Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ιός του κοινού κρυολογήματος δοκιμάζεται ως αντικαρκινική θεραπεία


Μια νέα, περισσότερο αποτελεσματική και με λιγότερες παρενέργειες θεραπεία για τον καρκίνο, φαίνεται να εντοπίζουν οι επιστήμονες στο «πρόσωπο» ενός κοινού, αβλαβούς ιού που οι περισσότεροι από εμάς ίσως έχουμε «αρπάξει» σε κάποια στιγμή της ζωής μας.

Εδώ και μερικά χρόνια είναι γνωστό ότι ο ρεοϊός, ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος ιός που προκαλεί ελαφρύ κρυολόγημα με συμφόρηση του ανώτερου αναπνευστικού και ήπιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις κυρίως στα παιδιά, επιτίθεται στα κύτταρα του καρκίνου σκοτώνοντάς τα. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα, όπως η Βρετανία, δοκιμάζεται ήδη κλινικά δίνοντας μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά αποτελέσματα με λιγότερες παρενέργειες.
Αριστερά ο ρεοϊός αναπαράγεται σκοτώνοντας τα κύτταρα του καρκίνου. Δεξιά, τα αντιγόνα που προκύπτουν από τη διάλυση του όγκου εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό ώστε να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα
Αριστερά ο ρεοϊός αναπαράγεται σκοτώνοντας τα κύτταρα του καρκίνου. Δεξιά, τα αντιγόνα που προκύπτουν από τη διάλυση του όγκου εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό ώστε να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα  



Ένα μειονέκτημά του ωστόσο είναι το γεγονός ότι ως τώρα χορηγείται μόνο στοχευμένα, απευθείας στον καρκινικό όγκο. Αυτό γιατί το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεθεί στον ιό έκανε τους επιστήμονες να φοβούνται ότι οποιοσδήποτε άλλος τρόπος χορήγησής του θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο και θα τον εξουδετέρωνε γρήγορα αχρηστεύοντας ουσιαστικά τη θεραπεία.

Με απλή ενδοφλέβια χορήγηση

Τώρα μια ομάδα επιστημόνων από βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια ανακάλυψε ότι ο ρεοϊός μπορεί να χορηγηθεί στους καρκινοπαθείς και ενδοφλεβίως, κάτι το οποίο διευκολύνει σημαντικά τη θεραπευτική εφαρμογή του.

Χορηγώντας τον ιό ενδοφλεβίως σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου που έφεραν και μεταστάσεις στο ήπαρ, οι ερευνητές είδαν ότι, μόλις εισαχθεί στο αίμα, «προσκολλάται» στα αιμοσφαίρια χρησιμοποιώντας τα ως ασπίδα για να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποφύγει την επίθεση. Ταυτόχρονα ο ρεοϊός χρησιμοποιεί τα αιμοσφαίρια και ως όχημα προκειμένου να φθάσει στους όγκους και να ξεκινήσει την επίθεσή του.

«Αυτό το οποίο δείξαμε είναι ότι, συνδεόμενος με τα αιμοσφαίρια μέσα στο αίμα, ο ρεοϊός κρύβεται αποτελεσματικά από τα αντισώματα και μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας ώσπου να φθάσει στον όγκο» ανέφερε ο Αλαν Μέλτσερ του Πανεπιστημίου του Λιντς, εκ των επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Διπλή επίθεση στον καρκίνο

Φθάνοντας στον όγκο, ο ρεοϊός αρχίζει να επιτίθεται άμεσα στα καρκινικά κύτταρα σκοτώνοντάς τα. Το μεγάλο πλεονέκτημά του όμως είναι ότι παράλληλα – δρώντας περίπου όπως ένα εμβόλιο – πυροδοτεί την αντίδραση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο επιτίθεται στα εναπομείνατα καρκινικά κύτταρα αρχίζοντας ουσιαστικά να καταπολεμά την ασθένεια.

Ο ιός έχει εμφανιστεί αποτελεσματικός απέναντι σε πολλές μορφές καρκίνου ενώ οι παρενέργειές του φαίνονται να είναι λιγότερες από αυτές των συμβατικών θεραπειών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο κλινικών δοκιμών σε ασθενείς με καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου. Η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όμως τα πρώτα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αν η έκβαση των κλινικών δοκιμών αποβεί ικανοποιητική, η πρώτη αντικαρκινική θεραπεία με ρεοϊό θα κυκλοφορήσει το 2015.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου