Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Κύπρος: Απολογισμός θητείας από τον Δ. Χριστόφια


Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υποστήριξε ότι έχει παραχθεί μέχρι σήμερα ένα πλούσιο και πολυσχιδές έργο μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες διεθνείς συνθήκες που προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Ο Δ.Χριστόφιας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με θέμα τα πεπραγμένα της εσωτερικής διακυβέρνησης του, λίγους μήνες πριν την αποχώρησή του από την προεδρία της Κύπρου.



Η κρίση, σημείωσε, ανέτρεψε τα δημοσιονομικά δεδομένα των χωρών μαζί και της Κύπρου και ανέδειξε διαρθρωτικά προβλήματα και στρεβλώσεις δεκαετιών.


Ωστόσο, τόνισε ότι ο βασικός κορμός, οι βασικοί προσανατολισμοί και οι στόχοι του εκλογικού προγράμματός της διακυβέρνησης παρέμειναν αναλλοίωτοι και με αποφασιστικότητα υλοποιούνται.


Στο πρόγραμμά μας, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, καθορίσαμε ως κεντρικό στόχο τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας έτσι ώστε να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος, να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας επενδύοντας στην ανάπτυξη, να εκσυγχρονιστεί ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας και να γίνουν εκσυγχρονιστικές τομές στην κοινωνία.


Ο πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τους εργαζομένους και ειδικά τους δημόσιους υπαλλήλους ότι δεν κινδυνεύουν τα εφάπαξ, οι συντάξεις, αλλά ούτε θα ληφθούν άλλα μέτρα τα οποία θα «κουτσουρέψουν» τα δικαιώματά τους όσο θα είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Για το 2011, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τρεις βασικοί λόγοι «όχι μόνο δεν μας επέτρεψαν να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες μας, αλλά επιδείνωσαν σοβαρά την κατάσταση της οικονομίας». Πρώτος λόγος, είπε, ήταν η επιδείνωση της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικά της ευρωζώνης, δεύτερος η παραπέρα επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα και τρίτος «το ατυχές γεγονός της έκρηξης στο Μαρί, που πέραν των υλικών ζημιών προκάλεσε την απώλεια ανθρώπινων ζωών».


Ωστόσο, τόνισε ότι από δημοσιονομικής άποψης, η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από πολλές χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ.


Για το φυσικό αέριο, ο πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η ανεύρεσή του «αποτελεί το σημαντικότερο θετικό γεγονός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας», που διανοίγει νέους πρωτόγνωρους για τη χώρα ορίζοντες ανάπτυξης σε μια σειρά από τομείς.


Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με την τραγωδία στο Μαρί στην οποία έχασαν την ζωή τους 13 άνθρωποι, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι πραγματικά λυπάται για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, αλλά τόνισε «δεν είναι δική του ευθύνη η απώλεια ανθρωπίνων ζωών». Εκτός από το πόρισμα του κ. Πολύβίου, ανέφερε, υπάρχουν τα πορίσματα της Αστυνομίας, τα οποία στηρίζονται σε καταθέσεις ανθρώπων που ήταν παρόντες στην έκρηξη στο Μαρί.


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου