Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Η Κομισιόν κλείνει το ισπανικό μέτωπο πριν από το μέτωπο των ελληνικών εκλογών.Βοήθεια στην Ισπανία, μηνύματα στην Αθήνα



Διπλό μήνυμα στέλνει στην Αθήνα η ισπανική διάσωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της υπηρεσιακής κυβέρνησης: Πρώτον, ότι η Ευρώπη είναι πρόθυμη να ανταμείψει όποιον κάνει προσπάθειες και, δεύτερον, ότι ταυτόχρονα είναι έτοιμη να αμυνθεί έναντι πιθανού κινδύνου αναταραχής εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα. 

«Η απόφαση μοιάζει με οχυρωματικό έργο ενόψει των δικών μας εκλογών» σημειώνει υπηρεσιακός υπουργός, επισημαίνοντας τη σπουδή με την οποία ελήφθη η απόφαση, πριν καν το ζητήσει η Ισπανία και προτού ολοκληρωθεί η μελέτη για την αντοχή των τραπεζών της και τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Οπως εξηγεί, η Ευρώπη ήθελε να κλείσει το ισπανικό μέτωπο πριν ανοίξει το μέτωπο των ελληνικών εκλογών και δημιουργηθεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα, η οποία θα απαιτούσε και μεγαλύτερο κόστος διάσωσης. Ετσι, ελπίζει ότι θα περιορίσει το πρόβλημα στη χώρα της Ιβηρικής και δεν θα υπάρξει κίνδυνος να επεκταθεί στη συνέχεια στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.
Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι η Ελλάδα «απομονώνεται», καθώς περιορίζεται ο κίνδυνος να προκαλέσει αναταράξεις στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κι αυτό με τη σειρά του ίσως σημαίνει ότι η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας για να επιφέρει αλλαγές στο Μνημόνιο περιορίζεται.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα, η διόρθωση ορισμένων στόχων του Μνημονίου και η προσθήκη άλλων πτυχών, αναπτυξιακού χαρακτήρα, είναι κάτι το οποίο έχει αποδεχθεί πλέον η ευρωζώνη. «Ολοι δέχονται την ανάγκη μικροβελτιώσεων και η σχετική λέξη (fine tuning) υπάρχει πλέον και σε σχετικά ευρωπαϊκά έγγραφα. Αρκεί να δεχθούμε και εμείς από την πλευρά μας την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές».
Κατά τον κ. Στουρνάρα, η ισπανική διάσωση αποτελεί μια ένδειξη «ότι η Ευρώπη είναι ευέλικτη όταν γίνονται δεκτές κάποιες αρχές». Σημειώνει ότι στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου η Ελλάδα έχει ως όπλο το γεγονός ότι η ύφεση έφτασε σε διπλάσια από το προβλεφθέντα επίπεδα. Ετσι, μπορεί να διεκδικήσει π.χ. να μπει στόχος για μείωση της ανεργίας και να υπολογίζεται το έλλειμμα σε κυκλικά προσαρμοσμένη βάση, δηλαδή αφού ληφθεί υπόψη η ύφεση. «Αρκεί η διαπραγμάτευση να γίνει σε βάση καλής διάθεσης και αμοιβαίας κατανόησης».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου