Συγκροτήθηκε σήμερα σε Σώμα η νέα Βουλή με την ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Κάποιοι εισήλθαν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο. Άλλοι πλέον γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά τη διαδικασία, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έζησαν την εμπειρία, έστω και για μία ημέρα, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ευχές για τη γέννηση του δεύτερου γιου του δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, καλή ανάρρωση στον Αντώνη Σαμαρά ευχήθηκε ο κ. Τραγάκης, ενώ συγγενείς και φίλοι παρακολούθησαν την τελετή για μια θέση στα θεωρεία.
Κάποιοι εισήλθαν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο. Άλλοι πλέον γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά τη διαδικασία, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έζησαν την εμπειρία, έστω και για μία ημέρα, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ευχές για τη γέννηση του δεύτερου γιου του δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, καλή ανάρρωση στον Αντώνη Σαμαρά ευχήθηκε ο κ. Τραγάκης, ενώ συγγενείς και φίλοι παρακολούθησαν την τελετή για μια θέση στα θεωρεία.
Απόντες από τη σημερινή διαδικασία είναι ο πρωθυπουργός, αλλά και οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Χατζηδάκης και Σταϊκούρας, οι οποίοι απουσιάζουν στις Βρυξέλλες. Η ορκωμοσία ξεκίνησε στις 11.15 και ολοκληρώθηκε στις 11.45.
Πλέον, η δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καταγράφεται ως εξής: ΝΔ 129 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 33, Ανεξάρτητοι Έλληνες 20, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 17 και ΚΚΕ 12 βουλευτές.
Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/6 της Βουλής ανανεώνεται με την είσοδο 40 νέων βουλευτών που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Επιπροσθέτως, μειωμένος αισθητά θα είναι ο μέσος όρος ηλικίας καθώς αρκετοί από τους εκλεγέντες βουλευτές ανήκουν στην γενιά των 30αρηδων. Νεώτερη όλων αναδεικνύεται η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου η οποία εξελέγη σε ηλικία μόλις 27 ετών.
Οι νεότεροι βουλευτές της νέας Βουλής είναι οι Γιάννης Κεφαλογιάννης από τη Νέα Δημοκρατία, Ειρήνη Ελένη Αγαθοπούλου, Παναγούλης Ευστάθιος, Αλεξόπουλος Απόστολος, Κατριβάνου Βασιλική από τον ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος από το ΠΑΣΟΚ, Μίκα Ιατρίδου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
(Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία)
(Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος)
(Ο κ. Καμμένος ασπάστηκε τον σταυρό, ο κ. Τσίπρας δεν φίλησε τον σταυρό. Η κα Παπαρήγα δια χειραψίας χαιρέτισε τον Αρχιεπίσκοπο)
Της συνεδρίασης προεδρεύει ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος ανακοίνωσε τις εκλογικές περιφέρειες που επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων ως έδρες τους. Αρχικά τελέστηκε ο αγιασμός υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ακολούθησε η ορκωμοσία… Σύμφωνα με το Σύνταγμα μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 6ης Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, αύριο Παρασκευή θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση του προέδρου η ΝΔ προτείνει τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Προς επίλυση παραμένει το θέμα του ζ΄ αντιπροέδρου ο οποίος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή. Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται η πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών -τουλάχιστον 151 ψήφοι.
Αν κανένα πρόσωπο δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους (σχετική πλειοψηφία). Σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες και δεν γίνεται συζήτηση πριν από την ψηφοφορία.
Παράλληλα, την Παρασκευή το απόγευμα θα διεξαχθεί νέα μυστική ψηφοφορία για την εκλογή επτά αντιπροέδρων, τριών κοσμητόρων και έξι γραμματέων. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι προέρχονται από το πρώτο σε δύναμη κόμμα (ΝΔ) και οι υπόλοιποι τέσσερις προέρχονται από τα επόμενα σε δύναμη κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή).
Εμπλοκή με τα… έδρανα!
Προβλήματα με την διεκδίκηση των εδράνων στη Βουλή φέρονται να έχουν ανακύψει, καθώς ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν να καταλάβουν τα έδρανα του ΚΚΕ.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Β. Πολύδωρας φέρεται να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, καλώντας τα τρία κόμματα «να τα βρουν» και εισηγήθηκε σε ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ να μην πειράξουν τα έδρανα του ΚΚΕ.
Πλέον, το ΚΚΕ έχει 12 έδρες στη Βουλή, παρόλα αυτά το κόμμα δεν φαίνεται πρόθυμο να παραχωρήσει τα έδρανα που καταλάμβανε πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, εξ αρχής είχε προτείνει να καταλάβουν οι 71 βουλευτές του όλη την αριστερή πτέρυγα συν κάποια έδρανα από το πίσω μέρος της διπλανής πτέρυγας, την οποία εισηγήθηκε να μοιραστούν ΔΗΜ.ΑΡ και ΚΚΕ.
Στην περίπτωση αυτή ωστόσο έμενε ένα άλλο ζήτημα άλυτο: ποιο από τα δυο κόμματα θα καθόταν μπροστά.
Πάντως, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής εάν υπάρξει διαφωνία στα κόμματα, «ο προσδιορισμός των θέσεων γίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής με βάση τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και την κοινοβουλευτική παράδοση».
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου