Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Δ. Χριστόφιας: Χρειαζόμαστε μια πιο Κοινωνική Ευρώπη


Για την προώθηση -εντός του Συμβουλίου και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της- κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία θα συνδράμει στο στόχο μιας κοινωνικά αλληλέγγυας και αποτελεσματικής Ένωσης, δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας.
«Περισσότερη Κοινωνική Ευρώπη, αυτό χρειαζόμαστε», ανέφερε, τονίζοντας ότι «οι πολιτικές λιτότητας δεν έφεραν αποτέλεσμα».

Ο κ. Χριστόφιας επισήμανε πως η Κύπρος αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου από την ένταξή της στην ΕΕ, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την Ένωση, σημείωσε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση ταλανίζει αρκετά κράτη μέλη, ενώ τη μεγαλύτερη πίεση εξακολουθεί να δέχεται η ευρωζώνη, και πρόσθεσε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση, απαιτούν ρηξικέλευθες ευρωπαϊκές απαντήσεις.
«Έχουμε υποχρέωση να αφουγκραστούμε τους πολίτες μας και να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για μια Ένωση που να σημαίνει περισσότερα για τους Πολίτες της. Μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης», τόνισε.
Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, όπως τις παρουσίασε ο κ. Χριστόφιας, έχουν ως εξής:
Πρώτη Προτεραιότητα: Μια Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη. Η Κυπριακή Προεδρία, μεταξύ άλλων, θα δώσει έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020), με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και θα προσπαθήσει να πετύχει πρόοδο για τις διαπραγματεύσεις του νομοθετικού πλαισίου για πολιτικές όπως η Κοινή Γεωργική και Αλιευτική Πολιτική. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα αποτελέσει σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε τομείς όπως η ενέργεια και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων καθώς και για την επανενεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ένωσης.
Δεύτερη Προτεραιότητα: Μια Ευρώπη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη. Η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή ενός νέου ενισχυμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποτελούν, επίσης, σημαντικό θέμα για την Κυπριακή Προεδρία. Θα προωθηθεί, ακόμα, η εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς.
Τρίτη Προτεραιότητα: Μια Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή. Θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η Κυπριακή Προεδρία, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα επικεντρωθεί στη συνέχιση της εργασίας για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και ειδικότερα την προώθηση της ευζωίας των παιδιών. Επίσης, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, με την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών για την προστασία των δικαιωμάτων όσων έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.
Τέταρτη Προτεραιότητα: Η Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονες της. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας. Περαιτέρω, η Κυπριακή Προεδρία, θα προωθήσει τις απαιτούμενες διεργασίες σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Για το ζήτημα αυτό διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στα προβλήματα, που τυχόν αποπειραθεί να δημιουργήσει η κατοχική δύναμη, να την αποπροσανατολίσουν από την ενάσκηση μιας καθόλα ευρωπαϊκής προεδρίας.
Καταλήγοντας ο κ. Χριστόφιας επικαλέστηκε την αρχαιοελληνική γραμματεία και ιδιαίτερα τον Πλάτωνα στην απάντηση του Σωκράτη για το «Τι σημαίνει καλός Αθηναίος: Αυτός που παραδίδει καλύτερη Αθήνα, από αυτή που παρέλαβε».
Πριν από την ομιλία του στην Ολομέλεια έγινε αποκάλυψη αρχαίου αντιγράφου «κεφαλής της Αφροδίτης», δώρο του Κυπρίου προέδρου προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου