Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ο δεκάλογος του Βενιζέλου για έξοδο από την κρίση


Ο δεκάλογος του Βενιζέλου για έξοδο από την κρίση

Δέκα σημεία για έξοδο από την κρίση παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (φωτ.), ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και η εφαρμογή του κανόνα μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να μη γίνουν οι χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει το μνημόνιο.

«Οι απολύσεις με έναν βάρβαρο τρόπο και για λόγους συμβολισμού 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, δεν χρειάζεται να γίνουν. Αυτό που χρειάζεται είναι έντιμη αξιολόγηση υπαλλήλων, υπηρεσιών και υποδομών, ώστε να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση, που θα έχει και καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα» όπως είπε μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ακολούθως, παρουσίασε τα δέκα σημεία:



1. Μετάβαση από την εκλογική αδράνεια στη μετεκλογική δράση όλων των πολιτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Θα μετάσχουν 1.200 μέλη και κομματικά στελέχη, πρώην και νυν βουλευτές καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας - εθνικής ευθύνης. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «έλλειμμα» το γεγονός ότι δεν μετέχει σε αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον και προσκάλεσε προς ισορρόπηση του ελλείμματος, να μετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

3. Να γίνει κατανοητό ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ψήφισε κατά της μονομερούς καταγγελίας και υπέρ της αναθεώρησης του μνημονίου.

4. Η Ελλάδα έχει συνείδηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, αλλά δεν μπορεί να μένει κανείς αδιάφορος απέναντι στην ύφεση για πέμπτο χρόνο και στην ανεργία που βρίσκεται πάνω από το 22%. «Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνεται μέσω ανάπτυξης» είπε.

5. Την ανάγκη παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία ή έστω δύο χρόνια. Σε αυτό το σημείο μίλησε για την ανάγκη ισχύος και στη χώρα μας των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

6. Τάχθηκε κατά των απολύσεων στο Δημόσιο, σημειώνοντας ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

7. Αμεση υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

8. Υλοποίηση ενός αναπτυξιακού πακέτου με ριζικό αναπροσανατολισμό στις αποφάσεις της Ευρώπης.

9. Υλοποίηση ενός κοινωνικού πακέτου για όσους αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.

10. Εξοδο της ευρωζώνης από την περιδίνηση. «Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα αλλά η ευρωζώνη συνολικά, που δεν πρέπει να μείνει στο τραπεζικό σύστημα, αλλά να κοιτάξει τον πολιτικό πυρήνα» όπως είπε χαρακτηριστικά.



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου