Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Εδραιώνεται το «μέτωπο» Βενιζέλου - Κουβέλη



Ολοένα και περισσότερο εδραιώνεται η σύμπλευση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εντός της κυβέρνησης, όπου Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης λειτουργούν πια ως «μέτωπο», προκαλώντας «πονοκέφαλο» στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. 

Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους χθες το πρωί, οι δύο άντρες θέλησαν να επισφραγήσουν το «φλερτ» μεταξύ των κομμάτων τους, κρατώντας κοινή στάση στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επέμειναν στο αίτημά τους για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ να ληφθούν σε ορίζοντα τετραετίας και όχι διετίας, προκαλώντας όσο το δυνατόν μικρότερες κοινωνικές αντιδράσεις. Στην πραγματικότητα, προτείνουν την προώθηση σε πρώτη φάση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, από κοινού με τις αποκρατικοποιήσεις και στη συνέχεια, αφού θα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επιμήκυνση, ο επιμερισμός των περικοπών στα εισοδήματα σε βάθος τεσσάρων ετών. 

Ενδεικτικές της «κοινής γραμμής» μεταξύ τους, ήταν και οι δηλώσεις τους, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου. Για «στρατηγικό πλαίσιο που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει την χώρα οριστικά από την κρίση» μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σε «στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων» αναφέρθηκε ο Φώτης Κουβέλης. Ότι κακώς η συζήτηση γίνεται γύρω από τα μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για συζήτηση που τροφοδοτείται ένθεν κακείθεν, ενώ «δεν συζητήσαμε για περικοπές, δεν συζητήσαμε για τη λήψη μέτρων, αλλά για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Και οι δύο τους δε, επέμειναν στην ανάγκη επιμήκυνσης. 

Κατά τα λοιπά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης φέρονται να επέμειναν σε όσα είχαν συμφωνήσει το πρωί, ήτοι τη λήψη μέτρων σε δύο φάσεις. Τη διετία 2013-2014 να προηγηθούν τα διαρθρωτικά μέτρα ύψους έξι δισ. ευρώ, μέσα από αποκρατικοποιήσεις, μείωση του κράτους και πάταξη της φοροδιαφυγής και τα έτη 2015-2016 να ληφθούν τα μέτρα 5,5 δισ. ευρώ που θα αφορούν πιθανότατα σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική τότε συγκυρία, με τους δύο αρχηγούς να ευελπιστούν ότι θα έχει αρχίσει να αποδίδει η ανάπτυξη στην χώρα. Νωρίτερα, μετά από συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, ο κ. Κουβέλης, σε πλήρη ταύτιση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζήτησε να μην περικοπούν πόροι 2,7 δισ. που προορίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση, μιλώντας για «κατάρρευση του συστήματος», σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης, διαφορετικά.

Κατόπιν τούτων, δεν λείπουν οι φωνές που - δεδομένων των παρασκηνιακών συζητήσεων - προεξοφλούν ως και κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εκλογές, με τη συζήτηση πάντως να θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη στην παρούσα συγκυρία.



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου