Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Η μάχη που… θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ

Picture 0 for Η μάχη που… θα γίνει στο ΠΑΣΟΚΗ μάχη που… θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ
Πώς κρίνουν πράσινα στελέχη την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Οι νικητές, αυτοί που πήραν κάρτα και εκείνοι που αποχώρησαν

Του Δημήτρη Κούρου
«Το θέατρο των επιχειρήσεων εξακολουθεί να είναι η κυβέρνηση. Αργότερα θα έρθει η… μάχη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ». Σε αυτή τη φράση επιχείρησε να συμπυκνώσει τις εξελίξεις στη σημερινή εθνική συνδιάσκεψη στέλεχος του κινήματος, με κυβερνητική θητεία από την Κεντρική Μακεδονία.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμά το ίδιο στέλεχος, αναδείχτηκε κυρίαρχος, καθώς «υπήρχαν κάποιοι που κάτι ήθελαν να πουν και δεν το είπαν. Υπήρξαν φωνές και κινήσεις, οι οποίες δεν εκφράστηκαν και οι οποίες σε αυτή τη φάση πήραν απάντηση από τον πρόεδρο».
Κι αυτή είναι η εικόνα που αποκόμισαν και άλλα στελέχη, τα οποία δεν ήθελαν να μιλήσουν
επωνύμως σε αυτή τη φάση, με ξεκάθαρη τοποθέτηση όμως υπέρ του προέδρου. «Το νόημα είναι ότι η όποια σύγκρουση μετατέθηκε γι’ αργότερα. Οι αντίθετες φωνές δε φιμώθηκαν, ούτε σίγησαν εξαιτίας των όσων είπε ο πρόεδρος, αλλά έκαναν μια μάλλον συνειδητή επιλογή να αφήσουν την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να φθαρεί από τα προβλήματα της κυβέρνησης και να δώσουν τη μάχη αργότερα, όταν θα τους ευνοούν περισσότερο οι συνθήκες. Σήμερα, φαίνεται πως κερδισμένη είναι η ηγετική ομάδα, σε μια μάχη που δε δόθηκε ποτέ… Μάλιστα, διαφάνηκε μια τάση απαξίωσης από τα πρωτοκλασάτα στελέχη που δε συντάσσονται με τον κ. Βενιζέλο, που απλώς τον άκουσαν και αποχώρησαν χωρίς να πουν τίποτα. Είναι λίγο απαξιωτικό…», σημείωναν στελέχη που δεν ανήκουν στο περιβάλλον Βενιζέλου.
Η εικόνα που είχαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία τις προηγούμενες μέρες μιλώντας στη Voria.gr εκτιμούσαν πως οι εκφραστές της εσωτερικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κανένα θέμα στη συνδιάσκεψη επιβεβαιώθηκαν. Το «κρατήστε μικρό καλάθι» φαίνεται πως ήταν η φράση κλειδί. «Το μέλλον θα δείξει αν και πως αυτές οι κινήσεις θα μπορέσουν να διαμορφωθούν σε πόλους ουσιαστικής αμφισβήτησης», τόνιζαν στελέχη που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη.
Ετσι, οι «φωτογραφίες» ή «κάρτες» Βενιζέλου στους κ. Μόσιαλο και Φλωρίδη θα δείξει εάν έπιασαν τόπο, ενώ οι φήμες ότι μια σειρά στελεχών που ύψωσαν ανάστημα απέναντι στον κ. Βενιζέλο δεν επρόκειτο να παραστούν, διαψεύστηκαν. Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αννα Διαμαντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος ήταν όλοι εκεί και αποχώρησαν μετά το τέλος της τοποθέτησης του προέδρου.
Κομματικό στέλεχος, με σημαντική εμπειρία και σε άλλες περιόδους πρωτοκλασάτο, που μίλησε πριν από λίγο στη Voria.gr, εκτίμησε ότι «όλο το παιχνίδι και για το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση θα κριθεί στην κυβερνητική συνοχή. Είτε το θέλουμε, είτε όχι είμαστε κομμάτι μιας συγκυβέρνησης και υπό αυτή την έννοια έχουμε και μερίδιο ευθύνης (μικρό, αλλά διακριτό). Κατ’ αρχήν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του αντιπολιτευόμενου. Συνεπώς, θα συνεχίσει να υφίσταται την όποια φθορά από τη σύνδεσή του με την κυβερνητική θητεία. Οπότε, οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα με την Τρόικα έχουν επιπτώσεις και στο ΠΑΣΟΚ.
Αναλόγως της πορείας της συγκυβέρνησης θα διαμορφωθούν και οι εξελίξεις εντός του κόμματος. Αυτό όμως είναι μια επόμενη φάση. Δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές εξελίξεις σήμερα».
Το ίδιο στέλεχος με την εμπειρία των ενεργών βιωμάτων από συγκυβερνήσεις του παρελθόντος τόνιζε πως «ο χρονικός ορίζοντας των τεσσάρων ετών δεν μπορεί να είναι εφικτός για μια τέτοια κυβέρνηση»…
Η στάση Βενιζέλου πάντως χαρακτηρίστηκε κι από άλλους μετέχοντες στη συνδιάσκεψη ως «ξεκάθαρη», «επιθετική εκεί που έπρεπε» και «ηγετική». «Οι φράσεις που επέλεξε για να απαντήσει ο πρόεδρος ήταν καταλυτικές. Εξαιρετικά καλή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια ισότιμης αντιμετώπισης των στελεχών στο εξής και η διανομή ρόλων ή η παροχή φωνής σε στελέχη που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεύτερης κατηγορίας», τόνιζαν. Εξάλλου, η διαδικασία της ανασύστασης, με τον τρόπο που οργανώθηκε από την ηγετική ομάδα (ιστοσελίδα για κατάθεση θέσεων) αποτελεί μια διαδικασία που θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου.
Σημαντικές απουσίες Θεσσαλονικέων από τη συνδιάσκεψη δεν καταγράφηκαν, εκτός της κ. Χρύσας Αράπογλου. Ηχηρές απουσίες σε επίπεδο πρωτοκλασάτων κομματικών στελεχών η –δικαιολογημένη- του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και των Βάσως Παπανδρέου και Χρήστου Παπουτσή.
Με καλό μάτι είδαν τα κομματικά στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών εκλογικού αγώνα τον ενεργό ρόλο που τους έδωσε ο κ. Βενιζέλος στη διαδικασία αυτοοργάνωσης, όπως την ονομάζει, και ανασυγκρότησης. Μετατρέπονται σε επιτροπές ανασύστασης, ενώ σημαντικές χαρακτηρίζονται και οι αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της κομματικής βάσης, με ορόσημο τη σύγκληση του συντακτικού συνεδρίου της παράταξης τον επόμενο Νοέμβριο.


voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου