Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ο Γιώργος Παπανδρέου γράφει βιβλίο - Καυτές λεπτομέρειες


Ο Γιώργος Παπανδρέου γράφει βιβλίο - Καυτές λεπτομέρειες Για την κυβερνητική του θητεία

Στο «κόκκινο» βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρώην πρωθυπουργό να συγγράφει - όπως αποκαλύπτει η Real news - βιβλίο για την κυβερνητική του διετή θητεία.

Σημείο της κόντρας, ο τρόπος πτώσης της κυβέρνησης Παπανδρέου, με τον πρώην πρωθυπουργό να πιστεύει πως έχει συντελεστεί ανατροπή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ (φωτογραφίζοντας ουσιαστικά ως υπαίτιους τους βουλευτές - υποστηρικτές του διαδόχου του) και τον Ευ. Βενιζέλο να μιλά για «κακοήθειες» και προβοκάτσιες. 



Ωστόσο, έως την έκδοση του βιβλίου του ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να αναμειχθεί στον δημόσιο διάλογο για το θέμα, καθώς δεν επιθυμεί - στην παρούσα τουλάχιστον φάση - να ρίξει λάδι στη φωτιά. 

Από το συμπόσιο της Σύμης, πάντως, έριξε τα καρφιά του, κατηγορώντας τις αγορές ότι δεν του έδωσαν χρόνο και ότι τον φρέναρε η... διαπλοκή! «Το ότι δεν μας έδωσαν χρόνο οι αγορές και το γεγονός ότι η πολιτική ελίτ της χώρας συχνά ήταν σε σχέση διαπλοκής με το κατεστημένο δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της χώρας για να βγει από τα οικονομικά αδιέξοδα», είπε μεταξύ άλλων.

Καυτές λεπτομέρειες

Ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει ήδη στοιχεία για το βιβλίο του, συμβουλευόμενος και τις καθημερινές σημειώσεις που επί μεγάλο χρονικό διάστημα κρατούσε στους υπολογιστές του, ενώ όταν χρειάζεται ζητά στοιχεία από συνεργάτες του, αλλά και υπουργούς που πρωταγωνίστησαν την περίοδο της διακυβέρνησής του. 

Στο βιβλίο θα περιλαμβάνονται και οι άγνωστες συζητήσεις του πρώην πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες μαζί τους, το περιεχόμενο των επαφών του με άλλους ηγέτες κρατών ή οργανισμών (π.χ., με τον τότε πρόεδρο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν και τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ) και, κυρίως, το πώς η χώρα εισήλθε στο μνημόνιο. Για το επίμαχο θέμα της πτώσης της κυβέρνησής του, ο Γ. Παπανδρέου είναι βαθύτατα πεισμένος ότι ανατράπηκε από συγκεκριμένους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από συγκεκριμένα συμφέροντα από τον εκδοτικό και τον τραπεζικό χώρο. 

Οι Κάννες

Αγνωστο είναι ακόμα αν θα περιγράφει και το τι ειπώθηκε μεταξύ του ιδίου και του διαδόχου του κατά την επιστροφή τους στο ίδιο αεροπλάνο από τις Κάννες, μετά τον άγριο τσακωμό με Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί για το θέμα του δημοψηφίσματος, θέμα για το οποίο θα υπάρξει εκτενής αναφορά και όλοι οι διάλογοι που διημείφθησαν.

Ο Γ. Παπανδρέου πάντως, αν και ξεκίνησε τη συγγραφή του βιβλίου, δεν έχει αποφασίσει πότε θα το εκδώσει, χρόνο τον οποίο συσχετίζει και με την πολιτική συγκυρία. Υπενθυμίζεται ότι βιβλίο για τον τρόπο εισόδου της χώρας στο μνημόνιο συγγράφει και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «ανοίγοντας» τον χορό των αντιπαραθέσεων στο ΠΑΣΟΚ για την κυβερνητική διετία Παπανδρέου.

Η διετία Παπανδρέου, άλλωστε, θα αρχίσει να απασχολεί - και να διχάζει - το ΠΑΣΟΚ με την έναρξη της Βουλής.

Αντίθετος με αλλαγές

Ο πρώην πρωθυπουργός, για παράδειγμα, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Real news, είναι κατηγορηματικά αντίθετος και θα αντιδράσει στις αλλαγές στον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, αλλαγές που ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης θα φέρει σύντομα στη Βουλή. Αν, μάλιστα, οι αλλαγές που θα προταθούν τροποποιούν τη φιλοσοφία και την κατεύθυνση του νόμου Ραγκούση, δεν θα διστάσει να φτάσει έως και στην καταψήφιση, όπως έχει εκμυστηρευτεί σε συνομιλητές του.



thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου