Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Στρατηγική διαπραγμάτευσης των μέτρων αναζητούν πάλι σήμερα οι τρεις αρχηγοί



ΜΕΤΑ την ολοκλήρωση, χωρίς να ανακοινωθεί κάποια πρόοδος, και των χθεσινών συναντήσεων του πρωθυπουργού και εκτάκτως και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβαν πρωτοβουλία για νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση σήμερα το απόγευμα στις 17.00.
Χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να προαναγγείλει ότι η ανακοίνωση των μέτρων θα γίνει μέσα στον Αύγουστο τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη και μεγαλύτερη δυνατή λύση, ώστε να διασφαλιστούν οι ευπαθείς ομάδες και να μην παρθούν οριζόντια μέτρα, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα δεν υπήρξε εξειδίκευση των μέτρων.

Το γεγονός ότι η σύσκεψη της Δευτέρας δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα έχει πυροδοτήσει ερωτήματα για το αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και για το κατά πόσο υπάρχει ουσιαστική διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που εμποδίζει τη χάραξη κοινού πλαισίου για τα μέτρα και για την τακτική με την οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση στις επαφές της με την τρόικα. Η διάσταση απόψεων που εμποδίζει τη χάραξή του παραμένει άγνωστο αν εστιάζει στο στρατηγικό σχεδιασμό ή στο μίγμα μέτρων που αναζητούν οι κυβερνητικοί εταίροι για να διασφαλιστούν οι περικοπές των 11,5 δισ. 

Από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υποστηρίζεται ότι επιδιώκουν την εφαρμογή των μέτρων σε δύο στάδια, με καταρχήν εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων και εν συνεχεία, και μετά από αξιολόγηση της κατάστασης, των δημοσιονομικών. Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης υποστήριξαν μάλιστα στην προχθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να γίνει μια ξεκάθαρη συζήτηση με την τρόικα, υπό το πρίσμα ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι «πρέπει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα της επιμήκυνσης, ώστε οι παρεμβάσεις να απλωθούν έως το 2016». 

Αντιθέτως, στο Μαξίμου επιμένουν στην ανάγκη άμεσης οριστικοποίηση κοινωνικά δίκαιων και ισορροπημένων μέτρων, προκειμένου να πειστούν οι δανειστές και οι αγορές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να διεκδικήσει την όποια βελτίωση του προγράμματος. Αυτό εκτιμάται ότι αποτέλεσε και το περιεχόμενο της χθεσινής συζήτησης του κ. Σαμαρά με τα στελέχη της τρόικας τα οποία κάλεσε στο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου