Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Συναγερμός σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα


Συναγερμός σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα

Εκτός από την κοινή γραμμή απέναντι στην τρόικα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν και κοινή αγωνία, που αφορά τη συνοχή των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, αφού γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν περισσότεροι βουλευτές από όσους νομίζουν που θα καταψηφίσουν στη Βουλή το σκληρό πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ.

Αν και μέχρι πριν από λίγες μέρες κάποιοι νόμιζαν ότι το θέμα της συνοχής αφορά μόνο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και ότι στο «γαλάζιο» στρατόπεδο όλα είναι ήρεμα, διαψεύστηκαν.



Στη Συγγρού προχθές το βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκίνησαν να βλέπουν τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατά ομάδες προκειμένου να τους πείσουν για την αναγκαιότητα των μέτρων, έτσι ώστε να μην υπάρξουν απώλειες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Η πρώτη μέρα άφησε οδυνηρές εντυπώσεις: υπήρχαν έντονες διαφωνίες και εντάσεις, ενώ διαπιστώθηκε ότι πληθαίνει ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών.

Συναγερμός έχει σημάνει και στα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Οι «αντιρρησίες» της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα, χωρίς όμως να γίνεται σαφές εάν τελικά θα αρνηθούν να ψηφίσουν το σύνολο του νέου, επώδυνου πακέτου μέτρων.

Στη ΔΗΜΑΡ ο μεγάλος πονοκέφαλος του Φώτη Κουβέλη δεν είναι μόνο ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Γ. Μιχελογιαννάκης, που έχουν σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης σχετικά με την εφαρμογή του μνημονίου, αλλά και άλλοι δύο - τρεις βουλευτές.

Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν και οι βουλευτικές αρνήσεις δεν θα υπερβαίνουν τις δέκα με δώδεκα.

Στο μεταξύ, οι τρεις αρχηγοί -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- έχουυν συμφωνήσει στα μέτρα και λείπουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες. Ετσι, στην επόμενη συνάντησή τους αναμένεται να βγει «λευκός καπνός» από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα καταλήξουν οριστικά στο πακέτο των μέτρων.

Θεωρείται βέβαιο ότι αποφεύγονται οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δεν θίγονται τα εργασιακά. Από την άλλη, όμως, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια (το μέτρο αυτό ίσως να επηρεάσει μεγαλύτερη ομάδα ασφαλισμένων), ενώ θα υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις και κάτω από τα 700 ευρώ.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, δεν θα κοπούν τα 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ γίνεται μάχη για τα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών. Θα υπάρξουν όμως μεγάλες περικοπές στους μισθούς των πανεπιστημιακών αλλά και των δικαστικών, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φτάσουν και το 40%.


espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου