Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Η περιτομή ενώνει μουσουλμάνους και εβραίους στο Βερολίνο


O ραββίνος Γιτζάκ Έρενμπεργκ και ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας στο Βερολίνο Κενάν Κολάτ ανταλλάσουν καπέλο και «κίπα» στην πορεία

Σε κοινή διαδήλωση κατέβηκαν περίπου 300 άτομα, κυρίως μουσουλμάνοι και εβραίοι, στη γερμανική πρωτεύουσα ζητώντας νομική διασφάλιση της περιτομής, στον απόηχο της απόφασης δικαστηρίου άλλου κρατιδίου τον Ιούνιο που είχε κρίνει ενόχους για πρόκληση σωματικής βλάβης γονείς αγοριού που υποβλήθηκε σε περιτομή. 


Η πορεία διοργανώθηκε την Κυριακή μετά από αναφορές πως ραββίνος στη Βαυαρία είχε ανακριθεί για παρόμοια υπόθεση.  Το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν: «Υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας, εναντίον της ποινικοποίησης και της επιβολής». 

Τον Ιούνιο, η καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου της Κολονίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία και είχε ξεκινήσει κύκλο συζητήσεων για το ζήτημα της θρησκευτικής περιτομής. 

Ορισμένοι θεωρούν θετική την απόφαση, υποστηρίζοντας πως η περιτομή συνιστά ανεπανόρθωτη βλάβη, που γίνεται χωρίς το παιδί να είναι ικανό να πάρει υπεύθυνα την απόφαση, ενώ για άλλους η απόφαση συνιστά επίθεση στη θρησκευτική ελευθερία. 

Το Βερολίνο είχε παρουσιάσει την προηγούμενη εβδομάδα μεταβατική διάταξη (σε επίπεδο κρατιδίου) που προστάτευε ως μη αξιόποινη την περιτομή, έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. 

H υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σνάρενμπέργκερ έχει δείξει την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νόμο που θα αποσαφηνίζει το πλαίσιο γύρω από την περιτομή, ώστε να προλαμβάνονται υποθέσεις σαν εκείνη της Κολονίας που αφήνουν, δυνητικά, σε νομικό κενό τις οικογένειες μουσουλμάνων και εβραίων.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου