Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ – «ΠΑΚΕΤΟ» ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΚΥΠΡΟ

 
Ευρύ πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων της ευρωζώνης, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters. Την ίδια στιγμή, ο Πιέρ Μοσκοβισί βλέπει λύση για Ελλάδα και Ισπανία «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει τους όρους ενός τέτοιου πακέτου διάσωσης και έχει δηλώσει ότι θα λάβει απόφαση μόνον όταν θα αποσαφηνιστούν οι συνθήκες και ο στόχος αυτής της βοήθειας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το αίτημά της πιθανόν να συζητηθεί στο πλαίσιο ενός «ευρύτερου πακέτου», μαζί με το αναθεωρημένο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, σύμφωνα με
αξιωματούχους της ευρωζώνης.
«Κινούμαστε, κάνουμε βήματα, το προετοιμάζουμε, τα πράγματα θα κατασταλάξουν τον Νοέμβριο» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος μετέχει στις συνομιλίες για πιθανή βοήθεια προς την Ισπανία.
Στο ίδιο πνεύμα, δεύτερος ανώτατος αξιωματούχος δήλωνε: «Αν έβαζα στοίχημα, μάλλον θα έλεγα Νοέμβριο αντί για Οκτώβριο. Τότε θα μιλάγαμε για πακέτο- θα είχαμε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Δεν νομίζω τη Σλοβενία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Γερμανοί και άλλοι δεν θέλουν να πηγαίνουν στο εθνικό τους κοινοβούλιο συχνά και να έχουν εκεί επώδυνες συζητήσεις».
Νωρίτερα, από το Τόκιο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ευρωζώνη σε μια συνολική «λύση-πακέτο» για τα προβληματικά κράτη της Ευρωζώνης, ενώ δήλωνε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω πως τα προβλήματα της Ελλάδας και  της Ισπανίας θα λυθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
Μιλώντας στην γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί, τόνισε πως έχει τεθεί στο τραπέζι το σενάριο ενός «ευρύτερου πακέτου», που θα οριοθετηθεί αμέσως μόλις η Ισπανία ζητήσει βοήθεια από την Ευρωζώνη, ενός πακέτου που θα «έρθει» μαζί με το αναθεωρημένο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου