Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Μπρα-ντε-φερ Γαλλίας- Γερμανίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Αν κι έχουν διαρρεύσει ελάχιστα για το τετ-α-τετ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανδουά Ολάντ, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι οι δύο ηγέτες εμμένουν στις θέσεις τους. Για τον λόγο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος μετά από τη συνάντησή του με την κα Μέρκελ, συναντήθηκε και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, απαιτεί η Κομισιόν να έχει δικαίωμα βέτο στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών που παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε., ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δηλώνει ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου και ότι προτεραιότητα της είναι η τραπεζική ενοποίηση.


«Το θέμα αυτής της συνόδου είναι η τραπεζική ενοποίηση, άρα η μόνη απόφαση που μπορεί να ληφθεί είναι να διαμορφωθεί μια τραπεζική ένωση έως τα τέλη του έτους», δήλωσε ο Ολάντ
σε χθεσινή του συνέντευξη.

Η Μέρκελ, που δεν επιθυμεί οι περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να υπόκεινται σε εποπτεία από το εξωτερικό, είπε την Πέμπτη ότι η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα την ενοποίηση δίνοντας το δικαίωμα στην Κομισιόν να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς.


Η πρόταση της καγκελαρίου που υποστηρίζεται και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην καταστατική συνθήκη της ΕΕ, κάτι που ο Ολάντ θέλει να αποφύγει.


Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ξεκίνησε στις 18:20 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου