Σε νέα προειδοποίηση για τις τιμές βασικών ειδών διατροφής προχώρησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι έντονες διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές, πλήττοντας τους καταναλωτές, αλλά και τους αγρότες, ιδιαίτερα στις φτωχότερες οικονομίες του πλανήτη...
Σε έκθεσή του για τα προβλήματα επισιτιστικής επάρκειας ανά τον κόσμο, ο ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα προβλεπόμενα επίπεδα παραγωγής και τα αποθέματα τροφίμων, καθώς να προωθήσουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα επίπεδα παραγωγής θα ανταποκρίνονται στη ζήτηση.
Όπως επισημαίνει, μόνο με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι έντονες διακυμάνσεις στην αγορά, οι οποίες οδήγησαν ακόμη και σε εξεγέρσεις την περίοδο 2006-08, καθώς και σε αύξηση του αριθμού των υποσιτισμένων στην Αφρική κατά 8%. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να αποφευχθούν τα «δραστικά μέτρα», όπως οι απαγορεύσεις των εξαγωγών από χώρες που βλέπουν την παραγωγή τους να μειώνεται εξαιτίας της ξηρασίας ή άλλων λόγων.
Κρέας και γαλακτοκομικά
Σε ξεχωριστή έκθεση, εν τω μεταξύ, ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί για αυξήσεις στις τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, επικαλούμενος τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλα μεγάλα κέντρα παραγωγής τροφίμων, οι οποίες και οδηγούν σε κάμψη της παραγωγής ζωοτροφών.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας FAO του ΟΗΕ, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2012 προβλέπεται να είναι μειωμένη κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η παραγωγή άλλων σιτηρών που χρησιμοποιούνται επίσης στις ζωοτροφές ενδέχεται να είναι χαμηλότερη κατά 10%. «Ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται, αλλά η παραγωγή δεν συμβαδίζει με την κατανάλωση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση FAO.
Οι τιμές του σιταριού έχουν ήδη αυξηθεί κατά 25% το 2012, του αραβοσίτου κατά 13%, ενώ των γαλακτοκομικών προϊόντων ενισχύθηκαν κατά 7% μόνο τον περασμένο μήνα. «Η μειωμένη παραγωγή και οι αυξημένες τιμές των σιτηρών επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους και οδηγούν αναπόφευκτα σε άνοδο των τιμών του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων», εξήγησε ο Αμπντολρεζά Αμπάσιαν, οικονομολόγος του FAO. Πρόσθεσε δε ότι η κάμψη στην παραγωγή δημητριακών θα οδηγήσει σε αισθητή μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων το 2013, ακόμη και εάν η παγκόσμια ζήτηση υποχωρήσει εξαιτίας των υψηλών τιμών.
Εξελίξεις στις αγορές
Σε υψηλά εβδομάδας ενισχύθηκε η τιμή του σιταριού, εν μέσω πληροφοριών ότι η Ουκρανία -η ένατη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής σιτηρών στον κόσμο- θα επιβάλει από τα μέσα Νοεμβρίου εμπάργκο στις εξαγωγές.
Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την πλευρά της ουκρανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Γεωργίας, Μίκολα Πρίζνιασνουκ, είχε επισημάνει σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η Ουκρανία θα εξέταζε την προοπτική επιβολής περιορισμών στις εξαγωγές, ως προληπτικό μέτρο για να αποφευχθεί η άνοδος στην τιμή των αρτοσκευασμάτων στην ουκρανική αγορά. Η παραγωγή της Ουκρανίας, που καταναλώνει 12 εκατ. τόνους σιταριού, ανήλθε πέρυσι στα 15,5 εκατ. τόνους.
Η Αλγερία εξέπληξε τις αγορές αγοράζοντας 400.000 τόνους αλευροποιήσιμου σιταριού από τη Νότια Αμερική, καθώς το γαλλικό σιτάρι (παραδοσιακά πιο ανταγωνιστικό σε αυτές τις περιοχές) ήταν σημαντικά ακριβότερο. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τους τελευταίους διαγωνισμούς αγοράς κριθαριού, που καλύφθηκαν με σιτάρι από Αργεντινή.
Η Ε.Ε. προχώρησε σε έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγής 500.000 τόνων σιταριού, ανεβάζοντας το σύνολο από τον Ιούλιο σε 5,3 εκατ. τόνους, 3% περισσότερο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι εισαγωγές ανέρχονται σε 1,7 εκατ. τόνους, συγκρινόμενες με 2,6 εκατ. τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Οι συνεχιζόμενες έντονες βροχοπτώσεις στη Νότια Αμερική και η ξηρασία στην Αυστραλία δημιουργούν ανησυχία αναφορικά με τις αναμενόμενες σοδειές του Νοτίου Ημισφαιρίου, ενώ οι βροχές στη Δυτική Ευρώπη καθυστερούν τη συγκομιδή του καλαμποκιού και τη σπορά των νέων σιτηρών.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ζήτηση εμφανίζεται καλυμμένη, ενώ στασιμότητα παρατηρείται στις τιμές των εγχώριων σιτηρών, καθώς η ενίσχυση του ευρώ δυσχεραίνει τις εξαγωγές του σκληρού σταριού και τα επίπεδα τιμών του καλαμποκιού παραμένουν πολύ υψηλά συγκριτικά με τις τιμές του εισαγόμενου.
Τα γεωργικά προϊόντα σημειώνουν από τις αρχές του έτους τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των εμπορευμάτων στο δείκτη GSCI της Standard & Poor's, που αποτελείται από 24 πρώτες ύλες. Η τιμή του σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου έχει ενισχυθεί 31%, ενώ το Ιούλιο άγγιξε τα 9,4725 δολάρια ανά μπούσελ -τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008.
Το καλαμπόκι εμφανίζει τις καλύτερες προοπτικές ανόδου, εκτιμούν αναλυτές και παράγοντες των αγορών. Η τιμή του σιταριού ενδεχομένως να ενισχυθεί, εάν η σοδειά της Αυστραλίας -της δεύτερης μεγαλύτερης εξαγωγού- είναι απογοητευτική, στους 19 με 20 εκατ. τόνους.
Αρκετοί αναλυτές, όπως ο Χουσεΐν Αλιντίνα της Morgan Stanley προβλέπουν «ράλι» για την τιμή του καλαμποκιού στα 10 δολάρια μέσα σε ένα χρόνο. Αλλά και οι τιμές του σιταριού έχουν περιθώρια για μεγαλύτερα κέρδη, καθώς οι κτηνοτρόφοι υποκαθιστούν με σιτάρι το καλαμπόκι στις ζωοτροφές, αναφέρει ο κ. Αλιντίνα της Morgan Stanley, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg. Την ίδια στιγμή, αναλυτές της Barclays προβλέπουν «ράλι» για τις τιμές της σόγιας στα 18 δολάρια ανά μπούσελ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ -στα 17,89 δολάρια ανά μπούσελ- που είχαν σημειώσει στις 4 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν άνοδο για την τιμή του καλαμποκιού στα 8,75 δολάρια ανά μπούσελ μέσα στο επόμενο 12μηνο. Το σιτάρι έχει περιθώρια να ενισχυθεί σε υψηλά έτους, κοντά στα 9,5 δολάρια ανά μπούσελ, και οι τιμές της σόγιας ενδεχομένως να «αναρριχηθούν» στα 18 δολάρια ανά μπούσελ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Μειωμένη προσφορά σιταριού
Οι αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω και τις εκτιμήσεις για την αμερικανική και την παγκόσμια προσφορά σιταριού. Τα αμερικανικά αποθέματα σιταριού εκτιμώνται στα 654 εκατ. μπούσελ. Η ξηρασία θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής σιταριού στην Αυστραλία στα 23 εκατ. τόνους, ενώ οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει και τη σοδειά της Ρωσίας, που προβλέπεται μειωμένη κατά 3%.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου