Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Η ακτινογραφία του πλούτου.Πόσοι είναι οι πλούσιοι του πλανήτη, πού κατοικούν και πόσο μεταβλήθηκε η περιουσία τους εν μέσω κρίσης;


Του Λεωνιδα Στεργιου 
απο Kathimerini.gr

Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος; Δισεκατομμυριούχος; Μάλλον όλοι. Το θέμα είναι ότι περιουσίες εκατομμυρίων φτιάχνονται πολύ δύσκολα και απαιτούνται πολλά χρόνια προσπαθειών και ενασχόλησης με επενδύσεις και επιχειρήσεις.

Τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα αν δραστηριοποιείται κάποιος σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Εκτός κι αν κληρονομήσει μεγάλη περιουσία, οπότε καλύτερο θα ήταν αν είχε συγγενείς στην Ελβετία ή τη Νορβηγία. Αν μάλιστα θέλει να γίνει πλούσιος κληρονόμος σε νεαρή ηλικία, ας κοιτάξει μήπως έχει κάποιον πλούσιο θείο στη Ρωσία.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ετήσια έκθεση για τον πλούτο των νοικοκυριών παγκοσμίως το 2012, που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι είναι λίγο δύσκολο να περιμένει κάποιος να βρεθεί στη χρυσή λίστα των Κροίσων παγκοσμίως σε ηλικία μικρότερη των 65 ετών, εκτός και αν είναι κληρονόμος και μάλιστα στη Ρωσία. Τότε μπορεί να αρχίσει να επενδύει την αμύθητη περιουσία του ακόμα και από τα 51. Το ίδιο και στην Κίνα. Μεγαλύτερης ηλικίας είναι οι κληρονόμοι σε Βρετανία, Ιαπωνία και Γαλλία.

Η Credit Suisse, αναλύοντας το προφίλ των δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη, διαπιστώνει ότι περίπου το 31% είναι κληρονόμοι μεγάλης περιουσίας.

Οι «χρυσοί» κληρονόμοι είναι ηλικίας 64 ετών, ενώ οι αυτοδημιούργητοι είναι 65. Η μέση περιουσία των κληρονόμων είναι 4,2 δισ. δολάρια και είναι κατά 16% υψηλότερη από εκείνη των αυτοδημιούργητων.

Ομως, ο αυτοδημιούργητος μπορεί να αποκτήσει τεράστια περιουσία σε πιο μικρή ηλικία – ακόμα και στην ηλικία των 24 ετών.

Σήμερα η συνολική περιουσία των νοικοκυριών ανέρχεται σε 223 τρισ. δολάρια και είναι μειωμένη κατά 5,2% σε σχέση με το 2011. Η αποτίμηση αυτή στηρίζεται σε δολάρια ΗΠΑ. Επομένως, αν υπολογιστεί η ανατίμηση του δολαρίου, τότε σε σταθερές τιμές η συνολική περιουσία παγκοσμίως αυξήθηκε πέρυσι κατά 1%.

Η άνοδος του δολαρίου ήταν αυτή που σε μέσα επίπεδα «έσωσε» τα νοικοκυριά του πλανήτη από την ύφεση, την πτώση των τιμών των μετοχών και των ακινήτων. Επίσης, ήταν αυτή που απορρόφησε τα 10 τρισ. δολάρια απωλειών που προκάλεσε η κρίση της Ευρωζώνης.

Το 10% των πιο πλούσιων στον πλανήτη αντιστοιχούσε σε 451,8 εκατ. άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,4 εκατ. Οι πιο πλούσιοι, δηλαδή το 1% των πλουσιότερων, αυξήθηκαν μόλις κατά 753 άτομα και ανήλθαν σε 45,2 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον πλανήτη.

Αλλά πόσοι είναι οι δισεκατομμυριούχοι και πού κατοικούν;
Οσοι έχουν περιουσίες άνω του 1 δισ. δολαρίων βρίσκονται κυρίως στις ΗΠΑ (11 εκατ. άτομα) και στην Ιαπωνία (3,6 εκατ. άτομα). Αυτοί μάλιστα ήταν που αύξησαν περισσότερο την περιουσία τους το 2012. Αντίθετα, οι περισσότερο χαμένοι πλούσιοι λόγω της κρίσης βρίσκονται στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Αυστραλία, τη Σουηδία και τον Καναδά.

Κατά το 2012, οι μοναδικές περιοχές όπου τα νοικοκυριά όλων των εισοδηματικών στρωμάτων αύξησαν τον πλούτο τους είναι στην Κίνα και στη Βόρεια Αμερική. Ο πλούτος στην Κίνα αυξήθηκε κατά περίπου μισό τρισ. δολάρια και στη Βόρεια Αμερική κατά 882 δισ. δολάρια. Τα νοικοκυριά στην Κίνα έγιναν πιο πλούσια εξαιτίας της ανόδου των τιμών των ακινήτων κατά 3,4% και των επενδύσεων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα κατά 2,4%. Στη Βόρεια Αμερική, η αύξηση του πλούτου προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από την «ανοδική διόρθωση» στις τιμές των ακινήτων.

Ομως, οι μέσοι όροι δεν αφήνουν να δούμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Στην Ευρώπη η μέση απώλεια των νοικοκυριών ήταν 13,6%. Το ποσοστό αυτό δεν περιγράφει τις απώλειες που είχε ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών, για παράδειγμα, μόνο από επενδύσεις σε μετοχές. Η πτώση της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο 12μηνο Ιουνίου 2011 – Ιουνίου 2012 ανήλθε σε 40%!

Επίσης, κατά μέσον όρο, οι τιμές ακινήτων παγκοσμίως παρέμειναν σταθερές. Ομως, στην Πολωνία αυξήθηκαν 8% και στην Αυστρία 14%, αλλά μειώθηκαν 9% στην Πορτογαλία, 14% στην Ιρλανδία και περισσότερο από 40% στη Μαλαισία! Οι απώλειες αυτές υπολογίζονται με βάση το δολάριο, οπότε οι πραγματικές για κάθε επενδυτή είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, ο Ευρωπαίος θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του και την υποχώρηση του ευρώ κατά 14% σε σχέση με το δολάριο (ή αντίστροφα την άνοδο του δολαρίου, αν είχε προχωρήσει σε επενδύσεις που αποτιμώνται σε δολάρια ΗΠΑ).

Η Ελλάδα έχασε για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες τη θέση της μεταξύ των λεγόμενων «πλούσιων χωρών». Πρόκειται για χώρες όπου η μέση περιουσία των νοικοκυριών ξεπερνά τα 100.000 δολάρια. Αν και η πτώση της μέσης περιουσίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε λίγο πιο κάτω από το όριο των 100.000 δολαρίων, η χώρα έπεσε στην κατηγορία της λεγόμενης μεσαίας τάξης. Εκεί ανήκουν νοικοκυριά με περιουσία από 10.000 δολάρια μέχρι 100.000 δολάρια. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην ίδια κατηγορία με Πορτογαλία, Μάλτα και Σλοβενία. Τα νοικοκυριά σε Τσεχία, Εσθονία, Σλοβακία βρίσκονται χαμηλότερα. Η Ισπανία και η Κύπρος συνέχισαν να βρίσκονται στις πλούσιες χώρες με μέση περιουσία άνω των 105.000 δολαρίων.

Τα πιο πλούσια νοικοκυριά βρίσκονται στην Ελβετία με μέση περιουσία τα 500.000 δολάρια και ακολουθούν εκείνα της Νορβηγίας (330.000 δολάρια). Στην επόμενη θέση ακολουθούν οι ΗΠΑ με 260.000 δολάρια και ακολουθούν Γαλλία, Σουηδία, Βέλγιο, Δανία και Ιταλία (200.000 δολάρια).

Για μία ακόμη φορά η περιουσία των νοικοκυριών αποτέλεσε το «μαξιλάρι» που απορρόφησε τους κραδασμούς της κρίσης. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι η περιουσία αυτή είναι που οδηγεί στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για το κεφάλαιο, το οποίο θα αποτελέσει τη μαγιά για έναν φιλόδοξο νέο επιχειρηματία να επενδύσει.

Πού ζουν οι πλούσιοι
Η χώρα των πλουσίων είναι οι ΗΠΑ. Εκεί κατοικεί το 39% των εκατομμυριούχων του κόσμου. Ακολουθεί η Ιαπωνία, που φιλοξενεί το 13% των πλουσίων, η οποία αναμένεται να χάσει τη δεύτερη θέση σε πέντε χρόνια από την Κίνα. Στην τελευταία ζει σήμερα το 3% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, όσοι δηλαδοί κατοικούν στον Καναδά και στην Αυστραλία. Περισσότερους πλούσιους συναντά κάποιος στη Γαλλία (8%), τη Βρετανία (6%), τη Γερμανία (5%) και την Ιταλία (4%). Από 1% των πλουσίων έχουν Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία.

Ελληνικά νοικοκυριά
Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι από τα φτωχότερα μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Ωστόσο, πιο φτωχό είναι το κράτος στο οποίο ζουν, επιβεβαιώνοντας τη ρήση που ακουγόταν –τουλάχιστον πριν από την κρίση– για τους «πλούσιους Ελληνες και τη φτωχή Ελλάδα». Ετσι, λοιπόν, ο πλούτος από χρηματοοικονομικά προϊόντα (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ.) του μέσου νοικοκυριού υπολογίζεται σε περίπου 15.000 δολ. (11.000 ευρώ). Το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν έχει απόθεμα από τέτοιες επενδύσεις, αλλά χρωστάει.

Το ζενίθ του 2007
Οι Ελληνες ένιωσαν περισσότερο πλούσιοι, με βάση τις καταθέσεις, τα ομόλογα και άλλου είδους επενδύσεις (πλην ακινήτων), το 2007. Τότε, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό είχε επενδύσεις πάνω από 30.000 δολάρια (23.000 ευρώ). Η άνοδος ξεκίνησε το 2001, ύστερα από μια πτώση το 2000, λόγω της κρίσης του Χρηματιστηρίου. Η άνοδος άρχισε από τα 20.000 δολ. και έφτασε το 2007 στα 34.000 δολ. Από τότε ξεκινά σταδιακή πτώση με αποκορύφωμα το 2011, όταν η μέση επένδυση για ένα νοκοκυριό ήταν 15.000 δολάρια (περίπου 11.000 ευρώ).

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου