Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Deutsche Bank για Εθνική, σιγοντάρει ο Σόιμπλε

Deutsche Bank για Εθνική, σιγοντάρει ο ΣόιμπλεΕντείνεται η φημολογία ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στο στόχαστρο της Deutsche Bank, η οποία ενδιαφέρεται να μπει ως leader στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντας την ευκαιρία που δημιουργεί η παρούσα συγκυρία -  κρίση χρέους, προβλήματα ελληνικών τραπεζών, χαμηλές αποτιμήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τραπεζικές πληγές, οι Γερμανοί έχουν προσεγγίσει κάνει κινήσεις σε πολιτικό
επίπεδο, διερευνώντας τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού ποσοστού. Συναρτούν όμως το ενδιαφέρον τους με την επίτευξη χαμηλού τιμήματος.
Οπως αναφέρεται, επαφές έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς μία κίνηση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εθνικής δεν μπορεί να γίνει χωρίς κυβερνητική συναίνεση, ενώ υπάρχει και προσέγγιση με μεγαλομετόχους της Eurobank.
Το Sofokleousin.gr είχε αποκαλύψει το ενδαιφέρον της Deutsche Bank για την Εθνική Τράπεζα στις 19 Οκτωβρίου χωρίς να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από το ελληνικό Δημόσιο ή τις εμπλεκόμενες τράπεζες.
Η Deutsche Bank φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει οποιοδήποτε τρόπο συμμετοχής στην Εθνική ή στη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση με τη Eurobank. Προσφέρεται δηλαδή να αγοράσει μεγάλα ποσοστά μετοχών Εθνικής και Eurobank πριν από τη συγχώνευση, να συμμετάσχει σε ΑΜΚ που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης, ή να αποκτήσει μεγάλο ποσοστό της "νέας" τράπεζας μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγχώνευσης και ανακεφαλαιοποίησης.
Τις προσπάθειες διείσδυσης γερμανικών τραπεζικών γκρουπ στην Ελλάδα μέσω εξαγορών "σιγοντάρει" και η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα είχε συζητηθεί κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα.  Συνέχεια δόθηκε μέσω της γερμανικής πρεσβείας και σε επαφές του αντιγαγκελάριου Ρέσλερ με Ελληνες αξιωματούχους.
Τον στόχο αυτό εκτιμάται ότι εξυπηρετεί και η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε,  για την υιοθέτηση σχεδίου επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων στο 25%-30% της ονομαστικής τους αξίας.
Οι μόνοι κάτοχοι ομολόγων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και (κατά τις εκτιμήσεις των Γερμανών) θα μπορούσαν ενδεχομένως να πουλήσουν σ' αυτές τις τιμές, είναι οι ελληνικές τράπεζες. Πριν διατυπωθεί η πρόταση Σόιμπλε, τραπεζικοί παράγοντες στο Βερολίνο έλεγαν ότι οι ελληνικές τράπεζες "λογιστικά δεν έχουν να χάσουν τίποτε" από μια τέτοια συναλλαγή, καθώς έχουν ήδη λογιστικοποιήσει τις απώλειες. Θα εξασφάλιζαν μάλιστα "ρευστότητα ιδιαιτέρως χρήσιμη υπό τις παρούσες συνθήκες".
Η αλήθεια όμως είναι ότι ενώ θα διευκολύνονταν στην παρούσα φάση και δεν θα έγραφαν λογιστικές απώλειες, οι ελληνικές τράπεζες θα περιέρχονταν ουσιαστικά σε δυσμενέστερη θέση, χάνοντας την προοπτική αποκόμισης (πολύ μεγάλων) κερδών από την μελλοντική αποπληρωμή των ομολόγων στην ονομαστική τους τιμή. Εξάλλου, όσο τα διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πιέζει, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν κάποια σχέδιο ανταλλαγής αυτών των ομολόγων με αντίστοιχα του EFSF, ή εγγύησης τους από το EFSF.
Κατά τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι Γερμανοί θα ήθελαν στην παρούσα φάση να "στριμωχθούν" περαιτέρω και να βρεθούν αποδυναμωμένες οι ελληνικές τράπεζες. Διότι έτσι αφ' ενός θα καταστούν ευκολότερο "θήραμα"  και αφ' ετέρου οι ποτιμήσεις τους και τα τιμήματα θα πέσουν.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Deutsche Bank θέλει να μπει στην Εθνική - ή μάλλον να αποκτήσει τον έλεγχο, μόνον όμως εφόσον επιτύχει συμφωνία  με πολύ χαμηλά οικονομικά ανταλλάγματα

sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου