Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Χωρίς αιμοκάθαρση 500 νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη


Κεντρική Μακεδονία Χωρίς αιμοκάθαρση 500 νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη
«Καθημερινά οι νεφροπαθείς ζουν με το άγχος για το αν θα υπάρχουν υλικά στις μονάδες τεχνητού νεφρού για να μπορέσουν να κάνουν αιμοκάθαρση. Επιπλέον, η πολιτεία μάς αναγκάζει να πληρώνουμε από την τσέπη μας τουλάχιστον 200-300 ευρώ μηνιαίως για τα αναγκαία φάρμακα, ενώ μειώνει δραστικά και τα χρήματα που μας κάλυπτε για έξοδα μετακίνησης προς τις μονάδες. Είμαστε σε απόγνωση…».

Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης περιγράφει τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι νεφροπαθείς, προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα τόσο με την ασθένειά τους, όσο και με το σκληρό πρόσωπο της πολιτείας. Μάλιστα, χθες, στο πλαίσιο της παν-αναπηρικής πανελλαδικής απεργίας, 500 νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης απείχαν συμβολικά από τις 12 το μεσημέρι και για περίπου μία ώρα από την αιμοκάθαρση, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο, ενώ ανάλογη διαμαρτυρία έκαναν και νεφροπαθείς σε Βέροια, Έδεσσα, Κιλκίς, Σέρρες και Δράμα. Με τον τρόπο αυτό εξέφρασαν την αντίδρασή τους στη μη εξαίρεσή τους από τις περικοπές των συντάξεων, αλλά και στη συμμετοχή 25% που πρέπει πλέον να πληρώνουν για τα φάρμακά τους.

«Μόλις δέκα μέρες μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, η κυβέρνηση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ανατρέπει σχεδόν το σύνολο των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου που αφορούσαν στην προστασία των ατόμων με αναπηρία, από τις οποίες ήδη δεν εξαιρούσαν τα άτομα με αναπηρία από την εξαφάνιση των δώρων. Αυτό σημαίνει, ότι και οι συντάξεις των αναπήρων δεν εξαιρούνται από τις μειώσεις, ενώ οι νεφροπαθείς καλούνται να καταβάλουν συμμετοχή 25% για πανάκριβα φάρμακα, απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους», τονίζει ο κ. Καραγκιόζης και προσθέτει ότι «καλούμε την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην μας εμπαίζει».

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για αλλαγές στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, έλαβε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες, στο πλαίσιο της πανελλαδικής διαμαρτυρίας της ΕΣΑμεΑ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπιστούν οι κατηγορίες της βαριάς αναπηρίας με ενιαίο τρόπο, ενώ δέχτηκε το αίτημα της ΕΣΑμεΑ για τη σύσταση επιτροπής από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών μαζί με τη Συνομοσπονδία, που θα συζητήσει τα νομοτεχνικά ζητήματα στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε να ξεκινήσει συζήτηση για την εύρεση τρόπων προστασίας των εργαζόμενων ΑμεΑ στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ επιβεβαίωσε τη δέσμευση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ότι δεν θα θιγούν οι φοροαπαλλαγές των ΑμεΑ στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

«Το αναπηρικό κίνημα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την ψήφιση των αλλαγών στη Βουλή και θα παρεμβαίνει και θα κινητοποιείται όπου χρειάζεται. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση», δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρδακαστάνης.

Νωρίτερα, εκατοντάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, μαζί με τις οικογένειές τους από όλη την Ελλάδα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την απόσυρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, η οποία οδηγεί σε ολοκληρωτική εξαθλίωση τα άτομα με αναπηρία.

Eφ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου