Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

"ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ"

Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Προσωπικές προσκλήσεις και παρακάλια, τέλος! Αυτό το μήνυμα στέλνει πλέον προς τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός Κινήματος ο Βαγγέλης Βενιζέλος, επισημαίνοντας ουσιαστικά
ότι θα προχωρήσει μόνο με όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στις διαδικασίες.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει με νέα ηγετική ομάδα, η οποία όπως την περιέγραψε θα αποτελείται από βουλευτές και στελέχη ικανά να παρακολουθήσουν το κυβερνητικό έργο και να διατυπώσουν πολιτικό λόγο.
 «Ο τρόπος με τον οποίο σχηματίζεται η νέα ηγετική ομάδα είναι ανοιχτός, αξιοκρατικός, δημοκρατικός, απροκατάληπτος και δεν είναι φίλοι μου», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ικανοποιώντας ένα κομμάτι του ακροατηρίου του, που του άσκησε προηγουμένως κριτική για τα επανειλημμένα προσκλητήρια που απευθύνει προς τα παλαιά ιστορικά στελέχη.
Ανάμεσα σε αυτούς, ο Θάνος Μωραΐτης ο οποίος στην παρέμβασή του απευθυνόμενος προς την ηγεσία του κόμματος διερωτήθηκε: «Αγαπητέ μου πρόεδρε, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί στελέχη με πολυετείς βουλευτικές και υπουργικές διαδρομές που τις χρωστάνε στο ΠΑΣΟΚ χρειάζονται ειδική πρόσκληση και δεν θεωρούν αυτονόητο καθήκον τους να είναι εδώ (...)  και ταυτίζουν το αύριο της παράταξης με τις προσωπικές τους στρατηγικές».
Η απάντηση ήρθε στη δευτερολογία Βενιζέλου, ο οποίος σχολίασε: «Απευθύνω τις προσωπικές προσκλήσεις σε όλους εκείνους που μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο, σημαίνουν κάτι, μπορούν να εκφράσουν πολιτικό λόγο, μπορούν να βοηθήσουν. Εάν το θέλουν. Εάν δεν το θέλουν μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή τους». Ωστόσο ακολούθως κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχτεί ενδιάμεσες συμπεριφορές.
«Αυτό το καθαρτήριο, το Purgatorium, το "είμαι και δεν είμαι", αυτό το αμλετικό δίλημμα κοιτώντας τη νεκροκεφαλή της παράταξης, αυτό πρέπει να σταματήσει. Το "να ζει κανείς ή να μη ζει" είναι ένα ερώτημα που το σέβομαι, αλλά δεν μπορώ να το αποδεχτώ πολιτικά».

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΙ. Οι αναφορές Βενιζέλου έγιναν ενώπιον ενός μεικτού ακροατηρίου (από παλαιά και νεότερα στελέχη) όπου ήταν παρόντες οι Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παύλος Γερουλάνος, Κατερίνα Μπατζελή, Φίλιππος Πετσάλνικος, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Διαμαντίδης, Γρηγόρης Νιώτης, Ντίνος Ρόβλιας, Γιώργος Πεταλωτής, Σωκράτης Ξυνίδης. Απουσίαζαν μεταξύ των άλλων οι Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία είχε εξηγήσει από τον προηγούμενη ημέρα στον κ. Βενιζέλο ότι δεν θα πήγαινε στην ΚΟΕΣ εκφράζοντας και την ανησυχία της για την εκλογική διάλυση του ΠΑΣΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου η οποία ανέφερε ότι θα συμμετάσχει αλλά είχε κάποια ανειλημμένη υποχρέωση και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η Μιλένα Αποστολάκη απουσιάζει «σιωπηρά» από τον Σεπτέμβριο και μετά τις κομματικές διαδικασίες.
Η συνεδρίαση της ΚΟΕΣ ήταν όμως καλή ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να στείλει και άλλα μηνύματα. Είπε ότι αποδέχεται κάθε προσωπική αμφισβήτηση, αλλά μέσα στην κοίτη της παράταξης «δεν δέχομαι από κανέναν υποδείξεις».
Μίλησε για υπεργολάβους της εσωτερικής υπονόμευσης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πλέον ΠΑΣΟΚ αλλά ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ από το πρωί μέχρι το βράδυ: «Υπάρχουν τέσσερα - πέντε πρόσωπα αυτής της κατηγορίας, τετιμημένα του παρελθόντος, κηπουροί και αλεξιπτωτιστές, που τους τελευταίους πολλούς μήνες δεν έχουν πει τίποτε θετικό για το ΠΑΣΟΚ, είναι ένας κινούμενος υπαινιγμός και υπονομεύουν την παράταξη».
Ουσιαστικά ο κ. Βενιζέλος φωτογράφισε, όπως εκτιμούσαν στελέχη της Ιπποκράτους, τους Γιάννη Ραγκούση και Ηλία Μόσιαλο (ο πρώτος είπε χθες στον Βήμα FM ότι το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του), τον Γιώργο Φλωρίδη και τους Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
«Στρατηγική δεν είναι η επιθυμία πολιτικής, αξιακής και οργανωτικής ταύτισης με τη Δεξιά στο όνομα της Ευρώπης. Δεν είναι να θέλεις να γίνεις θλιβερή ουρά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε να νομίζεις ότι όλα εξαρτώνται στη χώρα από το αν δύο, τρία συγκεκριμένα σοβαρά πρόσωπα παίζουν ή δεν παίζουν κεντρικό κυβερνητικό ρόλο», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας αιχμές για τα στελέχη.
Την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζήτησε ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπηρετεί τις ίδιες πολιτικές σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής με τη Δεξιά.
Πάντως, ο κ. Βενιζέλος στη δευτερολογία του έβαλε διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία, διευκρινίζοντας ότι «συνεργαζόμαστε αλλά δεν ταυτιζόμαστε καθώς είναι πολλά που χωρίζουν τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα από τα συντηρητικά και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης».

«Αντισυνταγματική η Χρυσή Αυγή»

Θεσμική πρωτοβουλία για να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρουσιάζει σήμερα τις λεπτομέρειες καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο να συσπειρωθούν ως κόμματα του συνταγματικού τόξου εναντίον του αντισυνταγματικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. «Η ΧΑ είναι αντισυνταγματική οντότητα» είπε στην ΚΟΕΣ.
fimotro 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου