Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ποιοι και πώς έχασαν δισεκατομμύρια ευρώ ποντάροντας σε πτώση του ενιαίου νομίσματος


Τζον Πόλσον, λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ, Τζορτζ Σόρος και Εxchange Τraded Funds, ανάμεσα στους χαμένους


Του Ηλια Γ. Μπελλου
Ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ εγγράφουν μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια και διακεκριμένοι παράγοντες των αγορών που στοιχημάτισαν σε πτώση του ευρώ.
Οι μεγάλες απώλειες που κατέγραψε το fund Advantage Plus του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζον Πόλσον εξαιτίας των θέσεων που άνοιξε ποντάροντας κατά του κοινού νομίσματος είναι ενδεικτική, αλλά δεν είναι μοναδική. Ηχηρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, όπως ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ και ο Τζορτζ Σόρος, αλλά και Εxchange Τraded Funds (ETF), που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι για να καρπωθούν τη ζήτηση για προϊόντα που στοιχημάτιζαν ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί λόγω της «ελληνικής τραγωδίας», βλέπουν τις τοποθετήσεις τους να απαξιώνονται.
Η κίνηση της ισοτιμίας του ευρώ από το χαμηλό των 1,2043 της 23ης Ιουλίου προς τα τρέχοντα επίπεδα του 1,30 ήταν ανάστροφη των προσδοκιών όσων σόρταραν το κοινό νόμισμα. Προσδοκίες που εδράστηκαν στην εκτίμηση ότι θα αυξάνεται συνεχώς ο κίνδυνος αποσύνθεσης της Ευρωζώνης και κορυφώθηκαν την ίδια περίοδο που η Ελλάδα όδευε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, με τις δημοσκοπήσεις στη χώρα να διαπιστώνουν ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις. Εκτοτε, όμως, «έπεσε πολύ κρύο νερό» σε όλους όσοι μέχρι τότε πίστευαν ότι ένα «ατύχημα» ήταν προ των πυλών.
Μεταξύ αυτών και στον Τζον Πόλσον, που το 2007 έγινε δισεκατομμυριούχος προβλέποντας εγκαίρως την κατάρρευση της δευτερογενούς αγοράς επισφαλών στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Με κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 20 δισ. δολαρίων, ο Πόλσον ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας, σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές του, απώλειες της τάξης του 18,7% για το αμοιβαίο του ομίλου του Advantage Plus, που αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 1 δισ. δολ., και 12,7% για ένα ακόμα από τα funds του. Σημειώνεται ότι η μέση απόδοση των hedge funds από την αρχή του έτους είναι της τάξης του 2%.
Τράπεζες, όπως η Bank of America Corp. και η Deutsche Bank AG, ανέφεραν στα μέσα του έτους αυξημένη ζήτηση από αμερικανικά, κυρίως, funds για συμβόλαια put-option. Το ύψος της αξίας κάποιων από αυτά που αγοράστηκαν ήταν της τάξης των 500 εκατ. δολαρίων και του 1 δισ. Μπορεί κανείς να φανταστεί σήμερα την κατάστασή τους...
Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, οπότε και κορυφώνονταν τα στοιχήματα κατά του ευρώ (περίοδος που μεσολάβησε ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα), η αμερικανική επιτροπή Commodities Future Trading Commission ανακοίνωσε ότι σε πέντε μόλις συνεδριάσεις άνοιξαν θέσεις στα παράγωγα κατά του ευρώ της τάξης των 36 δισ. δολαρίων. Εκείνη την περίοδο το ευρώ σημείωνε απώλειες της τάξης του 7% από τον Απρίλιο.
Την ίδια εποχή άνοιξαν ακόμα και καινούργια αμοιβαία διαπραγματεύσιμα στα χρηματιστήρια, γνωστά και ως Exchange Traded Funds, που είχαν μοναδική στρατηγική το σορτάρισμα του ευρώ. Μεταξύ αυτών ήταν το ProShares Short Euro και το Ultra Short Euro, αμφότερα της ProShare Advisors LLC. Και τα δύο αυτά funds εμφανίζουν τώρα σημαντικές απώλειες. Ηταν λίγους μόνο μήνες μετά τις δηλώσεις του Τζορτζ Σόρος στη Le Monde ότι θα στοιχημάτιζε εναντίον του ευρώ, καθώς ανησυχούσε ότι «οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης θα την οδηγούσαν σε καταστροφή».
Από τους επενδυτές με το υψηλότερο προφίλ που πόνταραν μεγάλα ποσά σε βάρος του ευρώ ήταν και ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ, της ομώνυμης τραπεζικής δυναστείας, μέσω του επενδυτικού του οχήματος RIT Capital Partners. Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ φέρεται να τοποθέτησε συνολικά εντός του 2012 περί τα 200 εκατ. δολάρια σε προϊόντα που θα απέφεραν κέρδη σε περίπτωση πτώσης του ευρώ. Ανοιξε τις θέσεις αυτές τον Ιανουάριο και τις υπερδιπλασίασε τον Ιούλιο. Σήμερα μετράει απώλειες εκατομμυρίων.

Ο Ν. Ρουμπινί και οι διάφορες τακτικές

Σε μια στροφή από τις εκτιμήσεις του των προηγούμενων μηνών, ο Νουριέλ Ρουμπινί δηλώνει τώρα ότι θεωρεί πιθανό η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωζώνη θα μετεξελιχθεί σε μια transfer union για να την κρατήσει μέσα. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι μακροπρόθεσμα, θα χρειαστούν 10-20 χρόνια λιτότητας και μεταρρυθμίσεων για να σταθεροποιηθεί και επομένως πρέπει να δοθούν χρήματα και να υπάρχει υπομονή», δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος στο Βερολίνο. Ωστόσο, τα στοιχήματα κατά του ευρώ τόσο του Πόλσον, όσο και πολλών άλλων funds και ιδιωτών έχουν γίνει με διάφορες στρατηγικές. Μία εξ αυτών είναι οι ανοιχτές πωλήσεις του νομίσματος, που επιτρέπουν στον πωλητή να πουλήσει ευρώ χωρίς να τα διαθέτει και να υποχρεούται να τα εμφανίσει σε συγκεκριμένη μελλοντική χρονική στιγμή, κατά την οποία αυτός προσδοκά ότι θα μπορέσει να τα αποκτήσει πολύ φτηνότερα από όσο τα πούλησε. Αλλος τρόπος είναι αυτός των ανοιχτών πωλήσεων ομολόγων, που αποτιμώνται σε ευρώ και τα οποία κρίθηκαν εκείνη την περίοδο ως υπερτιμημένα. Ακόμα χρησιμοποιήθηκε ευρέως η τυπική πώληση ευρώ και αγορά δολαρίων. Αλλη μέθοδος είναι η αγορά συμβολαίων put option που δίνουν στους κατόχους τους το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πουλήσουν το νόμισμα στο μέλλον σε προσυμφωνημένη τιμή.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου