Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Μέρκελ: «Τα δύσκολα δεν πέρασαν»


Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν το μεσημέρι μπροστά στις κάμερες οι αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Κορυφής. Οι περισσότεροι άφησαν να εκδηλωθεί η ανακούφισή τους για τα αποτελέσματα, επεσήμαναν ότι ελήφθησαν αποφάσεις που θα φέρουν περισσότερη σταθερότητα στο κοινό νόμισμα και ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο στον αγώνα καταπολέμησης της κρίσης.

Δεν λήγει ο συναγερμός

Μόνο η γερμανίδα καγκελάριος όξυνε τον τόνο λέγοντας ότι πολλά έγιναν, αλλά ότι τα δύσκολα ακόμη δεν έχουν περάσει. Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά για τις συμφωνίες εποπτείας των τραπεζών και εκταμίευσης της δόσης, σημείωσε ωστόσο, ότι του χρόνου «θα πρέπει να υπολογίζουμε με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, σε ορισμένες χώρες με αρνητική ανάπτυξη και με μεγάλο ποσοστό ανεργίας».

Η κ. Μέρκελ κάλεσε τους ευρωπαίους να συνεχίσουν με ενεργητικότητα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τους προετοίμασε για μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Απέδωσε τις αρνητικές προοπτικές στα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος. «Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν μπορούν να λυθούν εν μια νυκτί. Το πολιτικό βάρος που διογκώνεται εξ αιτίας αυτής της διαδικασίας αναπροσαρμογής, θα είναι εμφανές του χρόνου, αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν».

Ο καυγάς

Η γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι από τις συζητήσεις και τις ζυμώσεις των τελευταίων μηνών φάνηκε πως υπάρχει κοινή βούληση όχι μόνο για τη διατήρηση του ευρώ ως κοινού νομίσματος, αλλά και για την ενίσχυση της σταθερότητάς του. «Κι αυτό έγινε αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα, ήταν εξ άλλου και επιθυμία των επενδυτών, όπως φάνηκε και από το πώς διαχειριστήκαμε μέχρι τώρα το ελληνικό πρόβλημα». Ωστόσο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ξέσπασε καυγάς για τα πενιχρά αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής.

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε ο αποχωρών επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ που άσκησε δριμύτατη κριτική για το ότι το συμβούλιο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων εκτοξεύοντας τις επικρίσεις του και εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, επειδή «φρέναρε» τους υπολοίπους 26. «Προφανώς οι προτάσεις πήγαιναν πολύ μακρύτερα από όσο ήθελαν ορισμένα κράτη - μέλη» είπε.

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου