Σε συναγερμό βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του ν. Κιλκίς μετά την εμφάνιση – πιστοποίηση κρούσματος λύσσας σε αλεπού στην περιοχή του Μεταξοχωρίου.
Το περιστατικό καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή και μετά τους ελέγχους από τα αρμόδια εργαστήρια για την πιστοποίησή του σήμανε συναγερμό στην αντιπεριφέρεια Κιλκίς καθώς η νόσος είναι μεταδοτική και υπό προϋποθέσεις μπορεί να απειλήσει ως και ανθρωπονόσος και τον άνθρωπο.
Χθες Δευτέρα επρόκειτο να συγκληθεί σύσκεψη των αρμόδιων φορέων (υπηρεσίες, αυτοδιοίκηση, κυνηγετικοί σύλλογοι κ.α.) υπό τον αντιπεριφεριάρχη Χρ. Γκουντενούδση προκειμένου να εξεταστούν τα μέτρα για τον περιορισμό και τον έλεγχο της νόσου.
Μετά το νέο κρούσμα η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης με ενημερωτική ανακοίνωσή της καλεί τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τω ν σκύλων τους. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο χρειάζεται 21 ημέρες για να δράσει και να παρέχει προστασία...
Και στον άνθρωπο
Ο ιός της Λύσσας μεταδίδεται με το σάλιο μολυσμένων ζώων όταν αυτά δαγκώσουν άλλα ζώα ή τον άνθρωπο. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο όταν αυτός έρχεται σε επαφή με το σάλιο του μολυσμένου ζώου από εκδορές και μικροτραύματα του δέρματος. Η νόσος εμφανίζεται με αλλαγή συμπεριφοράς του ζώου, απομόνωση, επιθετικότητα, νευρικότητα, ανησυχία, άφθονη σιαλόρροια, παράλυση. Σημαντικότερο μέτρο για την πρόληψη και διάδοση της νόσου είναι ο εμβολιασμός (που είναι υποχρεωτικός) των σκύλων και γατιών. Όλοι οι κάτοχοι γατιών και σκύλων συντροφιάς, κυνηγετικών, ποιμενικών, πρέπει να προβούν υποχρεωτικά σε αντιλυσσικό εμβολιασμό των ανωτέρω ζώων.
eidisis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου