Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνες γιατροί νίκησαν αναίμακτα τον καρκίνο


Ελληνες γιατροί νίκησαν αναίμακτα τον καρκίνο
Ευρωπαϊκή πρωτιά σε ρομποτική επέμβαση βουβωνικής λεμφαδενεκτομής για την αντιμετώπιση τοπικά προχωρημένου καρκίνου των έξω γεννητικών οργάνων κατάφεραν διακεκριμένοι Ελληνες γιατροί δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς, άντρες και γυναίκες, που δίνουν μάχη για να ζήσουν.

Η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε με το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα DA VINCI έγινε σε άντρα ασθενή, ο οποίος είχε προσβληθεί από καρκίνο στο πέος, και στέφθηκε με επιτυχία. Οι χειρουργοί-ουρολόγοι Αθανάσιος Μπέκος και Ανδρέας Ανδρέου, που είναι πιστοποιημένοι χειρουργοί ρομποτικής και θεωρούνται πρωτοπόροι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, χειρούργησαν σχεδόν αναίμακτα τον ασθενή στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο και παρουσίασαν τη μεγάλη τους επιτυχία στο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής (International Congress in Robotic) που έγινε στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η βουβωνική λεμφαδενεκτομή αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή με στόχο την ίαση για τους άντρες και τις γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των έξω γεννητικών οργάνων. «Οι όγκοι των έξω γεννητικών οργάνων στην πλειονότητά τους είναι ανθεκτικοί σε θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Επίσης η υψηλή νοσηρότητα μιας ανοιχτής επέμβασης σε συνδυασμό με τη μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς, την αύξηση του χρόνου νοσηλείας και του κόστους, συνιστούν τους λόγους για τους οποίους διεθνώς πραγματοποιούνται σημαντικά λιγότερες επεμβάσεις από τις πραγματικά απαιτούμενες» ανέφεραν οι επιστήμονες και πρόσθεσαν: «Η επέμβαση ρομποτικής βουβωνικής λεμφαδενεκτομής προσφέρει άριστο αποτέλεσμα για τη διάσωση ασθενών με τοπικά προχωρημένο καρκίνο. Παράλληλα, με τη ρομποτική τεχνική αποφεύγονται επιπλοκές στην περιοχή των βουβώνων, όπως  είναι η νέκρωση του δέρματος και η διάσπαση του τραύματος, ενώ μειώνονται σημαντικά οι επιπλοκές».

Προϋπόθεση για τη διενέργεια της χειρουργικής πράξης αποτελεί η ύπαρξη συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής (DA VIΝCI), το οποίο μόνο το Ιατρικό Διαβαλκανικό διαθέτει στο σύνολο των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και η διαπιστευμένη εμπειρία των ουρολόγων στη ρομποτική χειρουργική.


espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου