Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Τσίπρας:«Δεν κάνουμε ανακαίνιση»


Ένα βήμα πριν από τη μετατροπή του σε ένα ενιαίο κόμμα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με την έναρξη των εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, η οποία θα θέσει τις βάσεις για το ιδρυτικό συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη. 

Την κατευθυντήρια γραμμή για τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος έδωσε χθες στην ομιλία του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Αλέξης Τσίπρας. «Συγκροτούμε ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι ένα κόμμα του κράτους και του συστήματος. Συγκροτούμε έναν πολιτικό φορέα δημοκρατικό, συμμετοχικό, ζωντανό» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το νέο κόμμα «αριστερό ριζοσπαστικό», «δημοκρατικό», «συλλογικό», «αποτελεσματικό» και «χωρίς προσωπικές στρατηγικές». «Ένα κόμμα ανιδιοτελών συντρόφων και συντροφισσών που θέτουν τη συλλογικότητα και την κοινή ευθύνη πάνω από προσωπικές απόψεις, στρατηγικές ή επιδιώξεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια κάλεσε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν «το επόμενο μεγάλο βήμα» και να δημιουργήσουν το «νέο κόμμα της αριστεράς και των δημοκρατικών δυνάμεων» που πρώτα θα παλεύει στο εσωτερικό του για να μην γίνει ποτέ κατεστημένο. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ένα κλειστό κύκλωμα βρίσκεται απέναντι στο κόμμα του και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας. «Δεν είμαστε απλά αποφασισμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη ευθύνη. Σαν έτοιμοι από καιρό. Αφού οι αναλύσεις και οι προβλέψεις μας εδώ και χρόνια -όπως παραδέχονται όλοι πια εντός και εκτός Ελλάδας- δικαιώθηκαν πλήρως, μπορούμε να αναλάβουμε την διακυβέρνηση του τόπου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει «μέσα στις χειρότερες συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής διάλυσης».

Οι εργασίες θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τις τοποθετήσεις αντιπροσώπων και την Κυριακή αναμένεται η διεξαγωγή ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου κεντρικού οργάνου που θα φέρει και την οργανωτική ευθύνη για το συνέδριο. 


«Δεν θα γίνουμε σαν κι αυτούς»

Επιτέθηκε με σφοδρότητα σε όσους υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μοιάσει σε άλλα κόμματα εξουσίας και έκανε λόγο για «σύστημα προπαγάνδας του μνημονιακού κατεστημένου, από αυτό το ενιαίο πια κέντρο εκδοτών, καναλαρχών και γραφείων επικοινωνίας των τριών μνημονιακών κομμάτων, το τελευταίο διάστημα εκπορεύεται το ίδιο μονότονο μήνυμα». 

«Ας τους το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, ούτε ανακαίνιση κάνουμε, ούτε η νέα εκδοχή κάποιου άλλου κόμματος είμαστε. Δεν αντιγράφουμε κομματικά μοντέλα, ούτε καν τα δικά μας. Είμαστε εκφραστές της ιδεολογίας και των αξιών που επέστρεψαν. Δεν θα γίνουμε σαν και αυτούς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 


«Ο κ. Σαμαράς παριστάνει τον πρωθυπουργό»

Σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, που εκτίμησε ότι θα έρθουν νέα χειρότερα μέτρα. 

«Θα έρθουν τα νέα μέτρα για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις πείνας. Για ολοκληρωτική εξαφάνιση των κοινωνιών υπηρεσιών, ώστε να καλυφθεί η νέα απόκλιση από τους στόχους» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Η ελληνική κυβέρνηση στη πραγματικότητα δε κυβερνά, παριστάνει ότι κυβερνά. Ακολουθεί πιστά την γραμμή ‘’ό,τι πουν οι δανειστές’’. Ο κ. Σαμαράς παριστάνει το πρωθυπουργό, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα. Και οι υπουργοί, όπως και οι ίδιοι ομολογούν, απλά καλούνται να υπογράψουν διατάγματα και νόμους που άλλοι ετοιμάζουν». 

«Δεν περιμένουμε από την ηγεσία του ΚΚΕ να παραδεχθεί λάθη»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ που ανέφερε ότι «προκαλεί θλίψη και πολλά ερωτηματικά». «Δεν μας ενοχλεί η κριτική. Ιδίως όταν έρχεται από αριστερά μας. Μας ενοχλεί, όμως, να μας ασκείται κριτική από τα αριστερά μας με τα επιχειρήματα της δεξιάς. Με τα ξεφτισμένα και φτηνά επιχειρήματα περί λόμπι της δραχμής και περί αδιεξόδου φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου γιατί θα φύγουν οι επιχειρήσεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Μας ενοχλεί και μας πονά ακόμα περισσότερο να βλέπουμε τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Σαμαρά και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να χειροκροτούν μέσα στη βουλή την κυρία Παπαρήγα».

«Από την ηγεσία του ΚΚΕ δεν περιμένουμε ούτε να παραδεχθεί λάθη, ούτε να υποστηρίξει τις θέσεις μας. Από την ηγεσία του ΚΚΕ, ένα πράγμα περιμένουμε: Να μην αφήνει την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους της χώρας βορά στα χέρια του Σαμαρά, του Βενιζέλου και της Μέρκελ» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. 

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου