Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ο τύπος της Παρασκευής 18/1/2013


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μόνο Παπακωνσταντίνου


Η εφημερίδα γράφει ότι "τελικά μόνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραπέμφθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή με ρεκόρ (265) ψήφων. Οπως η «δημοκρατία» προέβλεψε χθες, παίχτηκε «θέατρο σκιών», μια και Γ. Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Λ. Παπαδήμος τη γλίτωσαν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση".



ΕΘΝΟΣ: Σκληρό ροκ με φάλτσα και παρατράγουδα στη Βουλή

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με τη σφοδρή σύγκρουση Ευ. Βενιζέλου και Αλ. Τσίπρα κορυφώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Στο πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά χρονικά πολιτικό ροκ διατυπώθηκαν καταγγελίες για πολιτικό ρεσάλτο, αθλιότητες και συκοφαντίες. Δεν έλειψαν αναφορές σε πρακτικές που οδηγούν στα όρια εμφυλίου πολέμου. Εντονες ήταν και οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο για την τρόπο διεξαγωγής της κρίσιμης ψηφοφορίας".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σεισμός από τις αποκαλύψεις για Γκιολβα-υπερόπλα!
Η εφημερίδα γράφει "για να καταλάβετε πόσο... υπεύθυνα αντιμετωπίζεται η εθνική μας άμυνα. Εθνικά επικίνδυνη η δήλωση-γκάφα Βενιζέλου ότι πήρε τα αμυντικά σχέδια της χώρας σπίτι του!".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολονύχτιο θρίλερ με παραπομπή Παπακωνσταντίνου
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο σκαμνί της προανακριτικής επιτροπής ο πρώην «τσάρος» με 265 ψήφους υπέρ της κυβερνητικής πρότασης. Απαλλάχθηκε ο Ευ. Βενιζέλος με 124 ψήφους εις βάρος του, 56 λευκά και 15 άκυρα. Πολλές διαρροές κατά του Γ. Παπανδρέου, που συγκέντρωσε 80 ψήφους για παραπομπή, ενώ 63 ψήφισαν και για Παπαδήμο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παρωδία σε τρεις πράξεις
Σύμφωνα με την εφημερίδα "τραυματισμένη βγήκε από τη συζήτηση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής η κυβερνητική πλειοψηφία. Η διαδικασία εξελίχθηκε σε παρωδία, καθώς ενίσχυσε την πεποίθηση ότι στόχος της διερεύνησης δεν είναι η πλήρης απόδοση ευθυνών. Ο Ευ. Βενιζέλος, υπό την πίεση της κατακραυγής για «σημαδεμένη διαδικασία», αποδέχτηκε την πρόταση για τέσσερις κάλπες, κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις από τη Ν.Δ. Επικράτησε ωστόσο η κομματική γραμμή και η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή μόνον του Γ. Παπακωνσταντίνου, που ήταν η πρόταση της πλειοψηφίας".


ΕΣΤΙΑ: Φαρσοκωμωδία στην Βουλή

Η εφημερίδα τονίζει ότι "αυτά που συνέβησαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής μόνον ως φαρσοκωμωδία μπορούν να χαρακτηρισθούν. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άλλο Κοινοβούλιο παγκοσμίως, το οποίο να αναλίσκεται επί τόσες ώρες στα διαδικαστικά. Και δη στο αν έπρεπε να στηθούν τρεις, τέσσερεις ή επτά κάλπες, για να αποφασισθή η διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών και πρωθυπουργών".

Η ΑΥΓΗ: Ξέπλυμα με κηλίδες

Σύμφωνα με την εφημερίδα "απροσχημάτιστη επιχείρηση απαλλαγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τις ευθύνες που τον βαρύνουν για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ με προφανή και ομολογημένο στόχο να μην «αποσταθεροποιηθεί» η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θέατρο του παραλόγου η Βουλή

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ένταση χθες στη Βουλή, με τα πολιτικά κόμματα να αδυνατούν να συμφωνήσουν για τη διαδικασία της ψηφοφορίας σχετικά με τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη Λίστα Λαγκάρντ. Εκτός από τη σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ του Α. Τσίπρα και του Ευ. Βενιζέλου περί ευθυνών που καταλογίζει ο πρώτος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κυριολεκτικά πριν από την έναρξη της διαδικασίας της ψηφοφορίας η αντιπολίτευση ήγειρε ζήτημα ψηφοδελτίου".


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Ηταν... προμελετημένο

Η εφημερίδα γράφει ότι "με διαδικαστικά τρικ και «σημαδεμένα» ψηφοδέλτια η κυβέρνηση πέτυχε το επιθυμητό γι΄αυτήν αποτέλεσμα: παρέπεμψε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και έβγαλε αθώα περιστερά τον Ε. Βενιζέλο για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Προηγήθηκε μια θυελλώδης συνεδρίαση για να ακολουθήσει μια περίπου φανερή ψηφοφορία με βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να προσέρχονται μόνο στην κάλπη που είχε στηθεί για τον Γ. Παπακωνσταντίνου".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προκαταρκτική για Παπακωνσταντίνου

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε με 265 ψήφους υπέρ η Βουλή, ύστερα από μία θυελλώδη συνεδρίαση. Αντιθέτως, απορρίφθηκαν η πρόταση για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο -υπερψηφίστηκε από 124 βουλευτές, χωρίς, ως φαίνεται, «διαρροές» από το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως και οι προτάσεις για τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου -συγκέντρωσε 80 θετικές ψήφους- και Λουκά Παπαδήμο - συγκέντρωση 63 ψήφους υπέρ".


Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: Πιστωτικές: Σαρωτικό κούρεμα με 5 εργαλεία

Η εφημερίδα γράφει ότι "πέντε λύσεις έχουν στα χέρια τους οι δανειολήπτες πιστωτικών καρτών αφού η εκτίναξη των επισφαλειών στις Τράπεζες έχει σημάνει συναγερμό όχι μόνο στα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και στους εκπροσώπους της Τρόικα".
Ο ΛΟΓΟΣ: Κάλπη φαρσοκωμωδία
Σύμφωνα με την εφημερίδα "όλα τα είχε η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Εντάσεις, αιχμές, άγριες επιθέσεις με σαφείς υπαινιγμούς μεταξύ των αρχηγών, συγκινησιακή φόρτιση, απογοήτευση και παράπονα".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:  Δεν μπορεί να υπάρξει κάθαρση από τους αστικούς θεσμούς

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ υπάρχουν και ποινικές και πολιτικές ευθύνες. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί με τη συμμετοχή του στη διαδικασία να φωτιστεί το ζήτημα, να διερευνηθούν και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες σε όποιον και αν υπάρχουν. Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες πως μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα υπάρξει κάθαρση, θα παταχθεί η διαφθορά που είναι σύμφυτη του καπιταλισμού".


ΤΑ ΝΕΑ: Αυλαία με μια παραπομπή

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αλλαγή σελίδας και ταχύτερη εφαρμογή του σχεδίου εξόδου από την οικονομική κρίση επιδιώκει από σήμερα η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή μάχη στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία κατέληξε μετά τα μεσάνυχτα στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής εις βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με 265 βουλευτικές ψήφους".


6ΜΕΡΕΣ: Ψηφοφορία οπερέτα

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "με μια ψηφοφορία-παρωδία, που παραλίγο να εξελιχθεί σε φιάσκο, χωρίς να τηρηθεί η μυστικότητα της διαδικασίας και με τη Ν.Δ. να βγαίνει απόλυτα διχασμένη, η τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία παρέπεμψε χθες τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνστατίνου σε προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 29χρονη πούλησε το παιδί της για 3.000 ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: Ανησυχία για τις πιέσεις χαλάρωσης της πολιτικής


Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αγωνία και ανησυχία για τις ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που προκαλεί η οικονομική πολιτική και που εγκυμονούν τον κίνδυνο χαλάρωσης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters".



ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Δεν υποκύπτω στις πιέσεις» Γ. Στουρνάρας: Καταστροφή η χαλάρωση



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι κίνδυνοι, προειδοποίησε ο υπουργός, δεν έχουν απομακρυνθεί και πιθανή επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων θα ήταν καταστροφική. «Κλειδί» για να πεισθούν οι εταίροι αποτελεί η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η ανεργία, αλλά η αναχαίτισή της απαιτεί χρόνο".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:  Δρόμο στην προανακριτική άνοιξε η ψήφος της Βουλής


Η εφημερίδα τονίζει ότι "παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε, χθες, η Ολομέλεια της Βουλής, στο τέλος μιας πολύωρης και επεισοδιακής συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίστηκε από παλινωδίες ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της μυστικής ψηφοφορίας".

ΚΕΡΔΟΣ: Χωρίς το βαρίδι της λίστας
Η εφημερίδα γράφει ότι "ανακουφισμένη από το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή η κυβέρνηση αφήνει πίσω της ένα ακόμη επικίνδυνο, για τη συνοχή της, μονοπάτι, κάτι που της επιτρέπει να εστιάσει πλέον απερίσπαστη σε πολιτικές που θα προσδώσουν στη χώρα απόσταση ασφαλείας από τη χρεοκοπία".

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου