Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Κλείνουν τα Διόδια της Λεπτοκαρυάς για 2 ώρες


Κεντρική Μακεδονία Κλείνουν τα Διόδια της Λεπτοκαρυάς για 2 ώρες
Σηκώνουν και πάλι τη μπάρα οι πολίτες της Πιερίας που θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ερχόμενης Κυριακής 13 Ιανουαρίου στα διόδια της Λεπτοκαρυάς. Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στην ανοικτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων, στην αίθουσα της Επιμελητηριακής Σχολής. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι και τις 2 το μεσημέρι ενώ την ίδια ώρα θα βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες κινητοποιήσεις στα διόδια των Μαλγάρων, των Αφιδνών καθώς και στα Κιούρκα.


Στην περίπτωση της Πιερίας η κινητοποίησή αυτή έρχεται να υπενθυμίσει και να καταδείξει την αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της Εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» που ενώ δεν έχει ολοκληρώσει τα έργα που προβλέπονται σε τοπικό επίπεδο, όπως την δημιουργία παράπλευρου οδικού δικτύου καθώς και τις τρεις γέφυρες-κόμβους, την ίδια στιγμή αυξάνει τα διόδια. Επιπλέον τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα με τη συγκεκριμένη κινητοποίηση θέλουν να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας στους σταθμούς διοδίων.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα, Δημήτρης Σιανίδης, οι εταιρείες πέτυχαν να γίνει τροχαία παράβαση η άρνηση καταβολής των διοδίων ενώ με το νόμο Βορίδη ποινικοποιείται κάθε διαμαρτυρία στους σταθμούς διοδίων με το νόμο περί παρακώλυσης συγκοινωνιών. «Με αυτόν τον τρόπο θίγεται ο πυρήνας των συλλογικών μας δικαιωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιανίδης σημειώνοντας παράλληλα ότιτα διόδια είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, στηρίζονται δηλαδή στις αρχές της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας. «Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην Ελλάδα καθώς οι εταιρείες εισπράττουν διόδια τα οποία αυξάνουν κάθε λίγο και λιγάκι ενώ την ίδια στιγμή δεν παρέχουν τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνονται αφού δεν έχουν ολοκληρώσει τα έργα», πρόσθεσε.
Επιπλέον στη σύσκεψη της Τρίτης αποφασίστηκε να υπογραφεί διαδικτυακά ένα κείμενο συμπαράστασης προς τους πολίτες οι οποίοι διώκονται ποινικά λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν διόδια αλλά και για μελλοντικές δικαστικές διαμάχες που ενδεχομένως θα υπάρξουν εξαιτίας της συμμετοχής σε κινητοποιήσεις στα διόδια.
Το ψήφισμα συμπαράστασης αναφέρει:
«Ήμουν και εγώ εκεί. Και σήκωσα τη μπάρα ενάντια σε αυτούς που βάζουν αντίτιμο στο δικαίωμά μου να μετακινούμε ελεύθερα. Ενάντια σε αυτούς που ξεπουλάνε τους δημόσιους δρόμους, σε Έλληνες και ξένους μεγαλοεργολάβους.
Ήμουν και εγώ εκεί και καλούσα τους συμπολίτες μου να ανοίξουμε τους σταθμούς διοδίων. Να δυναμώσουμε το πολιτικό κίνημα ενάντια στα διόδια. Να καταγγείλουμε και να συμβάλλουμε στην ακύρωση αυτού του αποικιακού τύπου συμβάσεων παραχώρησης.
Θα είμαι και εγώ εκεί. Μάρτυρας υπεράσπισης αυτών που κατηγορούνται για αυτουργία. Στο πλευρό αυτών που στοχοποιούνται από έναν μετεμφυλιακό νόμο του 1951. Απέναντι σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, που ποινικοποιεί τους μαζικούς αγώνες, που προσπαθεί να χτυπήσει το αγωνιστικό φρόνημα, όσων αντιστέκονται.
Όσων αντιστέκονται στα διόδια, στα χαράτσια, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στη διάλυση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Θα είμαι και πάλι εκεί, γιατί σηκώνοντας τη μπάρα, ανοίγουμε το δρόμο του αγώνα, της αντίστασης, της αλληλεγγύης».
Ο κ. Τσολακίδης αναφέρθηκε εξάλλου στον ξεσηκωμό 1000 πόλεων της Γερμανίας οι οποίες ενώθηκαν και ζητούν την κατάργηση των συμβάσεων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε αυτοκινητόδρομους, σχολεία, γηροκομεία και επιχειρήσεις ύδρευσης όταν εδώ στην Ελλάδα παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις στις ιδιωτικές εταιρείες.
Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη παραβρέθηκαν φορείς της Πιερίας που και κατά το παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΚΚΕ όπως ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης Νίκος Σαλπιστής και η δημοτική σύμβουλος Δίου- Ολύμπου, Κατερίνα Κουρίτα.
 

eptanews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου