Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Όλο το βάρος στην ανάπτυξη


Συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα για το 2013 αναμένεται να παρουσιάσει στις 12:30 ο Κώστης Χατζηδάκης παρουσία του Πρωθυπουργού. Οι δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης βασίζονται στο τρίπτυχο: Ρευστότητα – Δημόσια Έργα και Διαρθρωτικές αλλαγές. Το βασικό πλέον στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας η οποία σπάει το ένα όριο μετά το άλλο. 

Ο Αντώνης Σαμαράς που συνταξίδεψε στο Βερολίνο με τον Κωστή Χατζηδάκη επισκέπτεται μετά από δύο μήνες το υπουργείο Ανάπτυξης. Τότε το τοπίο όσον αφορά την οικονομία ήταν ιδιαιτέρως θόλο καθώς οι δανειστές μας δεν είχαν εγκρίνει την πολυπόθητη δόση. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική και όλο το βάρος πέφτει στην ανάπτυξη προκειμένου τα χρήματα να πάνε στην πραγματική οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη έχει τονίσει πως δεν μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία χωρίς επενδύσεις. Γι αυτό τον λόγο στο ταξίδι του στην Γερμανία είχε μαζί του τους Κ. Χατζηδάκη και Νότη Μηταράκη. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέγεται ρευστότητα, που είναι το αίμα της οικονομίας, που μαζί με τις επενδύσεις μπορεί να φέρει την τόσο αναγκαία ανάπτυξη σε μια χώρα η οποία αυτή τη στιγμή μαστίζεται από ένα πολύ μεγάλο, ένα τεράστιο πρόβλημα που λέγεται ανεργία, ιδιαίτερα των νέων Ελλήνων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς. 

Οι κύριοι στόχοι του υπουργείου Ανάπτυξης 

• Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Ρευστότητα 
• Επενδύσεις 
• Δημόσια έργα – Επανεκκίνηση 4 αυτοκινητοδρόμων 
• Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νέες δράσεις 
• «Ξεμπλοκάρισμα» υπό έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων 
• Απορροφητικότητα ΕΣΠΑ 
• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας 

Ιδιαιτέρως θετικό χαρακτηρίζουν στο υπουργείο Ανάπτυξης το γεγονός ότι για το 2012 η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το 2012 κινήθηκε εντός στόχων. «Για το 2013 έχουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο ετήσιο μνημονιακό στόχο απορρόφησης, που φθάνει τα 3.890 εκατ. ευρώ» είχε δηλώσει ο Κωστής Χατζηδάκης. 

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου