Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Μίμης Ανδρουλάκης: Τι θα κάνετε για την ανεργία κύριε Στουρνάρα; Τονίζει ότι χρειάζονται ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης




Μίμης Ανδρουλάκης: Τι θα κάνετε για την ανεργία κύριε Στουρνάρα;





 
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και των κοινωνικών συνεπειών της κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει τα εξής:

-«σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στο 1.345.000 αυξημένος κατά 1.000.000 σε σχέση με τ' αντίστοιχα στοιχεία του 2008. Από αυτούς μόλις το ένα έκτο δικαιούται επίδομα ανεργίας λόγω του ασφαλιστικού και όχι του προνοιακού χαρακτήρα του επιδόματος, με αποτέλεσμα 1.300.000 συμπολίτες μας να ζουν σε οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο. Είναι επιτακτική ανάγκη για την πολιτεία αφενός να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας γι' αυτές τις οικογένειες με την εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψουν μεταξύ άλλων και από την αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων και αφετέρου να προβεί στην ανάσχεση των απωλειών θέσεων εργασίας με κίνητρα στις επιχειρήσεις να συγκρατούν απασχολούμενους και προγράμματα ουσιαστικής κατάρτισης και επανακατάρτισης.

Το πρόγραμμα απασχόλησης για νέους που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι χρήσιμο αλλά δεν έχει βιώσιμη προοπτική. Στην πλευρά της αγοράς εργασίας, δηλαδή της Προσφοράς, έγιναν όλες οι επώδυνες αλλαγές σε μισθούς, αποζημιώσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται λόγω του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της γενικευμένης πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Άρα οι όποιες βελτιώσεις στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών οφείλονται κυρίως στη μειωμένη ζήτηση για εισαγωγές παρά στην ενίσχυση των εξαγωγών και συνεπώς χρειάζονται ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στο εσωτερικό που θα περιορίσουν τη δυναμική που έχει πάρει το φαινόμενο της ανεργίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
-Με ποιες πρωτοβουλίες θα ανακουφιστούν οι οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο;
-Με ποιες πολιτικές και ποια κίνητρα θα στηριχθεί η απασχόληση στο έντονο υφεσιακό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις;»
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου