Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Επαναστατικό εμβόλιο κατά του αλκοολισμού


Επαναστατικό εμβόλιο κατά του αλκοολισμού
Φανταστείτε πως είστε ένας αλκοολικός και έχετε δοκιμάσει κάθε μέθοδο προκειμένου να σταματήσετε να είστε εξαρτημένος από το ποτό, χωρίς όμως καμία επιτυχία. Πηγαίνετε λοιπόν στο γιατρό σας και σας δίνει ένα εμβόλιο το οποίο κυριολεκτικά σας αλλάζει τη ζωή και σας κάνει ένα πραγματικά καινούργιο άνθρωπο.

Αφού εμβολιαστείτε και για έξι περίπου μήνες, κάθε φορά που θα προσπαθήσετε να πιείτε έστω και μια γουλιά αλκοόλ θα νιώσετε ναυτία, αίσθηση ταχυκαρδίας και γενικά όλα εκείνα τα συμπτώματα που θα είχατε σε ένα κανονικότατο hangover. Δεν είστε πλέον αλκοολικός και για τον απλούστατο λόγο ότι …δεν μπορείτε να είστε, καθώς έχετε αποκτήσει πλέον μια απίστετη δυσανεξία στο αλκοόλ.

Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο θα εκινείτο στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο Δρ. Juan Asenjo, διευθυντής του Ινστιτούτου Κυτταρικής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Χιλής, εργάζεται μαζί με την ομάδα του πάνω στη δημιουργία ενός τέτοιου εμβολίου το οποίο προκαλεί μηδενική ανοχή στο ποτό και καθιστά απολύτως αδύνατον όποιον έχει εμβολιαστεί, να πιεί έστω και μια γουλιά, δημιουργεί δηλαδή στον οργανισμό μια τεχνητή δυσανεξία, ανάλογη με άλλες δόπως πχ. τη δυσανεξία που έχουν πολλοί άνθρωποι στο γάλα.

Μέχρι στιγμής τα πειράματα έχουν ξεκινήσει επάνω σε ποντίκια και υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου το εμβόλιο θα δοκιμαστεί και σε ανθρώπους. Παρά την τεράστιας όμως σημασαντικότητα της συγκεκριμένης έρευνας , σύμφωνα με τον Δρ. Juan Asenjo, «οι φαρμακευτικές εταιρείς δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου».

Αυτό ίσως να οφείλεται στο χαμηλό κόστος που θα έχει καθ’ ότι είναι εξαιρετικά απλό όσον αφορά την παρασκευή του και αφ’ ετέρου στο ότι μιά ενδεχόμενη μείωση του αλκοολισμού σε παγκόσμιο επίπεδο θα επέφερε και ανάλογη μείωση των ψυχοπαθολογικών ταραχών που με τη σειρά τους οδηγήσουν σε σημαντικότατη πτώση της κατανάλωση ψυχοφαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως οι περισσότερες εξαρτήσεις έτσι και ο αλκοολισμός, ως προβλήματα είναι απίστευτα πολυπαραγοντικά και η χημική τους αντιμετώπιση είναι μεν μια σημαντική νίκη ενός πεδίου της μάχης, δεν μπορούν όμως από μόνα τους να διασφαλίσουν και την τελική νίκη του πολέμου. Ενός πολέμου ενάντια σε ένα εχθρό που αποτελεί την όγδοη παγκοσμίως αιτία θανάτου.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου