Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Γιώργος Παπαχρήστος: Στίγμα

Παπαχρήστος Γιώργος Χρ.
«Ο κλέψας του κλέψαντος»
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ τέλος οι απάτες σε αυτή τη χώρα. Και όσο και αν δεν αρέσουν σε κανέναν οι γενικεύσεις του είδους «ο κλέψας του κλέψαντος», αυτή είναι η αλήθεια! Ο,τι και να πιάσεις, λερώνεσαι. Με ό,τι και να ασχοληθείς, βρωμάει.

ΝΑ, ΓΙΑ παράδειγμα, αυτό που αποκάλυψε προχθές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης: 37.000 αγρότες έκλεψαν 244 εκατομμύρια ευρώ με πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Θα μου πεις, έλα μωρέ, οι καημένοι οι αγρότες δεν τα βγάζουν πέρα. Να το δεχτώ, αλλά κλέβοντας; Ρώτησα χθες, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις, γνωστό πολιτικό στέλεχος με πείρα και γνώση επί των αγροτικών:
- Πού είναι εκείνες οι νεοδημοκρατικές φάτσες, που σε προηγούμενες  κινητοποιήσεις διαλαλούσαν το «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»; Δεν τους βλέπω στα κανάλια.
- Α, μην ανησυχείς, από υγεία καλά είναι.
- Τότε γιατί χάθηκαν από τα μπλόκα;
Γιατί δεν προλαβαίνουν να μπαινοβγαίνουν στα ανακριτικά γραφεία, να δίνουν κατάθεση για τις απάτες στις οποίες είναι πρωταγωνιστές! Συνεταιρισμοί, πλασματικές επιδοτήσεις, θαλασσοδάνεια, τι να σου λέω τώρα.
Κατάλαβα...

ΑΛΛΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: ΙΕΚ, Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Κέντρα κατ' αυτούς, λαθρεμπορικά ελπίδας σε νέους θα τα ονόμαζα εγώ. Ενας από αυτούς, ο Ξυνής, ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Ο επόμενος που... άκμασε τα τελευταία είκοσι χρόνια γίνεται αυτές τις ημέρες φύλλο και φτερό, όπως πληροφορήθηκα από έγκυρη δικαστική πηγή.  

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ευρήματα από την έρευνα δείχνουν ένα οργιαστικό πάρτι με επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, πλασματικούς αριθμούς σπουδαστών, εικονικά τιμολόγια, φοροδιαφυγή κ.λπ., κ.λπ. Ο άνθρωπος που μου μετέφερε την πληροφορία μού ανέφερε ότι η έρευνα προφανώς θα συμπεριλάβει και πολιτικά πρόσωπα γιατί πολλά από τα προγράμματα που πήρε η συγκεκριμένη επιχείρηση δόθηκαν με αποφάσεις πολιτικών, οι οποίοι είχαν υπηρετήσει κυρίως στο υπουργείο Εργασίας.

ΚΑΙ ΜΟΥ τόνισε ότι, επειδή «μιλάμε για χορό εκατομμυρίων», είναι βέβαιος ότι η υπόθεση του συγκεκριμένου ΙΕΚ, για την οποία η έρευνα άρχισε από μια ανώνυμη επιστολή, θα ανοίξει ολόκληρο τον φάκελο των  συγκεκριμένων «εκπαιδευτικών» κέντρων. Αντε να δούμε πια...
Το πραγματικό «μυστικό» της λίστας
ΜΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ για έρευνες, έχω είδηση από την έρευνα σχετικά με το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ. Λοιπόν, ο οικονομικός εισαγγελέας, ο Γρηγόρης Πεπόνης, εξαναγκάστηκε να αποστείλει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. (τη γνωστή και ως... CSI Athens) συμπληρωματική παραγγελία, έπειτα από υπόδειξη πρώην εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος του ανέφερε ότι μόνο η έρευνα στο στικάκι δεν  προσφέρει τίποτε.

ΠΡΕΠΕΙ η έρευνα να γίνει με βάση το αυθεντικό CD, αυτό που παρέδωσαν οι Γάλλοι στην κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν από το «πειραγμένο» στικάκι, από το οποίο αφαιρέθηκαν τα ονόματα των συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αφαιρέθηκαν και άλλα στοιχεία.
ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ; Να, λέω εγώ τώρα, κινήσεις λογαριασμών άσχετων, φαινομενικά, ονομάτων. Διότι, όπως μου ανέφερε σχετικά υψηλόβαθμος παράγων της Προανακριτικής Επιτροπής, «έχω την αίσθηση ότι μάλλον θα αποπροσανατολιστεί η υπόθεση αν παραμείνει στην αφαίρεση των συγγενών του Παπακωνσταντίνου».

ΗΤΟΙ, αναζητείται το πραγματικό «μυστικό» της λίστας. Εξυπακούεται ότι  μαζί με τη συμπληρωματική εισαγγελική παραγγελία Πεπόνη, απεστάλη στη Διεύθυνση και το αυθεντικό CD, ώστε να ελεγχθούν ένα προς ένα τα ονόματα και οι κινήσεις των λογαριασμών τους...
Καλό καλοκαίρι!
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ στους οικονομικούς εισαγγελείς, οφείλω να κάνω μια μικρή διόρθωση σε σχέση με τα όσα έγραψα στις αρχές της εβδομάδας σχετικά με την παραμονή ή την αντικατάστασή τους: την απόφαση δεν θα τη λάβει η κυβέρνηση, αλλά το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση είναι αυτή που θα διατυπώσει διά του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη το ερώτημα προς το Συμβούλιο, αν οι Γ. Πεπόνης και Σ. Μουζακίτης (μαζί στη μεγάλη φωτογραφία) θα παραμείνουν στη θέση τους ή θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις και θα υπάρξει διαδοχή. Εγινα σαφής;

ΤΟ ΕΛΠΙΖΩ. Οπως ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και στην Προανακριτική Επιτροπή, η οποία έχει πλέον καταντήσει κανονικό θέατρο. Χθες συνομίλησα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη (μικρή φωτογραφία). Τον βρήκα σε κατάσταση... εξέγερσης. Μετά τα «δεν μπορώ άλλο, δεν γίνεται, έχουμε γίνει περίγελως» κ.λπ., μου ανέφερε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί.
Εγω έχω μια μεγάλη καριέρα στη Δικαιοσύνη και μια ανάλογη πορεία στην πολιτική. Δεν σκοπεύω να τις θυσιάσω, όπως και την υγεία μου, επειδή ορισμένοι θεωρούν πως η Επιτροπή είναι ο χώρος είτε για να βγάζουν τα συμπλέγματά τους είτε για να κάνουν πολιτικά παιχνίδια.

ΜΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να του ζητήσει να παρέμβει προς τα κόμματα. Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα και δεν υπάρξει ουσιαστική  βελτίωση στις εργασίες της Επιτροπής, θα παραιτηθεί. Ηταν ξεκάθαρος.

ΚΑΤΟΠΙΝ μου εξήγησε ότι εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Προανακριτική, εξετάζεται πλέον ένας μάρτυρας την ημέρα. Αυτό σημαίνει, ύστερα από έναν πρόχειρο υπολογισμό που μου έκανε, ότι η Επιτροπή όχι μόνο δεν θα ολοκληρώσει το έργο της στις 25 Φεβρουαρίου, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, αλλά ούτε τον Ιούνιο!
Θα μας πιάσει το καλοκαίρι. Υπάρχουν 60 μάρτυρες που θα εξεταστούν, αν προκύψουν και καμιά 20αριά άλλοι στην πορεία, με τον ρυθμό που πάμε, θα πιάσουμε καλοκαίρι. Ε, θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες και δικαίως γιατί θα νιώσει ότι τον κοροϊδεύουμε. Λοιπόν, εγώ δεν θα συμπράξω σε αυτή την κοροϊδία.

ΤΟ ΑΛΛΟ που πρέπει να σημειώσω σε σχέση με την Επιτροπή είναι ότι μέχρι τώρα έχουν ζητήσει να πάρουν στα χέρια τους το CD οκτώ από τους δεκατρείς βουλευτές της. Δύο έχουν δηλώσει ότι δεν το θέλουν για να μη χρεωθούν τη... βέβαιη διαρροή: ο πρόεδρος Μαρκογιαννάκης και ο  εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Προανακριτική Παναγιώτης Ρήγας.

Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ που θα γίνουν - να μου το θυμάστε...


Υγιείς ζυμώσεις
Δεν είναι προς «θάνατον» το γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις για το Συνέδριο του κόμματος. Ούτε οι συνάξεις στελεχών ούτε οι αντιδράσεις στο ερωτηματολόγιο που κυκλοφόρησε το κόμμα, ούτε, πολύ περισσότερο, οι δημόσιες αντιπαραθέσεις. Συνέδριο γίνεται, δεν πρόκειται να παρατεθεί απογευματινό τέιον του Συλλόγου Προστασίας Απόρων Κορασίδων. Με την έννοια αυτήν δεν αντιλαμβάνομαι τον πανικό που επικρατεί στην Ιπποκράτους εξαιτίας όλων όσα εξελίσσονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Κατά τη γνώμη μου, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος αλλά και όσοι βρίσκονται γύρω του θα έπρεπε να είναι ευτυχείς που σηκώνεται αυτός ο θόρυβος για ένα Συνέδριο που φιλοδοξεί να ανακόψει την αποσυνθετική πορεία που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο χρόνο.
Η αντιπαράθεση θα φέρει τον κόσμο, τον όποιο κόσμο έχει απομείνει στον χώρο, και η σύγκρουση θα τονίσει τις ιδεολογικοπολιτικές αντιθέσεις που λογικά υπάρχουν. Σε διαφορετική περίπτωση το Συνέδριο θα αποτελούσε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του βασικού φορέα της Κεντροαριστεράς.
Θεωρώ λοιπόν ότι... και λίγα γίνονται. Και αν μεν στα προηγούμενα συνέδρια οι παρασκηνιακές ζυμώσεις αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο τους συσχετισμούς και την αναζήτηση των αναγκαίων «κουκιών» για την ενίσχυσή τους στα όργανα, σε αυτό εδώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης για το ποιο είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ, τι εκπροσωπεί και ποιο είναι το μέλλον του.
Υπάρχουν επίσης οι δύο στρατηγικές που κρίνονται: αυτή της συμμετοχής στην κυβέρνηση και εκείνη που υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποχωρήσει για να ανασυνταχθεί. Αυτά είναι τα ζητήματα, και όποιος δεν τα αναγνωρίζει προφανώς είναι κλεισμένος στον κομματικό μικρόκοσμο που τον περιβάλλει.
Θέλω να ελπίζω επίσης ότι ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος θα απεγκλωβιστεί από τις λογικές που προσπαθούν να του επιβάλουν οι γύρω του και δεν θα δεχθεί το Συνέδριο να αποτελέσει μια κλειστή σύναξη συνέδρων που προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα. Το Συνέδριο πρέπει να είναι ανοιχτό, απόλυτα δημοκρατικό, και κυρίως αντιπροσωπευτικό. Ο ίδιος δεν έχει να χάσει τίποτε. Μόνο να κερδίσει έχει...

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου