Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Μητσοτάκης: Η ελληνική πλευρά να πει και κάποια όχι


Μητσοτάκης:  Η ελληνική πλευρά να πει και κάποια όχι
Ο βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου απάντησε, μεταξύ άλλων, και στο ερώτημα αν εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα πρέπει η ελληνική πλευρά να πει και κάποια “όχι”. «Τα “όχι” θα πρέπει να συνοδεύονται από πειστικές εναλλακτικές προτάσεις και να εξασφαλίζουμε ότι αυτά τα οποία έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε, και τα οποία θεωρούμε εμείς οι ίδιοι ότι είναι σωστά, τα έχουμε ήδη πράξει. Παραδείγματος χάρη, τα ζητήματα της εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης για τα οποία νομίζω ότι κανείς δεν έχει διαφωνία ότι πρέπει να προχωρήσουν. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις ναι, στοχευμένα “όχι” μπορούν και πρέπει να ειπωθούν ειδικά, το τονίζω, στα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής. ΦΠΑ στην εστίαση και φορολόγηση ακινήτων είναι οι μεγάλες "μάχες" οι οποίες πρέπει να δώσει η κυβέρνηση. Θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να τις δώσεις αν είναι συνεπής στις υπόλοιπες δεσμεύσεις της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οσον αφορά την τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup σχετικά με το μοντέλο που επιλέχθηκε να εφαρμοστεί στην Κύπρο και το οποίο μπορεί να βρει εφαρμογή και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε: «Η δήλωση αυτή ήταν μια εξαιρετικά προβληματική δήλωση, εξού και αναγκάστηκε να την ανασκευάσει. Βέβαια η ζημιά είχε ήδη γίνει, διότι σε κάθε ευκαιρία διαβεβαίωναν οι ιθύνοντες του Eurogroup ότι η λύση αυτή η οποία προκρίθηκε για την Κύπρο αποτελεί μία μοναδική λύση η οποία δεν πρόκειται να αναπαραχθεί σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Βέβαια μεταξύ αυτών που λέγονται και αυτών των οποίων πιστεύουν οι αγορές και οι καταθέτες υπάρχει μια σημαντική απόσταση και εκεί ακριβώς υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα με την απόφαση αυτή η οποία ελήφθη από το Eurogroup, διότι για πρώτη φορά επιλέγεται ένας διαφορετικός τρόπος διάσωσης των προβληματικών τραπεζών».

Και πρόσθεσε: «Θυμίζω ότι στο παρελθόν οι τράπεζες διασώθηκαν με ευρωπαϊκά κεφάλαια, είτε απευθείας μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού όπως έγινε στην περίπτωση της Ισπανίας, είτε δανείζοντας επί της ουσίας τις χώρες για να ανακεφαλαιοποιήσουν αυτές τις τράπεζές τους, όπως έγινε στην Ελλάδα. Στην Κύπρο επιλέχθηκε μια διαφορετική αντιμετώπιση η οποία ενδεχομένως –και ελπίζω να μην συμβεί αυτό- να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου