Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η δράση του κόμματος


ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η δράση του κόμματος
Την υπεροχή του Αλέξη Τσίπρα σε επιχειρήματα έναντι των άλλων ομιλητών στην εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, υποστηρίζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, αποτιμώντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, εκφράζοντας έτσι την ικανοποίησή τους για την υποδοχή των θέσεων του κόμματος, τόσο στο φορολογικό, όσο και σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Κομματικές πηγές, σχολιάζοντας την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στην εκδήλωση για τον Κ. Καραμανλή, επισημαίνουν σημεία της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταδείξουν το βάσιμο της κριτικής για την προδικτατορική και μεταδικτατορική δράση του ιδρυτή της ΝΔ. Αντίθετα, θεωρούν ότι «ο κ. Σαμαράς επιχείρησε μικρόψυχα να περιορίσει την πολιτική συνεισφορά του ιδρυτή της ΝΔ στα μέτρα των δογμάτων που ο ίδιος ακολουθεί, δηλαδή του καταστροφικού μνημονίου και "του νόμου και της τάξης", ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε ως μονόδρομο το καταστροφικό μνημόνιο, επιτιθέμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

Σχετικά με την μετάβαση του Α. Τσίπρα στη Βενεζουέλα για την κηδεία του Τσάβες και τα σχόλια που έγιναν για το ταξίδι αυτό, οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Τσάβες συγκρούστηκε συστηματικά με τα πολυεθνικά συμφέροντα και τους εκφραστές τους, μέσα στη Βενεζουέλα, ιδιαίτερα στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ και προσθέτουν ότι «το γεγονός αυτό προτάσσουν οι αντίπαλοί του κατηγορώντας τον για αντιδημοκρατικότητα, παρόλο που πρόκειται για μια σύγκρουση όπου το επίδικο ήταν αν τους παραγωγικούς πόρους θα τους εκμεταλλεύεται η Βενεζουέλα ή οι πολυεθνικές».

Σύμφωνα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η κριτική κατά του Τσάβες υποκρύπτει μια διάθεση να πληγεί η αριστερά στην Ελλάδα καθώς: «Διατυπώνεται η άποψη ότι η αριστερά είναι "σύγχρονη και ευρωπαϊκή" μόνο αν αποδέχεται το σύστημα των αγορών και την κυριαρχία του, και, όσον αφορά ειδικά την Ελλάδα, το μνημόνιο ως αναγκαιότητα.

Διαφορετικά, η αριστερά είναι λαϊκιστική. Κι αν συγκρουστεί με τον νεοφιλελευθερισμό και σημειώσει νίκες, τότε είναι και αντιδημοκρατική.

Πρόκειται για την αντίληψη που επιχειρεί να ταυτίσει την δημοκρατία με τον μνημονιακό χώρο, και η οποία εκφράζεται και με άλλους τρόπους, όπως τη "θεωρία των δύο άκρων". Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στην κηδεία του Τσάβες, όπου θα βρίσκεται όλο το τμήμα του πλανήτη που με τον έναν η τον άλλο τρόπο αμφισβητεί την τυφλή υποταγή των κοινωνιών στον νεοφιλελευθερισμό και τη δικτατορία των αγορών». Αναφορικά με την ΑΟΖ και τις θέσεις που έχει αναπτύξει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός «με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την ΑΟΖ επιδιώκει να επιδείξει ευαισθησία για τα "εθνικά θέματα", προκειμένου να μεταφέρει τη συζήτηση από την κρίση και τα μνημόνια σε άσχετα θέματα και να θρέψει ελπίδες για γρήγορο πλούτο». Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «πρόκειται για επικίνδυνη επιλογή, διότι τα εθνικά θέματα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και δεν ενδείκνυται προς επικοινωνιακή εκμετάλλευση».

Για το ίδιο θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

α) ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται φρούδες ελπίδες στους πολίτες για υπέρβαση της κρίσης με γρήγορο και εύκολο τρόπο, καθώς ακόμη κι αν βρεθεί ορυκτός πλούτος το διάστημα μεταξύ εύρεσης και εκμετάλλευσης είναι μεγάλο και

β) όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, οι δεσμεύσεις των μνημονίων οδηγούν οποιονδήποτε πλούτο στη διάθεση των δανειστών.

γ) απαιτείται ιδιαίτερη και επίπονη μελέτη για το ποιος είναι ο προσφορότερος τρόπος εκμετάλλευσης του ενδεχόμενου ορυκτού πλούτου δεδομένων, μεταξύ άλλων, του σεισμογενούς της Ελλάδας και των υπαρκτών περιβαλλοντικών κινδύνων.


zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου