Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΑΡΘΡΟ - Του Χρόνη Μακρίδη Γραμματέα Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Α΄Θεσσαλονίκης


Όλοι οι πολίτες, πλην των προνομιούχων, βιώνουμε την οικονομική και κοινωνική κρίση. Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι πρώτα κρίση ηθική, πολιτιστική, αλλά και νοοτροπίας.  Είναι  αποτέλεσμα λειτουργίας ενός ξεπερασμένου πελατειακού κράτους, αλλά και άθλιων προσωπικών συμπεριφορών, που πλήγωσαν το λαό. Τέτοιες συμπεριφορές ήταν και αυτές που ανέδειξαν δικαστικές αποφάσεις για πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς, που δραστηριοποιήθηκαν στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη



Η πολιτική διαφθορά, η κατάχρηση εξουσίας, η εξασθένιση της τιμιότητας και των ηθικών αξιών καταστρέφουν την εμπιστοσύνη, που πρέπει να συνδέει τους πολίτες με τους αντιπροσώπους τους. Ζητούμενο είναι πλέον, η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει τη διαφθορά, την αδικία, να εγκαταστήσει κράτος δικαίου. Χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, μια «ειρηνική επανάσταση» που θα προχωρήσει, μετά από ειλικρινή αυτοκριτική, με αληθινές παραδοχές και σχέδιο, στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο υπάρχον μοντέλο οργάνωσης του κράτους. Με αναθεώρηση του Συντάγματος, με αλλαγές στις λειτουργίες του Κοινοβουλίου και το εκλογικό σύστημα, αλλαγές στα κόμματα, την αυτοδιοίκηση, την δικαιοσύνη, το συνδικαλισμό. Με τομές που θα θωρακίζουν και θα διευρύνουν τη διαφάνεια και τη δημοκρατία, θα αποκαθιστούν τη δυσπιστία και την απαξίωση της κρίσης αντιπροσωπευτικότητας  με αξιοπιστία και κύρος. Με πολίτες που θα έχουν τη δυνατότητα ισότιμης πολιτικής συμμετοχής. Με εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, με αξιοκρατία και αντικειμενικά κριτήρια σε όλο το εύρος της δημόσιας ζωής, περιορίζοντας τα κόμματα στο πολιτικό τους έργο, καθιστώντας την πολιτική από επάγγελμα, λειτούργημα προσφοράς. Καθιερώνοντας θητείες για όλα τα εκλεγμένα διοικητικά όργανα του κράτους, καθώς και ισχυρή λογοδοσία. Με διάκριση ρόλων μεταξύ της πολιτικής εξουσίας, της διοίκησης και της δικαιοσύνης.

Το αποκρουστικό φαινόμενο διαφθοράς απειλεί την ακεραιότητα του οικονομικού ιστού, καταστρέφει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, υπονομεύει  την κοινωνική δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες, υποσκάπτει τη νομιμότητα. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή της είναι προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάπτυξη, για την προώθηση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας μας.

Είναι ώρα όμως να αφήσουμε τα ευχολόγια ή να κάνουμε μόνο διαπιστώσεις. Άμεσα πρέπει να συγκροτηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί, να απομονωθεί στο ηθικό πεδίο κάθε πράξη διαφθοράς και να ενισχυθεί το νομικό οπλοστάσιο. Η χώρα μας χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, που μόνο με ανάπτυξη της ποιότητας της δημοκρατίας μας και του κοινωνικού μας πολιτισμού μπορεί να επιτευχθεί.

 Ας κάνουμε την κρίση, ευκαιρία για ανασυγκρότηση και ποιοτική πρόοδο της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου