Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Μία σούπερ πρωτεΐνη τα βάζει με τον καρκίνο


Μία σούπερ πρωτεΐνη τα βάζει με τον καρκίνο
Μία σούπερ πρωτεΐνη τα βάζει με τον καρκίνο και, μέχρι στιγμής, κερδίζει τη μάχη. Υπόσχεται όμως να κερδίσει και τον πόλεμο, αφού ήδη έχει καταφέρει να μπλοκάρει την ανάπτυξη νεοπλασιών, τουλάχιστον στα πειράματα στο εργαστήριο.
Η πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη ανήκει στην Ιταλίδα μοριακή βιολόγο Λάουρα Σούτσεκ, η οποία τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Ινστιτούτο Ογκολογίας Vhio της Βαρκελώνης.
Η Σούτσεκ και οι συνεργάτες της ανέπτυξαν την Omomyc, συνθετική πρωτεΐνη που στόχο έχει να εξουδετερώνει την πρωτεΐνη Myc η οποία κρύβεται πίσω από πολλούς όγκους, χωρίς ωστόσο να βλάπτει τα υγιή κύτταρα. Μέχρι στιγμής η Omomyc έχει δοκιμαστεί μονάχα σε ποντίκια. Τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν νότα αισιοδοξίας για το μέλλον, καθώς η συνθετική πρωτεΐνη εμφανίστηκε αποτελεσματική ακόμα και στον καρκίνο του πνεύμονα με  μετάλλαξη KRas, για τον οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σούτσεκ σχεδίασε τη σούπερ πρωτεΐνη τη δεκαετία του '90, όσο εργαζόταν ακόμα στο πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης. «Από τότε έχουμε διανύσει πολύ δρόμο με τις μελέτες μας πάνω σε αυτή την πρωτεΐνη. Το 2008 κατάφερα να αποδείξω στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ότι αυτή η πρωτεΐνη είναι πράγματι σε θέση να μπλοκάρει την πρωτεΐνη Myc, που συνδέεται σχεδόν με όλες τις μορφές καρκίνου. Η Omomyc κατάφερε να αναστρέψει την ανάπτυξη των όγκων, χωρίς να επιτεθεί στα υγιή κύτταρα» εξήγησε η Σούτσεκ, η οποία δημοσίευσε τη μελέτη της στην επιθεώρηση «Genes & Development». «Πλέον, γνωρίζουμε ότι τα ποντίκια που θεραπεύτηκαν με τη συγκεκριμένη αγωγή δεν ξαναεμφάνισαν καρκίνο μέσα στον επόμενο χρόνο, που αντιστοιχεί περίπου σε τριάντα πέντε χρόνια στον άνθρωπο».
Αυτό τον καιρό η Σούτσεκ βρίσκεται σε διαδικασία κατοχύρωσης της Omomyc με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. «Πριν από είκοσι χρόνια, όταν δημιούργησα την Omomyc, από αφέλεια δεν την κατοχύρωσα. Δεν συνειδητοποιούσα τότε ότι η απουσία ευρεσιτεχνίας θα σήμαινε αδιαφορία από μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών αργότερα. Τώρα προχωράω προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί η Omomyc (ή κάποια πολύ παρόμοια ουσία) μπορεί να γίνει φάρμακο», εξήγησε η Σούτσεκ.

espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου