Το οικονομικό σκέλος της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, αλλά και οι αλλαγές στα εργασιακά και ειδικά το θέμα του κατώτατου μισθού θα απασχολήσουν αύριο Τετάρτη τις συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Η τρόικα έχει θέσει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ την τήρηση του Μνημονίου σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο (υπενθυμίζεται πως το Μνημόνιο αναφέρει σαφώς ότι ένα μεγάλο μέρος των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος του 2013 αναμένεται να οδηγηθούν τελικά σε απόλυση).
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να επαναλάβει στην συνάντησή του με την τρόικα ότι με βάση τα στοιχεία για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων το 2011-2012, θα υπερκαλυφθεί ο στόχος για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 το 2015 χωρίς να χρειαστούν απολύσεις. Μάλιστα, θα παρουσιάσει σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία που θα αποτυπώνουν το δημοσιονομικό όφελος σε ετήσια βάση από τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης από το Δημόσιο, αλλά και στοιχεία για την απόδοση του μέτρου της μίας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
Εξάλλου, στην συνάντηση των Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να εξετασθεί το ζήτημα του κατώτατου μισθού, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια του Μνημονίου, έχει αναλάβει την υποχρέωση να αναθεωρήσει από το 2014 το σύστημα του κατώτατου μισθού με σκοπό πιθανές βελτιώσεις πάνω στην απλότητά του.
star.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου