Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Θα αδυνατίζουμε με τσιπάκι που κόβει την όρεξη


Θα αδυνατίζουμε με τσιπάκι που κόβει την όρεξη
Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν έναν ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα, τσιπάκι, που εμφυτεύεται στο σώμα και κόβει την όρεξη, εξαφανίζει την επιθυμία για φαγητό.
Το  τσιπάκι θα τοποθετείται στην κοιλιά με ηλεκτρόδια, ακριβώς πάνω στο πνευμονογαστρικό νεύρο που ρυθμίζει την όρεξη, ενώ κατόπιν "διαβάζει" και επεξεργάζεται τα ηλεκτρικά και χημικά σήματα της όρεξης που διέρχονται από το εν λόγω νεύρο, ενώ στη συνέχεια τα τροποποιεί στέλνοντάς τα στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης.
Το τσιπάκι σχεδίασε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Κρις Τουμάζου και σερ Στέφεν Μπλουμ του Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC.
Οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές πάνω στο νέο τσιπάκι (που χρηματοδοτείται με 7 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας), έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα.

«Με το νέο πολύ μικρό ολοκληρωμένο κύκλωμα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον εγκέφαλο, ώστε να δράσει κατάλληλα. Θα ελέγχει την όρεξη μάλλον, παρά θα δίνει εντολή «μην τρως καθόλου».

Ετσι, κανείς θα τρώει ίσως πιο αργά αντί για γρήγορα», δήλωσε ο Κρις Τουμάζου.
Η ανακάλυψη θεωρείται ελπιδοφόρα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα απώλειας βάρους και δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
«Το τσιπ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην έχει παρενέργειες, απλώς θα περιορίζει την όρεξη με φυσικό τρόπο. Ο εγκέφαλος θα συνεχίσει να παίρνει τα ίδια σήματα από το πεπτικό σύστημα, όπως συμβαίνει μετά από ένα γεύμα, και αυτά τα σήματα θα του λένε μην φας άλλο, το στομάχι είναι γεμάτο».

Το πνευμονογαστρικό νεύρο εμπλέκεται σε μια πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού, όπως στην αναπνοή, τον χτύπο της καρδιάς, την έκκριση οξέων στο στομάχι, τις συσπάσεις του εντέρου κ.α. Επίσης, ανατροφοδοτεί τον εγκέφαλο με πληροφορίες για την κατάσταση διαφόρων συστημάτων του σώματος.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές ξεκινούν σύντομα σε πειραματόζωα, ενώ σε περίπου τρία χρόνια θα γίνουν αντίστοιχες σε ανθρώπους.


madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου