Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Δημήτρης Καρύδης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ με το 4% είχε 8 εκ. χρέος και το ΠΑΣΟΚ με το 40% είχε 120 εκ. αναλογικά είναι περίπου τα ίδια”


Δημήτρης ΚαρύδηςΚαλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ “Τώρα – ΣΚΑΪ” ήταν καλεσμένος ο γραμματέας του τομέα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου Πόπης Τσαπανίδου


Σχετικά με το θέμα της απεργίας των καθηγητών
Δ. Καρύδης: Πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και να μην γίνουν κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις. Είναι αδιανόητο για 100.000 μαθητές και για τις οικογένειές τους. Από εκεί και πέρα υπάρχουν αιτήματα των καθηγητών τα οποία πρέπει να εξεταστούν.
Για το ωράριο δεν είναι τόσο σημαντικό οι δυο ώρες. Άλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. το ωράριο των καθηγητών στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο. Είναι 23 ο μέσος όρος στην Ε.Ε. και σε εμάς είναι 18 και τώρα θα πάμε με τις 2 ώρες στο 20 με 23 στην Ε.Ε.
Και στο άλλο θέμα που συζητούν οι καθηγητές – δεν είναι από το πολυνομόσχεδιο, είναι από προεδρικό διάταγμα που έχει φτάσει τώρα στο Συμβούλιο Επικρατείας μπορούν να γίνουν αλλαγές. Εάν κάποιος καθηγητής δεν συμπληρώνει τα 2/3 του ωραρίου του στην εκπαιδευτική του περιφέρεια, τότε μπορεί να φεύγει εκτός εκπαιδευτικής περιφέρειας και αυτό δεν είναι σωστό. Εδώ πρέπει να κάνει το υπουργείο ό,τι είναι δυνατόν ώστε να το περιορίσει.
(…)
Υπάρχει ένα θέμα για την αξιολόγηση των καθηγητών. Η ΟΛΜΕ εδώ και χρόνια δεν αποδέχεται την αξιολόγηση των καθηγητών και αυτό είναι λάθος. Όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αξιολογηθούν, πρέπει να αξιολογηθούν και οι καθηγητές. Έχουμε πλείστα παραδείγματα καθηγητών οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο εκπαιδευτικό έργο. Από εκεί και πέρα εμείς βγάλαμε και ανακοινώσεις πριν από το Πάσχα γι΄ αυτό το θέμα. Αντιπροσωπεία μας, με επικεφαλής της κα. Χριστοφιλοπούλου είδε τον υπουργό και έθεσε το θέμα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν.
Σχετικά με τη διατήρηση κλαδικών συμβάσεων
Έχουν υπογραφεί συλλογικές συμβάσεις για τα επόμενα δυο ή τρία χρόνια σε αντίστοιχους 50 – 60 κλάδους. Εδώ πρέπει να υπάρξει η μέση οδός και από τους εργαζόμενους και από τις εργοδοτικές οργανώσεις και να υπάρξει μια συμφωνία. Διότι εάν δεν υπογραφούν οι κλαδικές συμβάσεις με το σύστημα που υπάρχει σήμερα, τότε θα έχουμε πολλαπλάσιες επιπτώσεις και δυσμενέστερες απ΄ αυτές που θα έχουμε τώρα.
Άρα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες θα πρέπει να το δουν αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν συμβάσεις κλαδικές ή συμβάσεις επιχειρησιακές ή σωματείων που πραγματικά τα πράγματα είναι εκτροχιασμένα. Στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη π.χ. που το 90% είναι άνεργοι, έχουμε συμβάσεις του σωματείου της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης με τους ιδιώτες που φτάνουν τα 200 ευρώ τη μέρα μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι εκτός πραγματικότητας και εκτός των δεδομένων αντοχών και συνθηκών. Όλα αυτά θα έπρεπε να διορθωθούν διότι δεν μπορεί ένας κλάδος να αντέξει μια τέτοια κατάσταση και να έχει προοπτικές ανάπτυξης.
(…)
Υπήρξαν στρεβλώσεις σε πάρα πολλούς τομείς στην πορεία του χρόνου οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Εμείς δεν πάμε στα άκρα. Λέμε ότι υπάρχει δυνατότητα μεταξύ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων και των εργοδοτικών οργανώσεων να κάτσουν κάτω και να μιλήσουν. Στο εμπόριο ας πούμε υπήρξε πρόσκληση από την ΕΣΕΕ και από τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις προς τους συνδικαλιστές που ανήκουν στον κλάδο αυτό και εκεί υπήρχε άρνηση εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Θα μπορούσαν αυτά να είχαν λυθεί πολύ πιο μπροστά αν υπήρχε μια άλλη αντίληψη στα πράγματα και όχι μια δογματική στάση που τροφοδοτείται από μικροκομματικές αντιλήψεις.
Σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που προχωρά σε αυτόν τον έλεγχο, γιατί και τα άλλα κόμματα είναι υπερχρεωμένα και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρα πολλά χρέη και το ΚΚΕ έχει πάρα πολλά χρέη. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ με το 4% είχε 8 εκ. χρέος και το ΠΑΣΟΚ με το 40% είχε 120 εκ. Αναλογικά είναι περίπου τα ίδια. Εμείς πήραμε την απόφαση να πάμε στη γραμμή της πλήρους διαφάνειας. Από εκεί και πέρα νομίζω θα έρθει εντός ολίγου το πόρισμα, στις επόμενες μια – δυο εβδομάδες, στα όργανα του ΠΑΣΟΚ , που είναι το πολιτικό συμβούλιο του και η Κεντρική του Επιτροπή και τα όργανα είναι που θα αποφασίσουν συλλογικά. Αυτό που νομίζω ότι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τους πολίτες και για το πολιτικό και κομματικό σύστημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Το πλαίσιο της χρηματοδότησης των κομμάτων πρέπει να αλλάξει μέσα από τη Συνταγματική αναθεώρηση, να γίνει πιο ουσιαστικό και διαφανές.
Σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ
Όσο αφορά την έκθεση του ΔΝΤ και τη πορεία της χώρας και της Ευρώπης: Υπάρχουν θετικές αποτιμήσεις . Δηλαδή το ότι η χώρα μας μείωσε 15% το έλλειμμα της και μείωσε κατά πολύ το εμπορικό ισοζύγιο που ήταν το υψηλότερο ελλειμματικό ισοζύγιο σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, αυτό είναι μια κατάκτηση. Αυτό βέβαια έγινε με τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού και εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι την πορεία σταθερότητας που υπάρχει σήμερα να την ενισχύσουμε. Και να δούμε που υπάρχουν προβλήματα που φρενάρουν την πορεία ανάπτυξης και να τα λύσουμε, ώστε να πάμε σε επανεκκίνηση της οικονομίας και άρα σε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες.
(…)
Από τη στιγμή που έχουμε πρωτόγεννες πλεόνασμα, πιστεύω ότι στην επόμενη διετία, μέχρι δηλαδή να λήξει το 2016, μπορούν να επιτευχθούν και θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και κυρίως να υπάρξει μια αναστροφή στο μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα: στην ανεργία. Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, η ρευστότητα στην αγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι το κλειδί για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από εκεί και πέρα να αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε το ΕΣΠΑ, που δεν το έχουμε αξιοποιήσει σε πάρα πολλούς τομείς. Αυτά τα προγράμματα που βγήκαν το τελευταίο διάστημα για την ανεργία, είναι χρήματα που ήταν σε άλλους λογαριασμούς, δεν αξιοποιούνταν και τώρα πάνε στο λογαριασμό του κοινωνικού ταμείου, που μπορεί έστω προσωρινά να διασφαλίσει 500.000 – 700.000 θέσεις εργασίας.
(…)
Τώρα δεν έχουμε να συγκρίνουμε αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα μας, με το τι θα συνέβαινε αν επιστρέφαμε στη δραχμή. Εδώ τώρα έχουμε νωπό το παράδειγμα της Κύπρου που εκεί φάνηκε απτά, πως μπορείς μέσα από ανεύθυνες, ή εν πάση περιπτώσει πρόχειρες αποφάσεις, να βρεθείς μπροστά στη τελειωτική καταστροφή. Αυτό πιστεύω ότι και πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ το έχουν συνειδητοποιήσει, γιατί υπάρχουν φωνές όπως του κ. Σταθάκη, του κ. Μηλιού κόντρα στις φωνές του κ. Λαφαζάνη, ή κάποιων άλλων, που λένε ότι το παράδειγμα της Κύπρου πρέπει να το πάρουμε υπόψη μας και πρέπει να ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική. Αλλά το «μένω στο ευρώ, και αποδεσμεύομαι από την τρόικα» αυτό δεν μπορεί να υπάρξει, είναι ευχολόγιο και είναι ακάλυπτη επιταγή προς τον κόσμο.
e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου