Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Βενιζέλος: Μείωση του κόστους δανεισμού για όλα τα κράτη της Ε.Ε

Βενιζέλος: Μείωση του κόστους δανεισμού για όλα τα κράτη της Ε.Ε Κριτική για τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν οι "ενάρετες" χώρες του Βορρά άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τοποθέτησή του κατά την εκδήλωση ίδρυσης της Progressive Alliance.
Από τη Λειψία, όπου πραγματοποιείται η συγκεκριμένη εκδήλωση, ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια υπογράμμισε ότι "οι αγορές έχουν, δυστυχώς, θέσει προ πολλού υπό αμφισβήτηση την κρατική κυριαρχία, τους

δημοκρατικούς κανόνες διακυβέρνησης και άρα την ίδια την πολιτική, γιατί οι δανειακές ανάγκες και το υψηλό δημόσιο χρέος αναγκάζει τα κράτη να υποτάσσονται στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου".
Αμέσως μετά, ο κ. Βενιζέλος στηλίτευσε την "επιλογή της λιτότητας ως μεθόδου γρήγορης και μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής των "άσωτων" χωρών" και είπε ότι "δεν είναι μια επιλογή των αγορών, αλλά μια επιλογή των "ενάρετων" κρατών-μελών προκειμένου να εγκριθούν από την Ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τα αναγκαία προγράμματα στήριξης κάποιων κρατών".

Έτσι ανέφερε ότι "κάποιες κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη αποφασίζουν για το τι πρέπει να γίνει σε άλλες χώρες που ανήκουν συνήθως στο Νότο ή στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Οι κυβερνήσεις που αποφασίζουν έχουν εκλεγεί από ευρωπαϊκούς λαούς, άλλους όμως από αυτούς που υφίστανται τις σκληρές πολιτικές λιτότητας".

Εντείνοντας την κριτική του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη πως " οι κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών-μελών που ενεργούν ως δανειστές - άρα τα κοινοβούλια και τα εκλογικά τους σώματα - αποφασίζουν ερήμην των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων και των εκλογικών σωμάτων των κρατών-μελών που βρίσκονται υπό την απειλή των αγορών και της χρεωκοπίας".

Επιπλέον έκανε λόγο για τον περιορισμό του χρηματοοικονομικού κινδύνου που αναλαμβάνουν οι δανείστριες χώρες, ο οποίος όμως εγκλωβίζει με τα μέτρα λιτότητας όλη την Ευρώπη στην ύφεση και την ανεργία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν αρκεί να μείνουν μόνο σε προτάσεις διαχείρισης της κρίσης, σε πρωτοβουλίες μείωσης της ανεργίας και πολιτικές για την ανάπτυξη.

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση "να ανοίξει ξανά η θεσμική συζήτηση για την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη βάση της ισοτιμίας των κρατών-μελών και των λαών τους. Πολύ απλά, όλοι οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης έχουν ίσο δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον τους και το μέλλον της Ένωσης".

Πρακτικά επισήμανε ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από τα θέματα που αφορούν "τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού, όχι μόνο των κρατών αλλά και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η ανισότητα στο κόστος δανεισμού θα αναπαράγει όλες τις άλλες ανισότητες στο εσωτερικό της Ευρώπης και θα αποκλείει στο διηνεκές την πραγματική σύγκληση".



    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου