Δυνατό "χαρτί" αποτελεί για την Ελλάδα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο "πρέπει να γίνει το κύριο σημείο εισόδου
εμπορευμάτων για όλη την περιοχή των Βαλκανίων", όπως επισήμανε σήμερα ο
Ζαν- Μαρκ Πέτερσμιτ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας
Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με αρμοδιότητα την περιοχή της
Κεντρικής και Νότιοανατολικής Ευρώπης.Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτερσμιτ σημείωσε ότι βασικός στόχος της EBRD -η οποία σημειωτέον έχει διαθέσει 2 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία 22 χρόνια- είναι να φέρει τις χώρες των Βαλκανίων "κοντά", γιατί η κατακερματισμένη αγορά τους δεν συνιστά πλέον ιδιαίτερο δέλεαρ για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Ο στόχος αυτός επιδιώκεται μέσω της χρηματοδότησης έργων υποδομών διασύνδεσης, όπως οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων και ηλεκτρονικών διασυνδέσεων, πεδία στα οποία η Βόρεια Ελλάδα και οι επιχειρηματίες της περιοχής μπορούν να διαδραματίσουν -κατά τον κ.Πέτερσμιτ- σημαντικό ρόλο.
Η Ελλάδα “πόρτα” για μια περιοχή 34 χωρών "Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση της περιοχής των 34 κρατών, όπου χρηματοδοτούμε projects, βρίσκεται στην πόρτα της περιοχής", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι προτεραιότητες της EBRD για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης το 2013 είναι -μεταξύ άλλων- η υποστήριξη της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων ("τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, οι πολυεθνικές έβγαλαν την περιοχή από τα ραντάρ τους λόγω της κρίσης, ενώ θεωρώ ότι η Ελλάδα και η Βόρεια Ελλάδα ειδικότερα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο"), η προώθηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας ("μέσω των οποίων μπορείτε να μειώσετε το λειτουργικό κόστος σημαντικά") και η στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας ("σε αυτό το πεδίο η προοπτική είναι τεράστια").
“Ψάξτε ευκαιρίες κι αλλού” "Αυτή τη στιγμή, λόγω της κρίσης, οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι περιορισμένες, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ψάξετε τις ευκαιρίες κι αλλού [...] Η EBRD, εκ του ρόλου της, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους, αλλά μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτές που γίνονται από ελληνικές επιχειρήσεις [κυρίως σε Βαλκάνια και Β. Αφρική]. Γι' αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτερσμιτ, απευθυνόμενος σε κοινό 23 επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Μπαρτζώκας, αναπληρωτής διευθυντής διοικητικού συμβουλίου της EBRD, επισήμανε ότι η κρίση έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας. "Στα 272 επεισόδια ύφεσης, που έχουμε μελετήσει παγκοσμίως, παντού υπάρχει αρχικά μείωση επενδύσεων, αλλά μετά αυτές ανακάμπτουν. Δεν λέω ότι βρισκόμαστε ήδη σε αυτό το επίπεδο [στην Ελλάδα], αλλά ότι πρέπει να προετοιμαστούμε και η προετοιμασία να ξεκινήσει από σήμερα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ξανασκέφονται την πιθανότητα επενδύσεων, το 19% εκτός Ελλάδας", σημείωσε.
100 επιχειρηματικά "ραντεβού" Η EBRD ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο σειρά διεπιχειρησιακών συναντήσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των οποίων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερα από 100 επιχειρηματικά "ραντεβού".Σε εξέλιξη βρίσκονται, για παράδειγμα, επαφές της EBRD με θυγατρικές ελληνικών τραπεζών και βιομηχανίες, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν -ή να ενισχύσουν τις υφιστάμενες επενδύσεις τους- κυρίως σε Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά και σε πΓΔΜ, Τουρκία και Βόρεια Αφρική. Ωστόσο, ο κ.Μπαρτζώκας δεν θέλησε να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, πριν υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Επιβεβαίωσε ότι η Β.Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία ενοποίησης των βαλκανικών αγορών, σε πεδία όπως οι μεταφορές και οι ενεργειακές υποδομές. "Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων,πχ, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα δίκτυα ενέργειας, μπορεί να υπάρξει πραγματικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον", κατέληξε.
Η σχέση EBRD-ελληνικών επιχειρήσεων σε αριθμούς Τον Ιανουάριο του 2013, οι κοινές επενδύσεις Ελλάδας- EBRD ανέρχονταν συνολικά στο ύψος των 3,49 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,02 δισ. ήταν οι χρηματοδοτήσεις από πλευράς της τράπεζας και τα υπόλοιπα 1,47 δισ. τα κεφάλαια που εισέφεραν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των projects στα οποία εμπλέκονταν οι δύο πλευρές, από κοινού με άλλες χώρες και χρηματοδοτικές πηγές, ανερχόταν σε 11,13 δισ.
ευρώ. Οι κοινές επενδύσεις Ελλάδας- EBRD ήταν ιδιαίτερα υψηλές στη Ρουμανία (συνολικά 820 εκατ. ευρώ), αλλά και στη Βουλγαρία (520 εκατ. ευρώ) και τη Ρωσία (450 εκατ.).
Ως προς τους τομείς, η μερίδα του λέοντος των κεφαλαίων κατευθύνθηκε στη βιομηχανία, το εμπόριο και την αγροτική επιχειρηματικότητα (1,59 δισ. ευρώ) και ακολούθησαν: ενέργεια (820 εκατ. ευρώ), χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (790 εκατ.) και οι υποδομές (300 εκατ. ευρώ)
thestival
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου