Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ποιοι δεν θα πάνε αύριο στη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ


kentrikiEpitropi_athenspress.grΜήνυμα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με την οποία διαφωνούν ριζικά και δε πρόκειται όπως λένε να συμφωνήσουν μαζί της αν δεν αλλάξει στρατηγική στέλνουν στελέχη του κόμματος. Ήδη μετά από συνεννοήσεις που έγιναν στο παρασκήνιο όλες τις προηγούμενες ημέρες στελέχη όπως ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ο οποίος μάλιστα εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του κυρίου Βενιζέλου με την ανοιχτή επιστολή που του έστειλε δε
παραστούν στην αυριανή συνεδρίαση.
Ανάλογες συζητήσεις έγιναν με στελέχη στη Βόρειο Ελλάδα. Μέλη της κεντρικής επιτροπής, πρώην βουλευτές, αποφάσισαν να στείλουν κι αυτοί το δικό τους μήνυμα καθώς όπως τονίζουν δε θέλουν να νομιμοποιήσουν με τη παρουσία τους το αποτέλεσμα του συνεδρίου όπως αυτό αποτυπώνεται στη σύνθεση της κεντρικής επιτροπής.
Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει μεταξύ των στελεχών αυτών οι οποίοι διαφωνούν και ζητούν αλλαγή πολιτικής και αλλαγή ηγετικής ομάδας. Δεν αποκλείεται κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει θεσμική ιδιότητα στο παρελθόν και που αυτήν την ώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλα στελέχη να αναλάβει πρωτοβουλία όπως λέει για τη σωτηρία της παράταξης: Τη δημιουργία μίας επιτροπής η οποία θα αναλάβει την ανασύσταση του κόμματος. Κάτι τέτοιο όμως συνιστά ομηρία του κύριου Βενιζέλου, την οποία δεν πρόκειται φυσικά να το δεχθεί.
Στην αυριανή του ομιλία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται όπως αναφέρουν ορισμένοι να θίξει εκ νέου τα οικονομικά του κόμματος. Είναι μία συζήτηση που έβλαψε το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα και που ο ίδιος δε θέλει να επαναλάβει. Θα μιλήσει ωστόσο για τη παρουσία του στη Ιδρυτική διακήρυξη της “Προοδευτικής Συμμαχίας” αλλά θα στείλει και μηνύματα προς τη κυβέρνηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Παράλληλα θα κάνει μία αποτίμηση της διεθνής του παρουσίας στο εξωτερικό. Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει:
Την περασμένη εβδομάδα (16 Μαΐου) στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με την ομιλία του στο Woodrow Wilson Center, το σημαντικότερο κυβερνητικό think tank των ΗΠΑ, άνοιξε και επίσημα το ζήτημα της δημιουργίας κοινού μετώπου του ευρωπαϊκού πολιτικού -και όχι απλά γεωγραφικού- Νότου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ευρωζώνη. Λίγες ημέρες μετά (22 Μαΐου), με την παρέμβασή του στο πάνελ των σοσιαλιστών ηγετών στη Λειψία της Γερμανίας, με θέμα «Μαζί για κοινωνική δικαιοσύνη», ο κ. Βενιζέλος έθετε το ερώτημα «Ποιος αποφασίζει για ποιον στην Ευρωζώνη» και υπέγραφε για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο δίκτυο κομμάτων και οργανώσεων της Προοδευτικής Συμμαχίας.Με την ευκαιρία της πανηγυρικής ιδρυτικής συνάντησης της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο κ. Βενιζέλος είχε σειρά επαφών με σοσιαλιστές ηγέτες τους οποίους ενημέρωσε για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκος Νότος εν μέσω της κρίσης στην Ευρωζώνη. Οι επαφές συνεχίστηκαν την επομένη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στη Λειψία για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του γερμανικού SPD.
Ενόψει και των εκλογών του Μαΐου 2014 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στο χώρο των Ευρωπαίων
Σοσιαλιστών, ιδίως στα κόμματα του Νότου, με την ενεργή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα:
14-15 Ιουνίου, Παρίσι: Συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων του Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα) με πρωτοβουλία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του γραμματέα του Αρλέμ Ντεζίρ.
21 Ιουνίου, Σόφια: Σύνοδος των ηγετών των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετά από πρόσκληση του ηγέτη του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Προέδρου του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ. Στη Σύνοδο αυτή θα ληφθούν οι αποφάσεις σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία για τις προσεχείς ευρωεκλογές.
8 Ιουλίου, Λισαβόνα: Συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών στην πορτογαλική πρωτεύουσα, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών και μετά από πρόσκληση του ηγέτη του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζοζέ Αντόνιο Σεγούρο.
e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου