Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Το ακριβό κόστος χρήματος, οι υψηλές τιμές της ενέργειας σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας και τις ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η
ελληνική βιομηχανία, όπως δήλωσε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ΣΒΒΕ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του Συνδέσμου, μετά τις αρχαιρεσίες της επόμενης εβδομάδας.

Οι επιστροφές ΦΠΑ που χρωστά το Δημόσιο στις βιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος φθάνουν στα 500 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 2 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών από ΦΠΑ.
Ο κ. Σαββάκης τόνισε την κάθετη αντίθεσή του στην επιβολή οποιουδήποτε νέου άμεσου ή έμμεσου φόρου και έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης, τονίζοντας ότι στηρίζει την πολιτική της Ε.Ε. για την ανάδειξη της βιομηχανίας σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης με αύξηση της συμμετοχής της στο 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ως το 2020, από 16% σήμερα. Στην Ελλάδα, η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι 8,7%.
Ειδικά για τις οφειλές του Δημοσίου προς τις βιομηχανίες ο κ. Σαββάκης πρότεινε με τη βεβαίωση της οφειλής το Δημόσιο να καταβάλει άμεσα το 50% και το υπόλοιπο 50% να συμψηφίζεται με τυχόν χρέη, πρόστιμα και άλλες οφειλές του επιχειρηματία. Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η έλλειψη ρευστότητας για τις βιομηχανίες, λόγω των υψηλών κεφαλαίων κίνησης που απαιτούνται και επισήμανε τις σημαντικές δυσκολίες στις συναλλαγές με προμηθευτές ή πελάτες στο εξωτερικό, εξ αιτίας της μη αποδοχής των τραπεζικών εγγυητικών επιστολών στο εξωτερικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου