Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΓΟΡΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στην ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου που αφορά υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της χώρας. Έχω ζήσει 3 χρόνια τώρα, λίγο πριν ή λίγο μετά το  Εurogroup να έχουμε ανάλογα νομοσχέδια για την εκταμίευση της δόσης. Εύχομαι και ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που το κάνουμε αυτό και την επόμενη φορά να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο υπεύθυνα και να μην το φέρουμε την τελευταία στιγμή. Αυτό είναι το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίζει η νέα δικομματική κυβέρνηση. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά, γιατί  τα δύο κόμματα και το προηγούμενο χρονικό διάστημα από μόνα τους ψήφισαν πολλά και δύσκολα μέτρα. Ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος είναι αλήθεια ότι απλοποιεί και διευκολύνει, αλλά απέχει πάρα πολύ από τη δέσμευσή μας για το εθνικό φορολογικό σύστημα. Τα τελευταία τρία χρόνια, πρέπει να έχουν γραφτεί περίπου 1.500 σελίδες για το θέμα της φορολογίας και όλοι, πολίτες, επενδυτές, λογιστές περιμένουν από εμάς, από τη δικομματική κυβέρνηση να φέρουμε την πρότασή μας για το εθνικό φορολογικό σύστημα. Είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε αυτό. Σε κάθε νομοσχέδιο, εμείς πάντα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις. Έτσι καταθέσαμε και στον αρμόδιο Υφυπουργό, τα 11 σημεία σχετικά με τον κώδικα, τα οποία επεξεργάστηκε και τα περισσότερα από αυτά τα έκανε δεκτά. Θα ήθελα να επισημάνω ότι είχαμε κάνει τη συμφωνία ότι όλο αυτό θα λειτουργήσει σε ένα επίπεδο τεχνοκρατών. Το δεύτερο στάδιο, που δυστυχώς δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, ήταν ότι θα ερχόταν σε ένα πολιτικό επίπεδο, στελεχικού δυναμικού, ώστε να μπορέσει να λύσει όλα αυτά τα θέματα. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε απλές μεταφράσεις κειμένων να γίνονται προσθήκες σε νομοσχέδια. Θα ήθελα να επισημάνω στον αρμόδιο Υφυπουργό, ότι θα μπορούσε να διευκολυνθεί η δουλειά του αρμόδιου Υφυπουργού, αλλά και όλη η προσπάθεια εάν εδώ και ένα χρόνο είχαμε προκηρύξει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Φορολογίας Εισοδήματος και δεν την είχαμε απλά αναπληρώσει. Θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε γι’ αυτά αναλυτικά, επί των άρθρων.
Σε όλους έρχεται στο μυαλό μια ερώτηση, είτε βρίσκονται στην αίθουσα είτε βρίσκονται εκτός αίθουσας, πότε θα φέρουμε τη νέα νομοθετική ρύθμιση για το φορολογικό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα και νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές, προς την ελληνική κοινωνία, είναι να φέρουμε το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ένα εθνικό φορολογικό σύστημα που να συνδέει τους φορολογικούς συντελεστές με τις θέσεις εργασίας, με την ανάπτυξη των εταιρειών και των επιχειρήσεων.
Μιλάμε για την κατάργηση των αποδείξεων, είναι αλήθεια ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έγιναν και άστοχες παρεμβάσεις πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά ποιο μήνυμα στέλνουμε στην κοινωνία όταν τους λέμε να μην παίρνουν αποδείξεις; Πώς ο πολίτης συμμετέχει στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής; Δεν χρειάζονται κίνητρα; Θα ήθελα να μας εξηγήσετε ποια είναι η δική σας άποψη ώστε να καταργηθούν οι αποδείξεις.
Θα βάλω ένα άλλο θέμα, παρόλο που πιστεύω ότι οι εξαιρέσεις δεν βοηθούν στον κανόνα. Πώς ένας επιχειρηματίας που δεν έχει πληρωθεί τον Φ.Π.Α και δεν μπορεί να τον αποδώσει, έχει την ίδια αντιμετώπιση με έναν επιχειρηματία που ουσιαστικά «κλέβει» τον Φ.Π.Α.; Πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση; Δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση. Ξέρετε ότι οι τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο το ξέρει αυτό καλύτερα απ' όλους μας, δεν διευκολύνονται οι μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να ανοίξουν, δίνοντάς τους δάνεια. Φτάσαμε στο σημείο όπου ένας νέος άνθρωπος θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση και του ζητάμε πόθεν έσχες και τον φορολογούμε. Μήπως θα πρέπει να βάλουμε ένα όριο, έτσι ώστε ένας άνθρωπος να μπορεί να πάρει από το οικογενειακό του περιβάλλον ένα ποσό για να χρηματοδοτήσει τη μικρομεσαία επιχείρηση που θέλει να ανοίξει ο ίδιος και να τον στηρίξουμε; Θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα όριο.
Θα μου επιτρέψετε να περάσω στην ενοποίηση μηχανισμών των ταμείων. Συμφωνούμε, όχι μόνο για την είσπραξη των παλαιών, αλλά και για των τρεχουσών. Ο μηχανισμός του Ι.Κ.Α. θα μπορούσε να το κάνει αυτό, εάν τον βοηθούσαν και τα υπόλοιπα ταμεία. Φοβάμαι ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός, όπως τον αναλύουμε εδώ, δεν θα έχει τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε. Με αφορμή αυτό θα μου επιτρέψετε να κάνω δύο παρατηρήσεις σχετικά με τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Πριν από λίγο καιρό κάναμε κάποιες ρυθμίσεις και έχουμε πέσει κατά 70% έξω. Είχαμε στόχο 100 εκατομμύρια το μήνα για τις ρυθμίσεις και έχουμε πάρει 30 εκατομμύρια. Επισημαίνω, παρόλο που δεν είναι εδώ ο αρμόδιος Υπουργός, Υφυπουργός, ότι ο διοικητής του οργανισμού έχει στείλει επιστολή για το μέγεθος του προβλήματος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είχαμε στόχο 1,5 εκατομμύριο και έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση μόλις 120 εκατομμύρια. Κύριε Υπουργέ, ξέρω ότι προσπαθήσατε πολύ, αλλά με την τρόικα βρήκατε πάρα πολλές δυσκολίες, όμως εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου