Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Β. Ελλάδα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν εξελέγη ο Τάσος Κουράκης!

Ηχηρές απουσίες στελεχών από τη Βόρεια Ελλάδα, με πιο χαρακτηριστική αυτήν του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης και υπεύθυνου Παιδείας του κόμματος Τάσου Κουράκη, καταγράφονται στα αποτελέσματα για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Παράλληλα, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, παρατηρεί κανείς ότι το «μπλοκ» των «σκληρών» τοπικών στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας εξέλεξε στην ΚΕ σχεδόν όλα τα προβεβλημένα
στελέχη του, με πρώτους τους τρεις βουλευτές του νομού Λίτσα Αμμανατίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννη Αμανατίδη. Συνολικά πάντως, η Βόρεια Ελλάδα εκπροσωπείται στη νέα Κεντρική Επιτροπή με παραπάνω από «ικανοποιητικό» αριθμό στελεχών.
Η ανακοίνωση των εκλεγόμενων από την ενιαία λίστα της πλειοψηφίας έφερε μπόλικες εκπλήξεις, καθώς δεν εξελέγη, όπως αναφέρθηκε ήδη, ο Τάσος Κουράκης, όπως και ο Δημήτρης Δημητριάδης, κορυφαίο τοπικό στέλεχος της Θεσσαλονίκης. Ακόμη, γενικότερα, δεν εκλέχθηκαν στην ΚΕ οι γραμματείς των οργανώσεων Ημαθίας Τάκης Χαμπίδης και Καβάλας Κώστας Μορφίδης, όπως και ο Ηλίας Ιωαννίδης, σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επίσης στην Καβάλα.
Για τη μη εκλογή πάντως του κ. Κουράκη, στελέχη που είχαν συμμετοχή στην κατάρτιση των λιστών τόνιζαν στην EgnatiaPost  ότι ο κ. Κουράκης απλά μετείχε στη λίστα για να καταγράψει την παρουσία του και την πλήρη στήριξή του στην πλειοψηφία (καθώς τον τελευταίο καιρό είχε διαφοροποιηθεί σε ορισμένα σημεία με την «επίσημη» γραμμή). Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι η μη εκλογή συμβαδίζει επίσης με την αρχή του διαχωρισμού των καθηκόντων ανάμεσα στα μέλη της ΚΟ και της ΚΕ. Ωστόσο, παρατηρεί κανείς ότι αρκετοί άλλοι βουλευτές του κόμματος, από άλλες περιφέρειες, εξελέγησαν στην ΚΕ. 
Ποιοι εκλέγονται
Οι βορειοελλαδίτες που εκλέγονται από την ενιαία λίστα της πλειοψηφίας είναι κατά σειρά οι Χρήστος Λάσκος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο συνταγματολόγος του ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος, που προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλους «πασοκογενείς» (Αλ. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής κ.λπ.), η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η βουλευτίνα Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέση, ο Στράτος Κερσανίδης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κώστας Γκοντίνος, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Νίκος Σαμανίδης, ο μειονοτικός Αϊχάν Καρά Γιουσούφ από τη Θράκη, ο Νίκος Παυλίδης, κορυφαίο στέλεχος επί των οργανωτικών της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Κώστας Αμπατζάς, η Ειρήνη Τσέλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, και οι καθηγήτριες του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου και Ρία Καλφακάκου. Από την οργάνωση της Αθήνας εξελέγη και η Πέτη Πέρκα, επί σειρά ετών στέλεχος της Θεσσαλονίκης, που τώρα έχει μετοικήσει στην πρωτεύουσα.
Από την Αριστερή Πλατφόρμα, πέραν των τριών βουλευτών που προαναφέρθηκαν, εκλέγονται επίσης «ιστορικά» στελέχη της «σκληρής πτέρυγας» της Θεσσαλονίκης, όπως ο Τάσος Κανταράς και η Χριστίνα Σουλτανίδου, ο Ζήσης Ζάννας από την Πιερία, η Ευγενία Ουζουνίδου από την Κοζάνη, ο Θεόδωρος Αζούδης, η συνδικαλίστρια της ΕΡΤ3 Κυριακή Μάλαμα.
Ενισχυμένη η «Πλατφόρμα»
Όπως είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα εσωκομματικά τεκταινόμενα στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, η ομάδα των «σκληρών» πάντα βρισκόταν από ένα έως... αρκετά κλικ πιο «μπροστά» σε μαχητικότητα και «ριζοσπαστικές» θέσεις ακόμη κι από τους πιο «σκληρούς» του Αριστερού Ρεύματος στην Αθήνα. Και εμφανίζονται εκ νέου ενισχυμένοι, καθώς, με δεδομένες και τις πολλές εγγραφές που έγιναν προσυνεδριακά από την πλευρά τους, κατάφεραν το 34% των αντιπροσώπων από τη Θεσσαλονίκη στο συνέδριο να εκπροσωπεί το δικό τους κλίμα, την ώρα που η Πλατφόρμα συνολικά μόλις ξεπέρασε το 30% στην εκλογή «δικών της» στην ΚΕ.
Το αν αυτό θα μεταφραστεί από σήμερα σε εκ νέου πίεση από την πλευρά τους για όλο και πιο «ριζοσπαστικές» πρωτοβουλίες της οργάνωσης της Θεσσαλονίκης, μέλλει να φανεί. 
Σε κάθε περίπτωση, οι οργανώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Ελλάδα προσανατολίζονται πλέον, αφήνοντας πίσω τα του συνεδρίου, στην ένταση της αντιπολιτευτικής δράσης σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα που ενδημούν στην περιοχή (ΕΥΑΘ, λιμάνι, Σκουριές, ΕΡΤ3).
Με αυτό το σκεπτικό, τα τοπικά στελέχη υπολογίζουν ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών πλέον οργάνων του ενιαίου κόμματος, που πρέπει να ακολουθήσουν, δε θα γίνουν πριν τα μέσα του φθινοπώρου.
egnatiapost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου