Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

"Αρχίζουν τα όργανα" στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης


"Αρχίζουν τα όργανα" στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Αρχισαν τα... όργανα και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου οι «κυοφορούμενες» αλλαγές για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας ανάβουν φωτιές στους εργαζομένους.Οι ανατροπέςέρχονται εν μέσω καλοκαιριού, σε πρώτη φάση, στα νοσοκομεία Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών), Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων, Ιπποκράτειο και «Γ. Παπανικολάου», όπως προκύπτει από τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι συσκέψεις για την κινητικότητα και τις αλλαγές είναι συνεχείς στο υπουργείο Υγείας, που δεν αποκαλύπτει επισήμως τα σχέδιά του για τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όπως γράφει ο Αγγελιοφόρος της Κυριακής, ούτε διαψεύδει τα σενάρια συρρίκνωσης υπηρεσιών σε ορισμένα νοσοκομεία και αλλαγής ρόλου σε άλλα.
Μυστικότητα
Εξάλλου, η έντονη κινητικότητα εντός νοσοκομείων, η επίμονη φημολογία αλλαγών και η μυστικότητα των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του υπουργείου (3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια) στη Θεσσαλονίκη συμπίπτουν χρονικά τόσο με διαρροές για λίστες υγειονομικών υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα όσο και με δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη ότι στο πλαίσιο των αλλαγών θα δημιουργηθούν αστικού τύπου κέντρα υγείας.
Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του υγειονομικού κόσμου, σύντομα το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων θα γυρίσει σελίδα και δε θα προσφέρει τις υπηρεσίες που μέχρι τώρα παρείχε από το 1945 αλλά θα αποτελεί κέντρο υγείας αστικού τύπου. Τον ίδιο χαρακτήρα θα αποκτήσει και το Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων, όπως προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο.
Ο τρόπος μετάβασης
Πάντως, γίνεται προσπάθεια τα νοσηλευτικά ιδρύματα που θα περιορίσουν τις υπηρεσίες τους και είτε θα μεταφέρουν ή θα κλείσουν κλινικές τους, να διατηρήσουν έναν αριθμό κλινών νοσηλείας, ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά.
«Από την πληροφόρηση που έχουμε στις επαφές με τους αρμοδίους, η μετατροπή του Ειδικών Παθήσεων και του Δερματικού σε κέντρα υγείας αστικού τύπου θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Η θέση μας για το πρώην Λοιμωδών είναι ότι έχει να παίξει σημαντικό ρόλο, ειδικά λόγω των κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου και λύσσας. Το θέμα είναι να βρεθεί ένας τρόπος να λειτουργούν οι υπηρεσίες του έτσι ώστε να ωφελούνται οι πολίτες. Το Δερματολογικό, επίσης ως εξειδικευμένο, προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και η απορρόφησή του από μεγαλύτερο νοσοκομείο θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της γνώσης», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο Πέτρος Κετικίδης, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), προσθέτοντας ότι με την τακτική της σταδιακής απαξίωσης επιχειρείται να περάσει πιο εύκολα στους πολίτες το κλείσιμο νοσοκομείων.
Μετακομίζει το Ειδικών Παθήσεων;
Η παθολογική κλινική του Ειδικών Παθήσεων αναμένεται να μεταφερθεί στο «Γ. Παπανικολάου», όπως προβλέπει ο νέος οργανισμός λειτουργίας του τελευταίου. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη μετακίνηση της κλινικής, μαζί με προσωπικό, εκτιμάται ότι μέσα στον Αύγουστο θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά.
Οι προετοιμασίες υποδοχής της κλινικής βρίσκονται σε τελικό στάδιο, όπως ανέφερε στον «ΑτΚ» ο διοικητής του «Γ. Παπανικολάου», Γιώργος Καλτσίδης. Για παράδειγμα, οι τέσσερις πνευμονολογικές κλινικές που διέθετε το νοσοκομείο έγιναν τρεις, οι δυο παθολογικές συγχωνεύτηκαν, όπως επίσης οι δυο καρδιολογικές και τα δυο αναισθησιολογικά τμήματα. Ο κ. Καλτσίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτού του είδους οι αλλαγές θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα του νοσοκομείου προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων.
Σχέδια μετακόμισης φαίνεται πως υπάρχουν και για την Παιδιατρική Κλινική του Ειδικών Παθήσεων. Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αποκάλυψαν, μιλώντας στον «ΑτΚ», ότι δρομολογείται η μεταφορά της στο Ιπποκράτειο και οι ίδιοι καλούνται να αλλάξουν θέση εργασίας σε άλλο νοσοκομείο και να δηλώσουν την προτίμησή τους για το πού επιθυμούν να μετακινηθούν. Μπορεί να μην έχει διευκρινιστεί αν το προσωπικό που εμπλέκεται στη λειτουργία της Παιδιατρικής θα «απορροφηθεί» μόνο από το Ιπποκράτειο ή και από άλλες νοσηλευτικές μονάδες, αλλά ο υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει ότι πολλοί γιατροί θα αλλάξουν θέση εργασίας.
Αλαλούμ με τις αλλαγές
Οι πληροφορίες για τις αλλαγές έχουν φτάσει στους εργαζομένους τόσο του Ιπποκρατείου όσο και του Ειδικών Παθήσεων, προκαλώντας αναστάτωση. Οπως λένε, δεν ξέρουν τι τους περιμένει. «Η ανησυχία των εργαζομένων είναι μεγάλη. Αναμένουμε ότι με βάση τα λεγόμενα των αρμοδίων οι μετακινήσεις θα γίνουν λόγω των συγχωνεύσεων. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού περιμένουμε το Δερματολογικό να έχει ενταχθεί διοικητικά πλήρως στο Ιπποκράτειο. Ακόμη, ώς το τέλος του έτους να έχουν ''κλείσει'' ως νοσοκομεία, όπως τα ξέραμε επί χρόνια, το Δερματολογικό και το Λοιμωδών», επισήμανε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Γιώργος Λειβαδιώτης.
Εκπρόσωποι της διοίκησης του Ειδικών Παθήσεων επιμένουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, απαντώντας ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τις αλλαγές παρά μόνο φημολογία.
«Είναι αποφασισμένο ότι το Δερματολογικό θα ενταχθεί στο νοσοκομείο μας αλλά δε γνωρίζουμε αν θα είναι μόνο διοικητική συνένωση ή αν θα έρθουν εδώ τμήματά του, για το Λοιμωδών όμως δε γνωρίζω», σχολίασε ο διοικητής του Ιπποκρατείου, Γιώργος Χριστιανόπουλος.
Λόγω της ρευστής κατάστασης, ήδη εργαζόμενοι μικρών νοσοκομείων επιδιώκουν μετάταξη σε μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα.
«Αν και δεν έχουμε έγγραφη πληροφόρηση, ακούμε συνεχώς για τις μετακινήσεις εργαζομένων και κλινικών προς το ''Γ. Παπανικολάου'' και το Ιπποκράτειο. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση αφού κανείς δεν αποκλείει να φύγουν κλινικές και από άλλα μικρά νοσοκομεία», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός.
Μαύρα σύννεφα στο «Παναγία»
Στο στόχαστρο των τροποποιήσεων φαίνεται πως βρίσκεται και το πολύπαθο «Παναγία». Μετά την αναστολή πριν από λίγους μήνες της υλοποίησης του σχεδίου που προέβλεπε τη διάσπαση κλινικών του και μεταφορά ορισμένων στον «Αγιο Παύλο», οι εργαζόμενοι βρίσκονται πάλι σε επιφυλακή, πιστεύοντας ότι έρχονται νέες περιπέτειες. «Φοβόμαστε μήπως γίνει κάτι αιφνίδια. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, την ώρα που η σύμβαση με το κτίριο όπου στεγαζόμαστε βρίσκεται... στον αέρα, αφού δεν έχει ανανεωθεί, και ο νέος προϋπολογισμός είναι ακόμη πιο πετσοκομμένος, καθώς η Πολιτεία μειώνει συνεχώς την επιχορήγηση. Υπάρχει ανησυχία μήπως τελικά μετακινηθούν κάποιες κλινικές στον ''Αγιο Παύλο'' και υποβαθμιστεί το ''Παναγία''. Είχαμε τη δέσμευση του προηγούμενου υπουργού ότι δε θα γίνονταν τελικά μετακινήσεις, αλλά πλέον η ηγεσία του υπουργείου άλλαξε και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει...», είπε στον «ΑτΚ» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παναγία», Ελένη Μπακιρλή
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου