Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Χρ. Μάτης: Η Νομιμότητα στη Θεσσαλονίκη είναι έννοια σχετική...


Σειρά παραβάσεων που εντόπισε στη Θεσσαλονίκη, κατήγγειλε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Χρήστος Μάτης
Συγκεκριμένα, πρόκειται για περιστατικά παραβατικότητας στην πλατεία Μοριχόβου, στη Γούναρη και στο αναψυκτήριο του δήμου στην Νέα παραλία.
Αναλυτικά η ομιλία:

«Προχθές το βράδυ περνούσα από την πλατεία Μοριχόβου, όπου είχα την ευκαιρία να αποτυπώσω μια ακόμη εικόνα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Δυο από τα εστιατόρια της πλατείας είχαν στη διαπασών με τεράστια ηχεία μουσικά σχήματα, που έκαναν τον χώρο να μοιάζει με υπαίθρια συναυλία.
Το χειρότερο ήταν ότι επικαλύπτονταν, πράγμα το οποίο καθιστούσε αδύνατο το να καταλάβεις τι έπαιζαν μέσα στον δημόσιο χώρο των ίδιων των καταστημάτων και ήταν αδύνατο να καθίσεις σε οποιοιδήποτε άλλο μαγαζί της πλατείας.
Η σκηνή θα θύμιζε τη Μανταλένα με τη Βιουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ να μαλώνουν για τη βάρκα, αλλά χωρίς την αθωότητα της δεκαετίας του 1960.
Είναι το αποκορύφωμα ενός ανταγωνισμού σε μία πόλη, στην οποία δεν υπάρχουν κανόνες. Και δεν υπάρχουν κανόνες γιατί αυτή η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πορεύεται χωρίς κανόνες. Και γι' αυτό ο καθένας κάνει ό,τι θέλει σε αυτήν την πόλη. Όποιος ανέβει την Γούναρη θα διαπιστώσει ότι στο ύψος του Ναυαρίνου κάποιο κατάστημα έχει βάλει ομπρέλες για τραπεζοκαθίσματα και έχει κλείσει τη θέα στον αρχαιολογικό χώρο και στη Ροτόντα.
Πρόκειται για ομπρέλες, οι οποίες στην Κομνηνών στα Λουλουδάδικα δεν πήραν άδεια και δέχονται πρόστιμα, γιατί εμπόδιζαν τη θέαση στο μνημείο. Στη Γούναρη τι έγινε; Υπάρχει άδεια;
Όχι ότι είναι και απαραίτητη. Διότι στο αναψυκτήριο που έχει παραχωρήσει ο δήμος με σκανδαλώδεις όρους στη νέα παραλία, προβλέπεται ρητά στη σύμβαση, ότι απαγορεύεται να κάνει ο ενοικιαστής οποιαδήποτε παρέμβαση στις όψεις του κτηρίου.
Στο αναψυκτήριο έχει καλυφθεί η πέργκολα με πανί. Τι έγινε επί του θέματος; Δεν είναι αυτό παρέμβαση;
Στην ίδια συμφωνία, για το ίδιο αναψυκτήριο, προβλέπεται ρητά η απαγόρευση χρησιμοποίησης του χώρου ως αποθηκευτικού. Κι όμως χρησιμοποιείται.
Ελέγχεται το συγκεκριμένο κατάστημα ή όχι; Έχω την εντύπωση πως όχι.
Κι αυτό είναι δραματικό, γιατί γνωρίζουμε όλοι τη φράση περί της συζύγου του καίσαρα. Όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται…
Και δυστυχώς δεν φαίνεται. Γιατί αν φαινόταν δεν θα υπήρχαν οι δεκάδες εισαγγελικές παρεμβάσεις για τη διοίκηση.
Ό,τι κι αν λένε αυτοί που ομιλούν για λογαριασμό της, οι ίδιοι δεν είναι απολογούμενοι, η διοίκηση είναι. Διοίκηση που φέρνει για έγκριση τον Ιούλιο τις δωρεές για το Πάσχα είναι υπόλογη. Θέλει δεν θέλει.
Και με την ευκαιρία, μήπως θα μπορούσαμε να μάθουμε πόσες παιδικές χαρές του δήμου έχουν επίσημο πιστοποιητικό με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί;
Και μιας και μιλάμε περί διοίκησης.
Δυστυχώς δεν άρεσαν στους αντιδημάρχους αυτά που έγραψαν στον απολογισμό. Τώρα είναι αργά όμως. Τα έγραψαν και scripta manent.
Στη σελίδα 17 του απολογισμού αναφέρεται ότι από τα χρέη του δήμου αφαιρέθηκαν οι ύψους 25 εκ. προσαυξήσεις.

“Οι οφειλές του Δήμου προς την Εφορία σημείωσαν περαιτέρω μείωση (συνολικά κατά 2,9 εκ. €), καθώς τακτοποιήθηκαν άτοκα οι ληξιπρόθε­σμες οφειλές (το ποσό των 7.2 εκ. € προήλθε από τη γνωστή υπόθεση της υπεξαίρεσης), αφού διαγράφηκαν 25 εκ. € προσαυξήσεων και προστίμων με συμψηφισμό προς τους παρακρατηθέντες πόρους κατόπιν εντατικών προσπαθειών της Διοίκησης.”
Στη σελίδα 18 παρατίθεται το σύνολον των υποχρεώσεων του δήμου.
Στο τέλος του 2011 ήταν 146 εκ. και στο τέλος του 2012, 117 εκ. ευρώ. Πόσο μειώθηκε το ποσό 29,5 εκ. ευρώ;
Από αυτά τα 25 εκ. ευρώ τα είδαμε προηγουμένως, τα άλλα 4,5 εκ. ευρώ είναι στον ακριβώς από κάτω πίνακα.
Εκεί που λέει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου ήταν 39,5 εκ. ευρώ και τώρα είναι 35 εκ. ευρώ
Αυτή είναι η μείωση των υποχρεώσεων. Η διαγραφή των οφειλών και η αποπληρωμή των δόσεων του των δανείων.
Η διοίκηση είναι ελεύθερη να μην της αρέσει. Είναι λογικό να μην σας αρέσει η πόλη που έχετε φτιάξει.
Κι αυτό δεν αλλάζει λέγοντας άλλα πράγματα τη μία κι άλλα την άλλη.
Ισχύει για παράδειγμα η δημόσια δήλωση του δημάρχου, ότι αν ψηφιστούν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου θα παραιτηθεί; Ισχύει η δήλωση του ότι αν ψηφιστούν τα μέτρα, θα παραδώσει τα κλειδιά;
Περιμένω να ακούσω μία δήλωση για τη χρησιμότητα των σχολικών φυλάκων. Δεν την έχω ακούσει.
Διότι αν δεν αποδειχθεί η χρησιμότητα, δικαιώνεται η απόλυση. Και τα σχολεία χρειάζονται φύλαξη. Στη χρησιμότητα των σχολικών φυλάκων είναι απαραίτητη να τονιστεί η εύφημος μνεία ,που ως δημοτικό συμβούλιο αποδώσαμε σήμερα σε ένα σχολικό φύλακα, που αύριο θα απολυθεί, για την αυτοθυσία με την οποία εκτέλεσε τα καθήκοντα του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου