Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


konstantinopoulos


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υιοθετείτε την άποψη ότι ο Σεπτέμβρης που ξεκινά αύριο είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας για τη συνοχή της δικομματικής κυβέρνησης με τόσα ανοιχτά καυτά μέτωπα;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν η χώρα βρέθηκε στην πιο κρίσιμη εθνικά στιγμή της ιστορίας της, στην απειλή του χάους και της ακυβερνησίας, το ΠΑΣΟΚ τήρησε μία δύσκολη και ιδιαιτέρως υπεύθυνη στάση. Χωρίς να συνυπολογίσει το κομματικό κόστος, αποφάσισε να συγκυβερνήσει με ένα κόμμα που βρίσκεται στον
ιδεολογικό του αντίποδα. Πράγματι αυτόν τον Σεπτέμβρη ανοίγουν καυτά μέτωπα. Εμείς έχουμε πάντοτε ως γνώμονα την προσήλωση στην κοινή εθνική προσπάθεια χωρίς προσωπικές επιδιώξεις και χωρίς να φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Για αυτό και απαιτούμε σεβασμό, δίχως πειράματα και αιφνιδιασμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα των πλειστηριασμών θεωρείτε ότι σας αιφνιδίασε η κυβέρνηση και χρειάστηκε να συναντηθούν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για να διευθετηθεί;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα των πλειστηριασμών ετέθη τη λάθος στιγμή και μάλιστα με τρόπο εσφαλμένο και επιθετικό, ο οποίος και δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στο κοινωνικό σύνολο. Η «δοκιμή» της αντίδρασης της κοινής γνώμης για μία πολιτική μέσω αιφνιδιασμών, πειραματισμών και διαρροών αποτελεί κάκιστη πολιτική επιλογή, πολλώ δε μάλλον σε μία στιγμή όπου η αντοχή των ελλήνων – οικονομική και ηθική – έχει εξαντληθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εκρηκτικό το μείγμα των προβλημάτων (διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, παιδεία, υγεία). Πως θα αντιμετωπιστούν έχοντας απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ που προαναγγείλει θερμό Φθινόπωρο;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναδιαμόρφωση των δομών, των υπηρεσιών και των νοοτροπιών, οι εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις, η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και ο εξορθολογισμός των δαπανών έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, αυτό όχι μόνον δεν έγινε αλλά και φθάσαμε στο σημείο να θεωρούνται ως στείρες μνημονιακές υποχρεώσεις, οι απολύτως απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν τάχιστα ασχέτως των προσκομμάτων που θέτει η οπισθοδρομική και πλήρως ανεδαφική πολιτική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί ότι τα σχολεία θα είναι ανοιχτά τον Σεπτέμβριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και την ίδια ώρα οι πιέσεις των εταίρων εντείνονται. Φοβάστε πολιτικό ατύχημα;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα από τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, έχει ήδη επιτευχθεί  ένα θαύμα ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ωστόσο, δεν υπάρχει, πλέον, περαιτέρω φοροδοτική ικανότητα. Η παρούσα Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Οφείλουν πλέον οι ευρωπαίοι εταίροι μας να αντιληφθούν - πέρα από τις εγχώριες σκοπιμότητές τους – πως η πρόκληση πολιτικής αστάθειας σε μία χώρα της ευρωζώνης θα κλυδωνίσει ολόκληρη την Ευρώπη με απρόβλεπτα και επικίνδυνα αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακολουθούμε την προσπάθεια του κ. Βενιζέλου  για  την αναδιάρθρωση του κόμματος με  την τοποθέτηση νέων ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά, να μηδενίσει το κοντέρ στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει δηλαδή ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση αυτό το κόμμα που  κυβέρνησε για περισσότερα από είκοσι χρόνια και πρωτοκλασάτο στέλεχος ήταν και ο κ. Βενιζέλος;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται για θέμα μετάθεσης ευθυνών. Η ανανέωση των στελεχών έχει πολλαπλασιαστικό όφελος διότι οι νέοι άνθρωποι είναι πάντοτε, ιστορικά, φορείς ουσιαστικών αλλαγών. Δεν μιλάμε βέβαια για ηλικιακή ανανέωση αλλά για μία νέα πολιτική γενιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρία χρόνια μετά και κατά γενική ομολογία το μνημόνιο που έφερε η διακυβέρνηση Παπανδρέου είχε λάθη. Τότε αυτά τα λάθη δεν τα έβλεπε κανείς από τα στελέχη σας;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εύκολοι δρόμοι και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Όσοι τις επικαλέστηκαν, διαψεύστηκαν. Οι βουλευτές που εκλεγήκαμε για πρώτη φορά το 2009, αναγκαστήκαμε να αναλάβουμε ευθύνες για λάθος χειρισμούς, πράξεις και παραλείψεις δεκαετιών, με τεράστιο πολιτικό και προσωπικό κόστος. Οι ευθύνες αυτές δεν μας αναλογούσαν. Ωστόσο, πέρα και πάνω από όλα βρίσκεται το εθνικό συμφέρον, μπροστά στο οποίο οποιεσδήποτε προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες ωχριούν. Το να ψηφίσουμε «όχι» στο Κοινοβούλιο χωρίς επί της ουσίας αντιπροτάσεις, αποτελεί στείρα πολιτική έκφραση. Για αυτό άλλωστε το 2010 είχα προτείνει οι αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα  με πλειοψηφία, διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Σοσιαλιστική τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, μήπως σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός  νέου ΠΑΣΟΚ;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πρώην Βουλευτές, Υπουργοί και συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν, έχουν κυβερνήσει τη χώρα στα εύκολα. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος εφόσον είχαν μάθει στα εύκολα. Διαχειρίστηκαν την εξουσία, ψήφισαν το μνημόνιο, και μετά την άφεση αμαρτιών που πήραν από τον κ. Τσίπρα, έρχονται ως «παρθένες» της πολιτικής! Οι πολίτες θα κρίνουν την υπεύθυνη, ή μη, στάση του καθενός ξεχωριστά. Ας σκεφθούμε όλοι, πώς θα ήταν η κατάσταση σήμερα εάν είχε προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που είχε προτείνει ο κ. Γιαννίτσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι η 3η του Σεπτέμβρη είναι ένα νέο ξεκίνημα για το ΠΑΣΟΚ διαγράφοντας δηλαδή  το παρελθόν;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ εδραίωσε το κράτος πρόνοιας, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα, έννοιες που δεν ήταν αυτονόητες πριν. Πώς γίνεται να διαγραφεί αυτό; Εκτός αυτού, αν ένα κόμμα διέγραφε την ιστορία του, θα επαναλάμβανε μοιραία τα ίδια λάθη.
Η φετινή 3η του Σεπτέμβρη θα αποτελέσει την πλατφόρμα για την πολιτική και αντικειμενική αποτίμηση του κύκλου που κλείνει για τη δημοκρατική παράταξη και τη χώρα και το εφαλτήριο για να οραματιστούμε την επόμενη μέρα, στο πλαίσιο μίας ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που θα διασφαλίζει τις ίσες ευκαιρίες, τη συνοχή και την αλληλεγγύη. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έκλεισε τον κύκλο του;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η δημοκρατική παράταξη έχει ιστορία, υπόβαθρο και συνέχεια. Σ’ αυτή τη νέα περίοδο, καλούμαστε να συμμετέχουμε και να συσστρατευθούμε όλοι όσοι πιστεύουμε σε μία ανταγωνιστική Ελλάδα ανοικτών οριζόντων. Όσοι προσβλέπουμε σε μία ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Όλοι όσοι αντιλαμβανόμαστε ότι το πέρασμα σε μία νέα ιστορική περίοδο για τη χώρα συντελείται και ελάχιστα θα μείνουν όπως χθες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι φιλοδοξίες σας στο νέο ΠΑΣΟΚ ξεπερνούν τα όρια της Αρκαδίας;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όποιος λέει ότι δεν έχει φιλοδοξίες στην πολιτική, δεν λέει την αλήθεια. Εκλέχθηκα το 2009 στην πιο δύσκολη οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία για τη χώρα. Γνώριζα και γνωρίζω πόσο δύσκολο και αντιδημοφιλές είναι να λες «πράγματα» που δεν είχαν ακουστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Πιστεύω στη δύσκολη, επώδυνη αλλά αναγκαία προσπάθεια για τη χώρα. Τώρα που σιγά σιγά οι εύκολοι δρόμοι και οι εύκολες λύσεις αποδεικνύονται φρούδες ελπίδες και καταρρέουν, καταρρέει μαζί τους και η πολιτική αντίληψη «αλλάζουμε τα πάντα με ένα άρθρο».

Για μένα η Αρκαδία και το χωριό μου η Μυγδαλιά, είναι η ζωή μου, μην το δείτε ως υπερβολή. Εκεί έμαθα ότι πρέπει να αγωνιστείς για να κερδίσεις πράγματα, εκεί κατάλαβα πως όταν πιστεύεις σε κάτι, μπορείς και να το υλοποιήσεις. 

 ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΑΒΡΑΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου