Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Μ.Μπόλαρης: «Γραφειοκρατία αντί καινοτομίας", το νέο νομοσχέδιο για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης



Εμμονή στο λάθος αναπτυξιακό πρότυπο και στο στρεβλό παραγωγικό μοντέλο των προηγούμενων δεκαετιών, χαρακτήρισε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Σερρών κ. Μάρκος Μπόλαρης το νομοσχέδιο για την Ζώνη
Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.



Το ν/σ που εισηγήθηκε το Υπ. Μακεδονίας Θράκης χαρακτηρίζεται από αντιλήψεις κρατισμού και εμμένει σε λογικές real estate και βραδυκίνητης γραφειοκρατίας, αναθέτει τη διοίκηση σε εκπρόσωπους φορέων και παραθεωρεί τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την καινοτομία. Αγνοεί την σημαντική ερευνητική εργασία των Ανωτάτων Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων στη Μακεδονία και τη Θράκη, δεν αξιοποιεί τους ερευνητές, τους νέους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης που καινοτομούν ή είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση καινοτόμων προϊόντων. 

Το ν/σ εμφανίζεται να αγνοεί την σωρευμένη διεθνή εμπειρία από αντίστοιχες λειτουργίες. Η Ζώνη Καινοτομίας δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το ν/σ συνιστά απτή απόδειξη της αδυναμίας της κυβέρνησης να ξεπεράσει τις στρεβλές πρακτικές του παρελθόντος, τα δυσκίνητα γραφειοκρατικά σχήματα, αποτυγχάνοντας να λειτουργήσει στοχευμένα, με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στον χώρο της καινοτομίας, δηλαδή στην πρόκλησης για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σε λάθος κατεύθυνση που αστοχεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες, τη στιγμή που χιλιάδες νέοι επιστήμονες με δυνατότητες συμβολής σε καινοτόμες δράσεις (και στην έρευνα και στην εφαρμογή στον επιχειρηματικό χώρο) αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. 


Η πρόκληση όμως, είναι παρούσα…


\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου