Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Παρά ολίγον παραίτηση απο τον καβγά Φώφης και Στουρνάρα


Έχουν περάσει δύο μήνες από την ορκωμοσία της δικομματικής κυβέρνησης και παρά την εικόνα της δημόσιας συμπόρευσης και το καλό διαπροσωπικό κλίμα, οι έριδες μεταξύ των δύο κομμάτων δεν λείπουν, ασχέτως αν επιχειρείται να κρατηθούν μακριά από τη δημοσιότητα.


Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργούνται εντάσεις και διαφωνίες σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αλλά κορυφαίων υπουργών με πιο πρόσφατο παράδειγμα μια σοβαρή διαφωνία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την αναπληρώτρια υπουργό Αμύνης Φώφη Γεννηματά η οποία λέγεται ότι δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης.
Σύμφωνα την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» η ρήξη στις σχέσεις των δύο υπουργών προκλήθηκε όταν ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη να υπογράψει πράξη νομοθετικού περιεχομένου -που εισηγήθηκε η κ. Φώφη Γεννηματά- για την επανέναρξη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε μήνες. Η ενόχληση της αναπληρώτριας υπουργού Αμύνης ήταν εντονότατη, κι όπως προαναφέρθηκε δεν απέκλειε ακόμη και την «έξοδό» της από την κυβέρνηση.
Πέραν του σοβαρού αυτού ενδοκυβερνητικού «επεισοδίου» παρατηρήθηκαν στο παρασκήνιο και άλλα «σύννεφα» στις σχέσεις των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου που καταγράφονται σε επτά μέτωπα.
1. Οι χειρισμοί στο θέμα των πλειστηριασμών προκάλεσαν στιγμές έντασης, ασχέτως εάν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Τετάρτη, βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση.
2. Η παρ’ ολίγον κρίση με το λεγόμενο «σεισμόσημο», δηλαδή την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών για φυσικές καταστροφές. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε ενόχληση για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς -μετά από παρέμβαση του κ. Γ. Στουρνάρα- ζήτησε από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη να κλείσει το θέμα, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο κ. Βενιζέλος.
3. Η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου κατεγράφη έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι αν και ο κ. Σαμαράς ζήτησε κατά τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης για τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας να τηρηθεί από τους παρισταμένους «σιγή ασυρμάτου», υπήρξαν διαρροές από συμμετέχοντες υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη εγκαλεί τον πρωθυπουργό, επειδή οι υπουργοί του, με εξαίρεση τον κ. Σ. Κεδίκογλου που είναι παρών σε όλες τις πολιτικές μάχες, αποφεύγουν να στηρίξουν τις δύσκολες κυβερνητικές αποφάσεις.
4. Η προγραμματική συμφωνία. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναφέρουν πως θα πρέπει να έχει περιορισμένο εύρος ώστε να καθίστανται ορατές οι διαφορές μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα ο κ. Βενιζέλος «πιέζει» αυτή να καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, με βάση σχετική προεργασία που έχουν κάνει οι κ. Πρωτόπαπας, Κωνσταντινόπουλος και Καρύδης.
5. Η υπόθεση Παπουτσή. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει μεταβάλει άποψη για την τοποθέτηση του πρώην υπουργού στην Παγκόσμια Τράπεζα, εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει εσωκομματικό πρόβλημα στον κ. Βενιζέλο σε μια ευαίσθητη για το ΠΑΣΟΚ συγκυρία.
6. Το Κυπριακό. Ο κ. Σαμαράς, ενόψει εξελίξεων από το φθινόπωρο και μετά, θεωρεί ότι στην πρώτη γραμμή πρέπει να βρίσκεται, ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να πιστεύει ότι οι χειρισμοί πρέπει να γίνουν από τον πρωθυπουργό, με το επιχείρημα πως από πλευράς Λευκωσίας, όλο το βάρος θα το σηκώσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
7. Η επίσκεψη Ασμουσεν. Η Χαριλάου Τρικούπη εκφράζει επιφυλάξεις για την επιλογή της έλευσης του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στην παρούσα φάση, καθώς η τελευταία δεν κινείται υποβοηθητικά για την Αθήνα σε σχέση με τις παρασκηνιακές διεργασίες για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Πηγή : iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου