Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Είναι η ώρα για την ανακούφιση των πολιτών»




«Είναι η ώρα για την ανακούφιση των πολιτών»Εκτενή συνέντευξη σχετικά με τους μελλοντικούς χειρισμούς της κυβέρνησης παραχώρησε στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προαναγγέλλοντας την ελάφρυνση των οικονομικών βαρών για τους έλληνες πολίτες και το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
 Μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου και τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν για τους πλειστηριασμούς εκτονώθηκε η ένταση μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης. Γιατί έπρεπε να φτάσουν σε τόσο οριακό σημείο τα πράγματα για να το "πάρετε αλλιώς";

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:
 Εάν επρόκειτο απλά για εκτόνωση της έντασης μεταξύ των βουλευτών, θα ήταν μικρό το κακό, όμως το ζήτημα είναι η ένταση εντός της κοινωνίας. Εμείς, επισήμως, είχαμε εκφράσει εξαρχής την πλήρη αντίθεσή μας σε πιθανή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Δεν αλλάξαμε τη στάση μας. Αυτές οι απρόσμενες διαρροές κατάφεραν μόνον να προκαλέσουν περαιτέρω ανασφάλεια στους πολίτες, οι οποίοι δοκιμάζονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Όσοι «καθ’ ύλην αρμόδιοι παράγοντες» θέλουν να ασκούν πολιτική μέσω διαρροών, φημών και πειραμάτων αντοχής πάνω στην ελληνική κοινωνία, καλά θα κάνουν πρωτίστως να ενημερώνουν τουλάχιστον τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτή η ιστορική στιγμή δεν προσφέρεται για εκπλήξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
 Έγιναν ή όχι λάθος χειρισμοί στο θέμα των πλειστηριασμών και από ποιον/ποιους;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα των πλειστηριασμών άνοιξε σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο, δημιουργώντας ανασφάλεια στην κοινωνία και μεγάλα προβλήματα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι πολίτες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες τα τελευταία χρόνια, κάτι που πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας.

Είναι η ώρα για την ανακούφιση των πολιτών. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η διαπραγμάτευση για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που θα περάσει στον καταναλωτή είναι μερικές από τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, παραλλήλως με πολιτικές απασχόλησης όπως το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας - το οποίο είναι μία πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο για 5 έως 7 μήνες και θα αφορά σε πρώτη φάση 50.000 ανέργους. Η κοινωνική συνοχή είναι το ζητούμενο για την πορεία της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν η Τρόικα επιμείνει σε αξιώσεις που δεν μπορεί να αποδεχτεί η κυβέρνηση;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν αντέχει η κοινωνία και δεν θα ψηφιστούν από την παρούσα Βουλή. Οι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι εάν πιέσουν σε αυτήν την κατεύθυνση θα προκληθεί πολιτική αστάθεια στη χώρα. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που, δυστυχώς, λόγω καθυστερήσεων τις κάναμε μνημονιακές υποχρεώσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με αξιολόγηση, διαφάνεια και αξιοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
 Αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης πνέουν μένεα εναντίον του Γ. Στουρνάρα. Έχουν άδικο;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς πήραμε μία δύσκολη απόφαση όταν η χώρα βρέθηκε στο ιστορικό δίλημμα «εκλογές και ακυβερνησία ή συνέχιση της προσπάθειας». Βάλαμε πλάτη για ακόμη μια φορά χωρίς να φοβηθούμε το πολιτικό κόστος.

Για αυτό και απαιτούμε σεβασμό και προσήλωση στην κοινή εθνική προσπάθεια, χωρίς προσωπικές επιδιώξεις και αιφνιδιασμούς. Τα παθήματα του χθες πρέπει να μας γίνουν μαθήματα. Άλλωστε κανένας δεν θα επιβιώσει πολιτικά αν δεν ξεπεράσει η χώρα την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει με το φόρο πετρελαίου θέρμανσης;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν πέρυσι ψηφίσαμε την αύξηση του φόρου ως προαπαιτούμενο, είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι δεν θα καλυφθούν οι οικονομικοί στόχοι, έτσι και έγινε. Έτσι, με αφορμή τη συζήτηση «κουρασμένοι-ξεκούραστοι» βουλευτές, θα επαναλάβω ότι το μείζον ζήτημα είναι να ξεκουραστούν οι πολίτες από την υπερφορολόγηση. Για αυτό ζητήσαμε από τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει και να πείσει την τρόικα και τους εταίρους να πάμε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανάλογο του ΦΠΑ και για το φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου. Σε μία ρύθμιση που παραλλήλως θα δίνει λύση και στο πρόβλημα της λαθρεμπορίας του πετρελαίου.

Θα επαναλάβω ότι όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητούσε να τεθεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ όλοι αντιδρούσαν διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους. Οφείλω να υπενθυμίσω και τις αρχικές αντιδράσεις αλλά και το τελικό θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης χαιρόμαστε που τόσο ο κ. Στουρνάρας, όσο και οι κ.κ Μαυραγάνης και Σταϊκούρας άνοιξαν με δηλώσεις τους το σχετικό διάλογο για την προετοιμασία της κυβέρνησης, προκειμένου να διαπραγματευθεί με την τρόικα για αυτό το μείζον ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σόιμπλε-Μέρκελ-Ρεν-Ντάισελμπλουμ προαναγγέλλουν νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει νέο Μνημόνιο; Το Βερολίνο λέει ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα και ότι θα συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει. Γιατί;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ας μην ξεχνάμε πως η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Οι Γερμανοί πολίτες έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου από τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους και θεωρούν πως «πληρώνουν» την ξένη κρίση και πως καλούνται να σώσουν με δικά τους χρήματα τους «ανερμάτιστους Έλληνες», πράγμα το οποίο φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!

Χθες, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στη συνάντηση που είχε με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ κ. Άσμουσεν, συζήτησε διεξοδικώς την πληθώρα των τρόπων μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Επομένως, είναι άσκοπο να ανακυκλώνεται και να διαιωνίζεται μονίμως η συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό. Εμείς πρέπει να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για διαρθρωτικές αλλαγές και να πάμε με τους καλύτερους όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιμένετε από την εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη; Ένα πρώτο βήμα για τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ ή για τη δημιουργία ενός συμμαχικού σχήματος της Κεντροαριστεράς που θα υπερβαίνει το ΠΑΣΟΚ;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η 3η του Σεπτέμβρη υπήρξε ένα αφετηριακό ιστορικό γεγονός, όχι μόνον για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά για τη χώρα και την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Το επιστημονικό πολιτικό συνέδριο της 3ης Σεπτέμβρη είναι για μένα μια πλατφόρμα διαλόγου για έναν κύκλο που κλείνει και για έναν κύκλο που ανοίγει για τη δημοκρατική παράταξη και τη χώρα.

Σ’ αυτόν τον κύκλο πρέπει να συμμετέχουν:

Όσοι δεν θέλουμε να παρατηρούμε αμέτοχοι την κρίση και την παρατεινόμενη ύφεση.

Όσοι πιστεύουμε σε μία ανταγωνιστική Ελλάδα ανοικτών οριζόντων.

Όσοι προσβλέπουμε σε μία ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η οποία θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της Ε.Ε.

Όσοι πιστεύουμε πως τα κεκτημένα δεν είναι πάντα δίκαια.

Όσοι αποδεχόμαστε τις υποχρεώσεις μας προς το δημόσιο συμφέρον και τη Δημοκρατία.

Όσοι πιστεύουμε ότι το Δημόσιο δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας και πως χρειαζόμαστε μία νέα γενιά δημόσιων λειτουργών, που θα αλλάξουν το κράτος.

Όσοι πιστεύουμε στη δημιουργικότητα του Έλληνα.

Όσοι δεν πιστεύουμε στην προσωποπαγή λειτουργία των κομμάτων.

Όσοι αντιλαμβανόμαστε ότι το πέρασμα σε μία νέα ιστορική περίοδο για τη χώρα συντελείται και ελάχιστα θα μείνουν όπως χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου