Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Έρχεται “καυτό” φθινόπωρο, στην Ασφαλιστική αγορά


asfalistra_546853290



Για ένα θερμό φθινόπωρο πρέπει μάλλον να προετοιμάζεται ο ασφαλιστικός κλάδος, αφού μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους των διεργασιών στις τράπεζες, ανοίγει ο δρόμος για την υποχρεωτική πώληση των θυγατρικών τους ασφαλιστικών εταιρειών.

Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες υποχρεούνται στα υπό κατάρτιση πλάνα αναδιάρθρωσης, να συμπεριλάβουν πωλήσεις non core business. Άρα, εκτός από την Πειραιώς, που έχει ήδη προσλάβει σύμβουλο για την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, θα πρέπει να ετοιμάζονται και ηΕθνική Τράπεζα για την Εθνική Ασφαλιστική - για την οποία πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί από εξειδικευμένη εταιρεία ο προσδιορισμός του τιμήματός της – καθώς και η Eurobank, για την Eurolife.
Παράλληλα, θέμα υπάρχει και για την Ευρωπαϊκή Πίστη, της οποίας το 32,55%κατέχει η Πειραιώς (είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει στα χέρια του θεσμικός επενδυτής, με το 40% περίπου της εταιρείας να βρίσκεται στη διασπορά).
Έτσι, λοιπόν, ενώ απ’ τη μια πλευρά βρίσκται προς πώληση ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, με πρωταγωνιστικές επιδόσεις στο agency και στο bancassurance, απ’ την άλλη ανιχνεύεται, μέρα με τη μέρα, ένα όλο και πιο έντονο ενδιαφέρον.
Πριν μερικές ημέρες είχαμε αναφερθεί από αυτές τις στήλες στο ενδιαφέρον τηςGROURAMA για την ΑΤΕ Ασφαλιστική, ενώ τελευταία και εξίσου χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επίσημη ανακοίνωση της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών συνεταιριστών της ασφάλισης, για ότι κινείται προς πώληση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αν και δεν αφήνει κάποιο «υπονοούμενο» για πιθανό άμεσο στόχο.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωσή της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής έχει ως εξής:
«Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των συνεταιριστικών επιχειρήσεω, που κατέχουν το 27,5% της παγκόσμιας αγοράς. Ισχυροί εκπρόσωποι αυτής της οικογένειας που πρωταγωνιστούν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπωςUnipol, Macif, P&V, Euresa είναι εδώ και πολλά χρόνια μέτοχοι της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής κατέχοντας το 50%.
Εύλογο, λοιπόν, είναι να εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από τους Ευρωπαίους εκπροσώπους για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, στα πλαίσια της ανάπτυξής της. Ήδη μελετούν συγκεκριμένες περιπτώσεις ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών, ακόμα και θυγατρικών ξένων εταιριών, ενώ ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας είναι ο υψηλός δείκτης ανεισπράκτων που παρουσιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν στην Ελλάδα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου